Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieprawdopodobne a jednak mo..

podział majątku

Polecane posty

Gość nieprawdopodobne a jednak mo..

powiedzcie jak to jest mąż dostał po ślubie od rodziców działkę 1,5ha i napoczętą budowę mnie w akcie notarialnym nie uwzgl ze wzgl na koszty budowę jednak dokończyliśmy razem w akcie notarialnym wyraźnie pisze: "wszyscy stawający oświadczają że w ich małżeństwach stosunki majątkowe oparte są na zasadach ustawowej wspólności" więc ja uważam że mnie też po równo w razie co należy się połowa a ostatnio znajomy prawnik powiedział że ja nie mam nic to dej budowy i działki po za udowodnionych faktur? czy to prawda?

Gość mama synkaaaaaa
to co dostał przed ślubem jest jego ale myślę ze bedzie musiał cie spłacic bo sąd weźmie pod uwage to ile włozyliscie w budowe po slubie ze wspolnych pieniedzy

Gość doaj_do_ulubionych
dzialka jest napisana na meza ,ty z niej nic nie dostaniesz,jedynie z wartosc polowy domu

powiem ze jak widze takie topiki to sie zastanawiam czy naprawde tacy ludzie naiwni istnieja by tak w ciemno ladowac swoje pieniadze? kurwa w zwyklej sklepowej reklamacji ktora jest uregulowana przepisami ciezko jest wywalczyc zwrot pieniedzy a co dopiero w takiej sytuacji...

Gość nieprawdopodobne ale jednak
przecież piszę że dostał tę działkę jak już byliśmy małżeństwem

więc chyba całość jest po równo dzielona? jak dostał działkę i tę rozpoczętą budowę po ślubie!?

Gość iiiiiiiiiiixxxiiiiiiiiiiiiii
mi się wydaje , że nalezy ci sie. ostatnio znam sprawe z podzialu i wyszlo pol na pol, a dzialka tez od rodzicow

działka była przepisywana po ślubie nie ma intercyzy więc nie rozumie o co chodzi prawnikowi mi się też wydaje że pół na pół tymbardziej że w akcie nnotarialnym piszą że jest wspólnota majątkowa

Jeśli w akcie notarialnym widnieje tylko on, to tylko on ma do niej prawo. Akt notarialny to najbezpieczniejszy sposób dania komuś czegoś.

Gość zaraz zaraz mmm
jest tak i to jest na pewno dobra odpowiedz na twoje pytanie: darowizny na rzecz małżonka nawet przy wspolności ustawowej ) nie wchodzą do majątku wspolnego małżonków, chyba ze darczynca wyraźnie zastrzegł w umowie darowizny ze daruje na rzecz obojga małżonków wspolnie. Zatem jesli tego zastrzeżenia nie było darowizna (działka w tym przypadku ) nie wchodzi do waszego majątku wspolnego i nic do tego nie masz, należy do majątku osobistego małżonka. Jednakże drugi małżonek, kótry poczynił nakłady na rzecz majątku osobstego drugiego małżonka, może ządać zwrotu wydatków i nakładów jakie poczyniłl z majątku wspolnego lub ze swojego osobistego na ten majątek osobiisty (działkę). Tak więc w twoim przypadku, jeśli poczyniłas nakłady na działke z majątku wspolnego (faktury dowód ) to naezy ci się polowa z tych faktur do zwrotu, jesli faktury były płacone z twojego majątku osobiistego to nalezy ci się ich zwrot w całości. Rozstrzygnięcie czy płacłas z majątku osobistego czy z waszego wspolnego zależy od dowiedzenia skąd miałas na to środki. Jesli na przykład sprzedałas cos co było tylko towje (na samochód który miałas rzed zawarciiem małeżenstwa) i za to finansowałas zakupy to wtedy źródło dochodu pochodziło z twojego majątku osobistego i naeży ci się zwrot w całości za te faktury. Jeśli płaciłas faktury z dochodów za pracę, to jakoo, że dochody za pracę należą do majątku wspolnego to należy ci się polowa. itp itd

Gość mama synkaaaaaa
nie no jak dostał po śłubie to jest wspolne

Gość zaraz zaraz mmm
ludzie błagam nie wypowiadajcie się bez znajomości przepisów. Jeśli już to konieczne, proszę poniżej przepis Kodeksu Rodzinnego i opiekuńczego i nie dyskutujcie nad czymś co jest jak wół napisane w przepisach. punkt 2) proszę sobie przeczytać. Art. 33. Do majątku osobistego każdego z małżonków należą: 1) przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej, 2) przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił, 3) prawa majątkowe wynikające ze wspólności łącznej podlegającej odrębnym przepisom, 4) przedmioty majątkowe służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków, 5) prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie, 6) przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę; nie dotyczy to jednak renty należnej poszkodowanemu małżonkowi z powodu całkowitej lub częściowej utraty zdolności do pracy zarobkowej albo z powodu zwiększenia się jego potrzeb lub zmniejszenia widoków powodzenia na przyszłość, 7) wierzytelności z tytułu wynagrodzenia za pracę lub z tytułu innej działalności zarobkowej jednego z małżonków, 8) przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków, 9) prawa autorskie i prawa pokrewne, prawa własności przemysłowej oraz inne prawa twórcy, 10) przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

Gość zaraz zaraz mmm
punkt 1) jasno stanowi o tym, że wszystkie przedmioty nabyte PRZED powstaniem wspolności majątkowej, punkt 2) dodatkowo rozciąga odrębność majątków na darowizny nabyte PO powstaniu wspolności

Gość zaraz zaraz mmm
generalnie w tej sprawie nalezy spojrzeć do aktu notarialnego jeśli postanowione było, że na rzecz twojego męża to nie ma wspolności, jesli natomiast wyraźnie zastrzeżono, że Wam obojgu darują własność to wtedy masz szanse dochodzić połowy. Wszystko zależy od treści umowy, której przecież nie widzimy

Gość doaj_do_ulubionych
jesli cos dostaje sie od rodzicow na swoje nazwisko notarlialnie, to wspolmalozonek do tego n ie nalezy ,no chyba ze umrze to spadek po nim dostanie ten dom, jak sa dzieci to one tez...

Nalezy Ci sie tylko ekwiwalent nakładów poczynionych na dom.

Gość zaraz zaraz mmm
autorko, jeśli tak jak piszesz stronami wymienionymi w akcie notarialnym są: twoi teściowe a po drugiej stronie twój mąż to przykro mi ale darowizna nie jest w waszym majątku wspolnym. Oswiadczenie o pozostawaniu we wspolności majątkowej jest po to, że rodzice na zbycie nieruchomości musza mieć swoją obopólna zgodę - także najprościej jest zrobić to wpisując ich obojga.

Gość to co dostał przed
jest majątkiem wniesionym i przy orzekaniu rozdzielności da się go "wynieść" a to co jest po bez z góry ustalonej rozdzielności jest traktowane jako wspólne, można kłucić się o wkład uprzedzam nie jestem prawnikiem i mogę pierdzielić głupoty ;)

Gość tralalaazzzz
Dokładnie tak jak mówią dziewczyny. Kodeks rodzinny i opiekuńczy wyraźnie reguluje tę kwestię. To nie jest tak że po ślubie wszystko pół na pół. Są wyraźnie wskazane przedmioty, które stanowią majątek odrębny czyli taki który nie wchodzi do wspólności. Także podsumowując: nie należy Ci się bo darowizny wchodzą w skład majątku osobistego Są 3 masy majątkowe 1 - Twoja (tylko Twoja mąż tez nie ma do niej prawa) 2 - Męża (tylko męża i nie masz prawa do niego Ty) 3 - Wspólna :)