Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

jak z tymi wodami?

Polecane posty

Hej, sluchajcie jak to z tymi wodami plodowymi? od ok 1 h czuje mokro. Zmieniam wkladki i ciagle jest mokro. Nie wiem czy to wody, czy nie? nie jest tego bardzo duzo ale wilgotno. Od rana czuje sie zmeczona, bola uda, plecy. Nie wiem czy udac sie do szpitala czy poczekac. Termin mam na 24.11

Gość w mojej pracy
w pierwszej ciąży też miałam takie wrażenie że coś leci, ale w końcu gdy poleciało to tak że bez porównania do tego co było wcześniej. Pamiętam że wody kiedy poleciały były przeźroczyste i na co zwróciłam uwagę wyjątkowo śliskie. Bez porównania do tego co leciało wcześniej.

Wody plodowe odchodza tylko raz,wiec jesli odeszlyby Ci teraz,to przy drugiej zmianie wkladki,pozostalaby ona sucha. Nie jest tego az tak strasznie duzo,wiec napewno poznasz kiedy Ci odejda.

slyszala ze moga saczyc sie godzinami a nawet dniami wiec dlatego sie boje ze cos przegapie:(

Gość w mojej pracy
nie prawda że wody odchodzą raz. Mnie po pierwszym chluśnięciu gdy pękł pęcherz płodowy to wody leciały cały czas. Raz więcej, raz mniej. Cały czas aż do momentu gdy podczas porodu główka dziecka wstawiła się do kanału rodnego.

A to roznie mnie sie saczyly,ale to nie bylo tak ze wkladka tylko wielkie podpaski poporodowe i co 15 min wymienialam :)

Gość w mojej pracy
autorko, są takie testery które wykrywają obecność wód płodowych. Kupuje się je w aptece.

Zadzwoń do szpitala, się spytaj co robić...wody płodowe mogą się sączyć!!! Ba, może pęknąć gdzieś wysoko i przy schylaniu mogą ubywać.

Z gory przepraszam za bledny post, to sa informacje od poloznej, gdyz kiedys ja pytalam jak rozpoznac wody plodowe.

Wody mogą się sączyć ale gdy dojdzie do przebicia pęcherza to tak Ci chlupnie że nie bedziesz miala watpliwosci

Gość w mojej pracy
GnM, ja z powodu wód płodowych odchodzących przed porodem jechałam do szpitala z ręcznikiem między nogami. Zanim dojechaliśmy był cały mokry. Całe szczęście że ubrałam czarne spodnie bo też miałam je mokre.

mnie też wody się sączyły tzn. najpierw poleciało więcej, a później cały poród powoli leciały. Pod koniec ciąży znacznie zwiększyła mi się wydzielina, wciąż miałam mokro. Jeśli masz wątpliwości jedź

Gość w mojej pracy
"Przedwczesne odpłynięcie płynu owodniowego stanowi zagrożenie dla płodu. Najczęściej prowadzi do wystąpienia porodu przedwczesnego. Sączenie lub wyciek płynu owodniowego są dowodem na to, że została przerwana ciągłość błon płodowych. Bardzo istotne jest różnicowanie odpłynięcia wód z nietrzymaniem moczu. Ucisk ciężarnej macicy na pęcherz moczowy może powodować wyciekanie niewielkiej ilości moczu często mylone z sączeniem wód. Jeżeli płyn odpływa w pozycji leżącej może to sugerować, że są to wody płodowe a nie mocz. Czasami może dojść do tzw. wysokiego pęknięcia pęcherza wówczas nie dochodzi do nagłego odpłynięcia wód a jedynie do ich sączenia. Odchodzenie płynu owodniowego może stwierdzić lekarz podczas badania ginekologicznego. Po rozpoznaniu wycieku wód płodowych przeprowadza się szereg badań diagnostycznych tj. ocena ilości płynu w badaniu USG czy też test krystalizacji, mających na celu określenie dalszego postępowania. Jest ono uzależnione od wielu czynników m in. od wieku ciążowego, czasu od odpłynięcia wód, stanu ogólnego płodu i ciężarnej oraz wielu innych równie istotnych dla podjęcia odpowiedniej decyzji. W przypadku, gdy istnieje nawet najmniejsze podejrzenie, że wyciekający z pochwy płyn może być wodami płodowymi należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Po przeprowadzeniu niezbędnych badań stwierdzi on czy wyciekający płyn jest rzeczywiście płynem owodniowym. Niezmiernie istotny jest czas jaki upłynął od momentu pojawienia się wycieku. Postęp medycyny pozwala na to, by dalsze postępowanie lecznicze było jak najkorzystniejsze dla płodu. W przypadku odpłynięcia wód niezbędna jest bezwzględna hospitalizacja w celu ścisłej obserwacji. Pierwsza pomoc - leczenie domowe W przypadku odpłynięcia wód nie ma żadnej innej możliwości jak zgłoszenie się do lekarza i hospitalizacja. Po stwierdzeniu wycieku z pochwy watro złożyć wkładkę by móc określić ilość, zabarwienie oraz zapach wydzieliny. Warto również położyć się i zaobserwować czy w tej pozycji płyn również wypływa. Stanowi to istotną wskazówkę dla lekarza. Aby ograniczyć ryzyko wystąpienia tego powikłania warto pamiętać o higienicznym trybie życia, ograniczaniu wysiłku fizycznego, odpowiedniej diecie bogatej w witaminy i mikroelementy, leczeniu stanów zapalnych kanału rodnego oraz systematycznych kontrolach lekarskich."

dziekuje bardzo za odpowiedzi. Mi nie cieknie az tak, zeby caly recznik byl mokry, tylko wkladki sa wilgotne. No coz, poczekam i zobacze czy cos jeszcze poleci. Wolalabym chyba jednak zeby zaczely sie skurcze-mialabym pewnosc ze to juz

Gość mollliiicccaaa
mój ginelolog powiedział ze jak w ciagu 0.5 godz wkładka bedzie cala mokra to wtedy własnie sacza sie wody płodowe.

ja bym na twoim miejscu pojechała to skonsultować mi wody saczyły się przez 8 dni zanim urodziłam a leżałam z dziewczyną której sączyły się kilka tygodni to są wtedy niewielkie ilości mi na początku poleciało troszkę więcej tak przez podpaskę którą miałam na wszelki wypadek przeciekłam w ciągu dosłownie 3 minut a potem to minimalne ilości ale ciągle i byłam w szpitalu pod ciągłą kontrolą tych wód aż po 8 dniach zaczęła się akcja porodowa może tylko dodam że i ja i ta dziewczyna byłyśmy jeszcze grubo przed terminem ja urodziłam w 33tc a ona nie wiem ale jak z nią leżałam to był jakoś 26 lub 27tc a leżała z tymi wodami od 18tc

Gość niuniek12345
ja bym na Twoim miejscu kupiła szybko w aptece wkładkę,żeby sprawdzić czy to wody się sączą, albopojechała do szpitala. Lepiej dmuchać na zimne

Gość Al 32
Mi wody sączyły się troszeczkę tak na wkładkę akurat , położna mnie zbadała i przebiła całkiem pęcherz ok 19 tej.Do rana nic się nie działo skurczy nie było więc raniutko o 7 dali mi oksytocynę o 15 tej następnego dnia urodziłam :-) Ps.Byłam w szpitalu bo u mnie już po terminie było 10 dni.

to tez zalezy o jakich wkladkach mowimy. Sa cienkie ale i grubsze. Teraz skonczylo sie juz takie saczenie jak wczesniej. A apropo testow sprawdzajacych plyn owodniowy to sa dosc drogie

Gość niuniek12345
testy sprawdzające czy sączy się płyn owodniowy są dosyć drogie-owszem, ale w takich sytuacjach chyba lepiej sprawdzić i mieć pewność niż żałować wydania tych pieniędzy. poza tym zawsze możesz jechać na IP.

Zamiast testu mozna uzyc papierka lakmusowego. U mnie tak sprawdzano czy to wody. Poza tym u mnie wylewały sie stopniowo. Od pierwszego momentu do porodu minelo 8 godz. Mozna tez zrobic test - jesli lezysz to wody bedą wyplywac a na stojaco nie powinny bo głowka zatyka kanal jak korek.

Gość fdsfsdfs
co za bzdura że wody odchodzą tylko raz. Mi wody się sączyły przez 3 dni.

Bella to ja chyba dziwna jestem bo jak stałam pod prysznicem to mi bardziej leciały nić na leżąco czy siedząco

Gość niebawem mama Noego
A ja wlasnie jestem w szpitalu,w nocy z 1 na 2 listopada odeszly mi wody,dwa razy ze mnie chlusnelo jak z fontanny termin porodu mam na 25 listopada,nie mam zadnych skurczy a rozwarcie na 1 cm.Dlaczego lekarze nie wywoluja mi porodu? Martwie sie o malenstwo,czy nic mu nie grozi bez tych wod? lekarz mnie uspakaja,ze to nie ejst tak ze wody odchodza i ich juz tam nie ma,ze a tu one sie niby uzupelniaja,ale ja i tak sie martwie,czytalam,ze po odejsciu wod w ciagu 48h powinna rozpoczac sie akcja porodowa,a u mnie ani widu ani slychu tej akcji.Z maluszkiem wszystko niby ok 2 razy dziennie mam robione ktg.Co wcale nie zmienia faktu ze sie martwie :(

spokojnie wody się uzpupełniają i oni to kontrolują jak pisałam wyżej ja leżałam bez wód 8 dni

Gość niebawem mama Noego
No tez mi tak wlasnie lekarz mowi,ze one sie uzupelniaja,dostalam dzis jakies globulki na rozmiekczenie szyjki,polozna mowila,ze powinno sie cos ruszyc,jak narazie zero objawow,moze troszke tylko plecy mnie pobolewaja i to wszystko.A powiedz po tych 8 dniach dostalas skurczy? czy pod kroplowke Cie podlaczyli?

Gość Test na wody płodowe
W aptekach są testy na wody płodowe Vision. Mają postać wkładki, którą nosisz do 12 godzin, po czym masz 100 wynik czy to wody płodowe czy np. mocz. Dużo informacji jest na stronie: www.wyciekwodplodowych.