Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ketreleczka

niemowlę ma ciemieniuchę -co robić

Polecane posty

Gość ketreleczka

czym smarowac?

Gość cóż to za mąż!!!
najlepiej delikatnie oliwką dwa razy dziennie

Gość Teść zrobi jak zechce, jest
balneum na 15 minut przed myciem główki. Na ciemieniuchę nadają się tylko szampony bezzapachowe bo taka skóra jest wrażliwsza. Po wymasowaniu główki w balneum , wypłucz dobrze wodą , lekko przesusz ale jeszcze wilgotną skórę wyczesz miekką szczoteczką i zabieg powtarzaj dopóki skóra nie będzie całkiem czysta.

Gość disp.
ciemieniucha robi się od dlatego, że głowa jest zbyt natłuszczona i stąd żółte łuski. Radzę zrezygnować całkiem z szamponu póki co i myć głowę mydełkiem bambino i nie oliwkować jej.

Gość cóż to za mąż!!!
disp. - nie wprowadzaj ludzi w błąd!!!!!! "Ciemieniucha może pojawić się na główce niemowlaka w 3-6 tygodniu życia. Czasami jest również na brwiach, przy nosku, a także na skórze pod pieluch. Najczęściej, jako przyczynę tego zaburzenia podaje się zbyt wysoki poziom hormonów matki, które nie zostały usunięte jeszcze z organizmu dziecka i krążą sobie w krwiobiegu powodując drobne zaburzenia."

Gość disp.
cóż to za mąż!!! - masz rację. Faktycznie coś takiego czytałam kiedyś, że to przez hormony. Ja swojej córce myłam głowę szamponem a potem lekko natłuszczałam oliwką i problem nie znikał. Gdy zaczęłam stosować mydło miast szamponu i oliwki, to problem zniknął, stąd ten mój tekst, że przyczyną jest zbytnie natłuszczenie głowy.

Gość pooiikjhgtyhgy
clotrimazolum 2 razy dziennie na upartą ciemieniuchę, sprawdzone i zalecone przez lekarkę