Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

barrakuda...

ile szklanek dziennie pijecie?

Polecane posty

powinno sie pic ok. 1,5-2 l dziennie. dobre dla homeostazy ciala, nerek mocz powinien byc koloru slomkowego, nie ciemniejszy. ja zazwyczaj pije ok. 5-6 szklanek, jak dzien spedzam w domu to wiecej, (herbaty ziolowe, soki, woda). Zastanawiam sie ile pija inni ludzie? pijecie te 1,5 - 2 litra? to 6-8 szklanek (kubkow) dziennie

1 butelke 1,5 wody mineralnej + 3-4 kubki herbaty (mietowe, ziołowej, zurawiniowej albo zielonej) :classic_cool:

Poniżej 1.5L nie schodzę, a czasem jest to 2-2.5L na dobę. Głównie woda lekko gazowana, czasem napój lub jakiś sok, kawa, zielona/czerwona herbata. Raz w tygodniu 0.5L dobrego piwa.

Gość 2-3 szklanki
kawy

pytam, bo slyszalam o ludziach ktorzy pija mniej np. 3 szklanki dziennie Kiedys tutaj napisala jedna dziewczyna ( w kontekscie chorob nerek), ze jej mama pila tylko wieczorem jedna szklanke herbaty dziennie! nie wiem jak mozna przezyc na jednej szklance. oczywiscie skonczylo sie to tragicznie dla jej nerek..zdaje sie, ze jedna musieli jej wyciac.

Gość asdfasfsdafsdfsaf
barrakuda... powinno sie pic ok. 1,5-2 l dziennie. Tyle to potrzeba płynów dla organizmu (oczywiście zleży to od osoby i jego stylu życia), więc tą ilość to nie musimy pić tyle wody bo do organizmy dostarczamy też płyny wraz z jedzeniem.

otoz to. widzisz barrakuda, cos dzwoni ale nie wiadomo w ktorym kosciele :D nie trzeba pic az tyle. lacznie wody musi byc taka ilosc ale w pokarmach typu warzywa czy inne tez masz wode przeciez. jak za duzo pijesz to jest ryzyko rozrzedzenia krwi i wyplukiwania mineralow (to tez zalezy jak pijesz, co pijesz, jak ziola to w miare, ale one nie sa pozbawione skutkow ubocznych wiec tez musisz na nie uwazac)

no opinie sa rozne, czywiscie ze zalezy od stylu zycia , osoby itd. ale mimo wszystko zalecane jest srednio 1,5-2 l nie liczac pozywienia, zreszta rozne zrodla mowia rozne rzeczy, ale najczesciej pojawia sie to zalecenie ale tak mi sie wydaje, ze ludzie czesto pija znacznie mniej

Gość brak mi słów, słów mi brak
jak tyle pijecie to nie chce wam się co godzinę siku? jak ja tyle pije w weekendy to mogłabym cały dzien w wc siedziec :/ w tygodniu ograniczam się do pół szklanki od 6 do 15 a po 15 do wieczora pije zazwyczaj jeszcze 3 szklanki

Gość brak mi słów, słów mi brak
ja piję dużo gdy wiem, że będę siedziała w domu bo w innym przypadku to nie zdążyłabym wc poszukać :/