Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marinkapo

Kiedy zaczac kompletowac wyprawkę?

Polecane posty

Gość marinkapo

Nie mamy zupełnie nic dla dziecka i nic nam nie skapnie od rodziny./ znajomych. Kiedy zatem zaczac kompletowac wyprawkę, zeby byc spokojnym ze zdazymy?

Gość marinkapo
a przestan jakies glupie zabobony... Szczerze sie pytam, w ktorym miesiacu mialyscie juz szytko co trzeba? Bo mysle ze tak do 8 miesiaca trzeba juz byc gotowym, bo nie wiadomo co sie wydarz. Poza tym lanie z wielkim brzuchem po sklepach to tez nie ejst przyjemnosc.

Gość marinkapo
przepraszam za literowki

i co ze zabobony sprawdzają się idź rodzić spokojnie a mąż kupi

Gość marinkapo
jak on kupi, to ja spadne z krzesla... Widzialam juz takich tatusiow jak przychodza z karteczka do sklepu ...no smiechy...

kupi cokolwiek a jak wyjdziesz to se reszte dokupisz jak ci sie nudzi to podziargaj na drutach nie kupuje sie przed porodem i juz :)

Gość marinkapo
po porodzie to ja bede dzieckiem zajeta a nie lataniem po sklepach

Gość ja już część mam
W pierwszej ciąży zaczęłam tuż przed porodem tylko to co do szpitala, a resztę po porodzie. Teraz minęło 8 lat i większość dużych rzeczy mam od koleżanek, ciuszków część też ale sama też kupuję. Zaczęłam pod koniec 6 miesiąca, już mam gdzieś zabobony wtedy to brałam pod uwagę, teraz wierzę że to na nic nie wpływa więc robię też tak aby koszty rozłożyć chociaż na 3 miesiące.

Gość marinkapo
edzio52 jasne i tesciowa da cyca

To zależy. Każdy inaczej to sobie rozplanowuje. Ja jestem w 24 tc. od jakiegoś czasu już kompletuje rzeczy- na zasadzie "jak coś trafię w promocji". Duże rzeczy przeglądam na internecie i zamówię później- żeby nie zagracić sobie mieszkania- bo nie mam gdzie tego trzymać. Moim zdaniem najlepiej jest gromadzić po trochu- jak trafi się coś w atrakcyjnej cenie. A do 8 miesiąca właśnie dokupić to, czego brakuje.

no tak przecież nie będziesz na zakupach 4 godz tylko co najmniej tydzień. trzeba wybrać przebrać dobrać. rób jak chcesz. ja tam wiem swoje :)

Gość marinkapo
Dzis zrobilam liste i jakas niemoc mnie ogarnęła i przerażenie, ze tego tyle jest. A wszystko trzeba wybrać, przemyslec, co nam odpowiada, co nie. Niby mam jeszcze duzo czas , bo az 5 miesiecy, ale jednak boje sie tego, ze poźniej bedziemy kupowac na prętce a ja bardzo tego nie lubie. Wolę byc przygotowana, na ile sie oczywiscie da.

Gość ja już część mam
edzio, po co szerzysz zabobony, nie sprawdzają się bo część i tak do szpitala trzeba mieć więc w czym jest różnica że zacznie się wcześniej, bądź kupi się całość przed. A gdzie te zabobony mają się do kobiet które tracą swoje dzieci wcześniej kiedy nawet jeszcze nie myślały o wyprawce, po co takie głupoty pisać.

Gość marusiaipies
ja jestem w 18 tygodniu, w przyszlym tygodniu będę we Wrocławiu w ikei to zrobię pierwsze zakupy: łóżeczko, pościel + wszystkie dodatki, ponieważ i tak chce z tego sklepu, a nie będę specjalnie później jechała 300 km, wole kupić teraz przy okazji... Na allegro można dostać rzeczy z ikei, ale jak podliczyłam to w sklepie zapłacę za wszystko 550 zl, a przez internet 850... Ja jestem zdania że jak jest okazja to nie ma co czekać do ostatniej chwili, wolę sobie rozłożyć zakupy na kilka miesięcy

Gość marinkapo
zaraz edek napisze, żeby pod sznurkami nie przechodzić i korali nie wieszać na szyi

Gość marinkapo
marusiaipies a oglądałaś rzeczy z ikei na zywo juz? Moim zdaniem niektore sa bardzoe fajne, ale sa tez takie całkiem beznadziejne. fakt ikea ma bardzo tanio wszystko, ale np. wanienki i krzeselka do karmienia bym u nich nie kupila. Tzn. nie chce cię krytykowac, ale sama zobaczysz.

Gość Ja podobnie
To po jakiego grzyba się pytasz jak już masz wszystko zaplanowane? Każdy kupuje kiedy chce. Tak naprawdę teraz wyprawka to jeden wyjazd do hurtowni albo jeden wieczór na allegro.

Gość ja już część mam
Dokładnie mając więcej czasu możemy to robić mądrzej gromadzić tylko to co potrzebne, ja po pierwszej ciąży kupowałam wszystko na raz koszt pewnie dwukrotnie wyższy, a teraz spokojnie na internecie, allegro, od koleżanek, promocje. Edzio a co tak się sprawdza, i co tak wiesz swoje, po co wprowadzasz negatywne emocje, nikomu to niepotrzebne, a średniowiecze już minęło.

Gość marinkapo
Jak zaplanowane, zrobilam tylko liste. Rany ja nawet nie wiem co sa te stelizatory, czym sie roznia itd. Zrozumcie ze rodze moje pierwsze dziecko i jestem troche spanikowana.

Gość Ja podobnie
A sory, macie podobne nicki. Autorko kup wszystko kiedy będziesz uważała za słuszne. Ja miałam zamiar wszystko skompletować do 7 miesiąca, a kupiłam w 9. Zrób sobie listę czego potrzebujesz, być może odezwą się do ciebie osoby które będą chciały coś oddać po swoich dzieciach i to takie osoby które byś o to nie posądzała.

Gość barachołka
a przestancie z tymi głupimi zabobonami tylko wieśniary w to wierzą; najlepiej zanim brzuch naprawde acznie ciążyć czyli do około 6miesiąća przynajmniej ja tak miałam

Gość marinkapo
dziękuje wszystkim za rady:-) Tak tylko chcialam wiedziec, jak inne mamy robią. Thanx.

Gość marusiaipies
marinkapo moja bratowa ma łóżeczko, materac, pościel itp z ikei, mała skończyła 2 latka, a wszystko świetnie się trzyma:) Pościele mają dobrej jakości, materace też (oczywiście nie te za 40 zł;) ), ochraniacze na całą długość łóżeczka co jest wazne, bo mała budziła im się po drugiej stronie łóżeczka niż zasypiała...;) A na allegro są tylko takie przy główce... Wiem, że niektóre produkty mają kiepskiej jakości (mam stół z krzesłami w kuchni, który jest z tak miękkiego drewna, że zostają slady nawet po pisaniu na kartce...:/ ). Jeśli chodzi o wanienki i krzesełka to nie widziałam, ale łóżeczka i dodatki mają fajne:) ciuszków jeszcze nie kupuję, bo jak się dowiem że będzie dziewczynka to dostanę sporo od brata, ale czytam na forum np jaka lepsza wanienka (profilowana czy nie), nożyczki czy cążki, jakiej firmy itp... Nie chcę nakupić głupot, wolę na spokojnie posiedzieć, poczytać i po trochu zamawiać...:)

Gość marinkapo
a ostatio ogladalam wlasnie wanienki w necie i bardzo spodobaly mi się te z fisherprice, ale nowa kosztuje chyba 150zł, wiec moze uzywana kupimy - allegro ok. 50-60zł.

Gość marusiaipies
to będę musiała pooglądać w wolnej chwili:) A w którym tygodniu jesteś?

Gość rtgikkk
Będę wszystko kupować w 6 miesiącu. Teraz (4 m) kupuję ciuszki, ale tylko te na promocjach, oryginalne.

Ja rodzę dopiero na początku kwietnia ale wszystkie niezbędne ubranka zamierzam kupić przed końcem roku (bo wzrasta Vat z 8 do 23%). Teraz jeszcze nie mogę bo nie wiemy czy chłopiec czy dziewczynka... Wiele rzeczy typu łóżeczko itp dostanę od siostry po jej dzieciach.