Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zolty jesienny lisc

chorobowe przy preferencyjnym zusie, ile dostane?

Polecane posty

Gość zolty jesienny lisc

jestem w ciazy, prowadze dzialalnosc gosp. z preferencyjnym zusem, dostalam od lekarza chorobowe ile dostane z zusu?

Ok 300 zł tylko pamiętaj że nadal musisz sobie opłacić 240 składki zdrowotnej. Zatem zostanie jakieś niecałe 60 zł.

Gość zolty jesienny lisc
mufi, pomoz bo widze, ze sie orientujesz, czyli normalnie oplacam teraz 370zl. prawie,a zus mi przesle jak wyliczy chorobowe, tak?

Wytłumacz bo nic nie zrozumiałam z tego pytania. Napisz od kiedy masz to zwolnienie. Prowadzi Cię jakiś księgowy?

Gość zolty jesienny lisc
nie, nie mam juz ksiegowej. Zwolnienie mam juz od 11 pazdziernika.. Zanioslam je do urzedu skarbowego, babka powiedziala,ze jak nalicza, to przesla poczta, do dzisiaj nic nie dostalam, mam juz nastepne zawolnienie, ktore zaniolsam tez juz do urzedu skarbowego. Ale zupelnie sie na tym nie znam, bo nigdy wczensiej nie korzystalam ze zwolnien. Teraz chce zaplacic zus, bo do 10 termin, oplacam norlanie tak jak zawsze, a chorobowe przyjdzie jak w koncu nalicza..?

Gość gaja 1654
ale po co do skarbówki nosisz? zus Ci nalicza zasiłek od twojej podstawy, tyle ile wykazujesz zarobków. Ja zarabiałam duzo, ale malo wykazywałam i dostałam 1400 zł niestety. pierwszy zasiłek dostałam po pierwwszym zwolnieniu od zaraz.

Gość zolty jesienny lisc
gaja, ale ja prowadze dzialanosc

Gość gaja 1654
ja też od ponad 3 lat

Gość gaja 1654
jak masz l4 ciążowe to zus wypłąca Ci 100% podtsawy. A płacisz tylko skąłdkę zdrowotną która obecnie wynosi 240 zł około

Gość zolty jesienny lisc
ja oplacam preferencyjny zu, tu chorobowe naliczane jest od wymiaru wysokosci skladki

Gość zolty jesienny lisc
a ubezpieczenia spolecznego nie oplacam?

Gość gaja 1654
no cos ty... masz na mysli, ze jestes 2 lata na tej znizce bo otworzyłąs działalnosc?

Gość zolty jesienny lisc
tak

Gość gaja 1654
nie!!! na zwolnieniu tylko skałdka chorobowa!nic wiecej. jestem tez w ciązy i tak mam, płacę tylko 240 zł.

Gość gaja 1654
resztę Ci zus wyliczy. Płaciłas podatki? ja nie, bo mogłam nie wykazywac, teraz załuję ale cóż. wiec pewnie wykazujesz wieksze zarobki niz ja, JA wykazywałam cos około 2500 tys. i teraz z tego mam 1400 zł , żal. Ty możesz mieć wiecej.

Gość gaja 1654
np. jesli jestes na zwolnienu od 11 pazdziernika to za zus musiałąs zapłacic za wrzesien w pazdizerniku a teraz w listopadzie proporcjonalnie za te 11 dni. czyli składka zdrowotna + te 11 dni. a juz nastepny miesiąc czyli grudzien zapąłcisz tylko skałdkę zdrowotną za listopad.

Gość zolty jesienny lisc
pojde jutro do skarboego,zeby mi wyliczyli ile mam zaplacic za pazdziernik, dzieki gaja za pomoc :) pozdrawiam

Gość gaja 1654
zus opłacasz w zusie po co chcesz wyliczac zus w skarbówce :)

Gość zolty jesienny lisc
do zusu.. co mi sie skarbowka ubzdurala.. :)

Gość gaja 1654
Napewno masz w swoim oddziale informację zasiłkową, wiec mozesz nawet zadzwonic. podasz pesel i juz, mi pani szczegółowo udzieliła wszytskich informacji łacznie z tym kied pójdą przelewy

Gość zolty jesienny lisc
gaja wielkie dzieki z pomoc, teraz juz wiem co i jak.. Pozdrawiam :)

Autorko skoro jesteś od 11 października na zwolnieniu to powinnaś za 10 dni października opłacić składkę społeczną a składkę zdrowotną w całości gdyż ona nie podlega pomniejszeniu. Pani w ZUS powiedziała Ci że masz zapłacić całość gdyż w niektórych ZUSach praktykuje się że dopóki nie masz decyzji o przyznaniu zasiłku to płacisz całość, ZUS na wypłatę zasiłku za październik ma czas do połowy grudnia i wtedy dostaniesz informację czy przyznali CI zasiłek czy też nie. I jeśli tak to będziesz mieć nadpłatę. Możesz zatem zapłacić całość teraz i ewentualnie mieć później tą nadpłatę. Jeśli coś pomyliłam to niech mnie ktoś sprostuje, ale tak jest wg mojej wiedzy.