Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chruman

Umberto Eco

Polecane posty

Gość chruman

Hej :-) Czytałyście nową książkę Umberto Eco - Cmentarz w Pradze? Ja czytałam tego autora Imię Róży i byłam zachwycona. Książka miała niesamowity klimat, a poza tym była naprawdę niezłym kryminałem. Wiecie coś na temat Cmentarza w Pradze? Warto przeczytać? To jest coś podobnego do Iminienia Róży? Poki co słysząłam same pochelbne opinie i zastanawiam się, czy kupić.

Gość Karolacia
Ja z kolei słyszałam wiele mieszanych opinii na temat tej książki. Niemniej jednak zdecydowałam się sama sprawdzić jak to faktycznie jest. Jeszcze nie skończyłam czytać, ale wydaje mi się, że "Cmentarz w Pradze" ma zarówno plusy jak i swoje minusy. Na szczęście posiada więcej zalet. Ogólnie ciekawy pomysł na powieść, wciąga chociaż niekiedy chce się ominąć stronę lub dwie. Na razie jest ok, zobaczę jakie będzie moje zdanie jak skończę ją czytać. Powiem tylko, że pomysł fajny, świetna narracja i ciekawy główny bohater (głównie ze względu na jego dosyć specyficzny charakter). Tyle ode mnie.

Gość chruman
Dziękuję za odpowiedź :) Zamówiłam i czekam na przesyłkę. Trochę czytałam o "Cmentarzu" - recenzje, zapowiedzi i właśnie często był poruszany temat głównego bohatera, że nienawidzi kobiet, jest antysemitą... Mam nadzieję, że w następny weekend będę miała trochę czasu, książka już dojdzie i sama będę mogła wygłosić opinię :) Pozdrawiam!

Gość Karolacia
Po dalszej lekturze mogę śmiało stwierdzić, że nie należy porównywać "Cmentarza w Pradze" do "Imienia Róży", co większość osób robi z tego co czytałam na innych forach. Książki są zupełnie inne jak dla mnie. Nie oznacza to jednak, że "Cmentarz..." jest gorszy czy coś w tym stylu. Uważam, że jest ciekawy pod wieloma względami - chociażby autentyczności postaci i sposobu wplecienia ich w fabułę. Nie wiem jak inni, ale mi się książka podoba - chociaż wiem, że zdania są podzielone na ten temat, ale to tak już chyba zawsze będzie, bo żadna książka nie dogodzi wszystkim. :)

A którą z tych ksiązek o których piszecie lepiej się czyta (w sensie językowym, którą czyta się bardziej "lekko"?) Chciałabym przeczytać coś Umberto Eco i zastanawiam się co, mam dość sporo zajęć i wieczorem często nie mam siły na wdrazanie sie w tekst który jest napisany wyjątkowo trudno.

Gość chruman
Hej, "Imię Róży" nie czyta się trudno. Ksiązka ma wciągającą fabułę i przez to naprawdę trudno się od niej oderwać. Z resztą z "Cmentarzem w Pradze" jest podobnie. Ja polecam, moim zdaniem nie trzeba być żadnym fanem ambitnej literatury, żeby sięgać po te tytuły. I chyba zaczęłabym od "Cmentarza", tylko, że trzeba, przebrnąć przez początek, ale potem czyta się super ;)

Dzięki, myślę, że sięgnę po to, może faktycznie zacznę od "Cmentarza w Pradze"... Przeczytałam opis tej książki i muszę przyznać, że klaruje się bardzo ciekawie, zwłaszcza, że jest to najwyraźniej książka kryminalno-szpiegowska, w której pojawiają się liczne fakty historyczne. Muszę dopisać do listy :)