Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kylie7

zdenerwowanie a ruchy dziecka

Polecane posty

Gość kylie7

Jestem w 23 tygodniu ciazy, od ok 4 tygodni czuje ruchy mojego synka, martwi mnie jednak dwie rzeczy: po pierwsze ze te ruchy sa rozne, jeden dzien czuje go w sumie bez przerwy, w inny dzien ledwo co. poza tym najczesciej caly dzien nic a dopiero wieczorem i rano. Czy tak jest normalnie? Nie powinnam aby czuc chocby delikatnych ale przynajmniej caly czas ruchy a nie tylko czasami albo czasem godzinami wrecz wcale? a po drugie ostatnio w weekend bardzo sie zdenerwowalam, gdyz mialam sprzeczke z ojcem i nie moglam przez to zasnac w nocy, choc staralam sie uspokoic no i czulam jak maly kopal, drgal, jezdzil mi po calym brzuchu tak mocno go jeszcze nie czulam nigdy. boje sie ze moje zdenerwowanie w tamtych chwilach tak na niego wplynelo a tym samym spowodowalo to jakies szkody u dziecka? skad nagle tak gwaltowne, ruchy, trzepotanie i drzenie?

ja miałam dość stresującą pracę,i to na noc.Myślę,że każdy płód ma większą lub mniejszą aktywność.KIedy pracowałam,byłam w ruchu dziecko spało,ale dawało znać np na przerwę śniadaniową.Po jedzeniu dużo się ruszał,aktywność zmniejszała sięstopniowo i znów cisza,ponownie zaczynał rano,kiedy ja kładłam się spać.Czasami nie mogłam usnąć,tak szalał.Kilka razy zdarzyło mi się bardzo wkurzyć lub wystraszyć,wtedy dziecko w brzuchu reagowało bardzo intensywnymi ruchami.Czasami potrafił siedzieć cicho po 12-14 godzin i poza pojedyńczymi,bardzo skąpymi smyrnięciami nie czułam nic a był to już grubo ponad 20 tydzień-ale nie marwtiłam się brakiem ruchów bo miałam detektor tętna płodu i mogłam małego podsłuchiwać kiedy chcę. Mój mały jak widzisz miał różną aktywność,raz skakał po kilka godzin a raz połowę doby cisza. Myślę że jest okej z twoim dzieckiem.

Gość hmmmm,,,,
a ty skaczesz cały dzień??? nie!! dziecko tez musi odpoczac

Gość an2anet
ja mialam taka sytuacje ze jednego dnia w pracy bardzo sie przemeczylam i na drugi dzien wogole nie czulam ruchów,poszlam do lekarza i powiedziano mi ze jak bedzie 10 ruchow na dzien to wszystko jest ok,dobry sposób na pobudzenie maluszka to napicie sie lodowatej wody albo psilek u mnie to zawsze dzialalo jak niunka sie nie ruszala dluzej,no i pewnie twoj maluszek majuz ustalone pory w których spi i w których grasuje dlatego tak rano i wieczorem daje o sobie znac :),jak sie ruszasz to on sie taj jakby kolysze na boki i usypia,stres,przemeczenie,wszystko wplywa na maluszka ale nie martw sie nie zaszkodzilas mu i nie "uszkodzilas go"