Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Biatka....

Kanada....:)

Polecane posty

Gość ab-Calgary
Ja mieszkam w Calgary od trzech lat. Pracy jest tutaj od groma i jest o wiele taniej jak w Vancouver (no sales tax). Jedyne co narzekam, to pogoda, bo w jeden dzień może sie zmienić o 25 stopni w zależności od wiatru (chinook). Na niektóre prace to można dostać pozwolenie od ręki, np. opiekunki osób niepełnosprawnych, niańki, etc. W każdym razie tak jest w Alberta. Zobacz pełną liste na: http://www.cic.gc.ca/english/work/apply-who-nopermit.asp

Gość Biatka...
jak milo ze dziewczyny napisalalyscie bo myslalam ze ten topik juz upadnie przez cale to zamieszanie... ja mieszkam w Burnaby kolo Metrotown... seletha.... nie mow ze juz umiesz chinski... chociaz tam jest dominujacy,....:) nie no nie smieje sie....!!! widze ze masz prawie taki sam staz jak ja... no moze troszke wiecej.. na jakich zasadach tu jestes...? jak Ci sie tu podoba?:) ab-Calgary to trzeba przyznac zycie u Ciebie jest tansze.... ale tak jak tu mowia za "widoki tez sie placi" jak Ci sie tam zyje?:) tutaj tez pogoda w kratke raz leje raz slonce i tak wkolko... chociaz burzy tu jeszcze nie doswiadczylam... no moze raz grzmotlo i to na tyle... na jakich zasadach tam jestes? pozdrawiam...!!!!:)

Gość ab-Calgary
Hey Biatka, Ja jestem tutaj jako 'permament resident'. W Calgary jest teraz boom i bezrobocie jest chyba ze 3%. Także to pracowawcy do ciebie dzwonią z ofertami pracy a nie odwrotnie. Ja pracuje 4 dni w tyg po 12 godz. Teraz pisze z pracy i sie troche nudze a obsługuje Service Desk dla rządu. Jest długi weekend to chyba wszyscy biurokraci są na rybach.... bo w telefonach cisza... Pozdrawiam

Gość Seletha
status mam landed immigrant z tym chinskim troche przesadzilam;) kolo metrotown? dzisiaj tam bylam:) ja pierwszego grudnia przeprowadzam sie na davie:) czy mi sie podoba.. coz, ekonomia jest lepsza niz w Polsce i jako ze Kanada ma duzo surowcow naturalnych przez jakis czas jeszcze sie to wszystko utrzyma.. a jesli chodzi o ludzi to i tu i w Polsce sa ludzie i przyjazni i obludni, grunt w tym, aby znalezc odpowiednie towarzystwo:)

Gość uzumaki
czesc Biatka ! How are you ? Czy mozesz mi napisac jakie sa ceny ubran w Kanadzie ? Czy sa fajne rzeczy bo jakis czas temu pewna osoba powiedziala mi ze jest kiepski wybor i drogo. Ja mieszkam jeszcze w UK ale wyjezdzam do Calgary i ciekawa jestem czy kupis sobie tutaj jakies swetry zimowe itp bo widzialam wczoraj bardzo ladne rzeczy ale nie wiem czy kupowac tuczy tam.

Gość Pawellllllllllllllllllllo
do edmonton i bym pracował przy układaniu trawników

Gość mayor i gdzie cie wcielo
:D Wstyd teraz, co?

Gość Julkaaaaa174
Ja wyjechalam do Kanady 2 lata temu w ramach programu dla mlodych obywaletli, dostalam wize na rok. Bez problemu znalazlam prace w Calgary, ale jak tylko wiza mi sie skonczyla to wrocilam, nie za bardzo podobal mi sie klimat a szczegolnie zima, ktora byla strasznie dluga i mrozna. Moze po prostu wybralam zle miasto, do tego bylam tam sama. Wiem kiedys jeszcze tam wroce, ale to raczej w ramach urlopu, bo to na prawde piekny i ogromny kraj, wiele miejsc do zobaczenia :) Jesli ktos chce pojechac i zobaczyc jak tam sie zyje to polecam ten program (mam nadzieje ze jeszcze istnieje). Decyzje o pozwoleniu na wyjazd dostalam w ciagu kilku dni, wiec to jest duzy plus. Wczesniej chcialam aplikowac o wize dla wykwalifikowanych pracownikow, ale czas oczekiwania byl zbyt dlugi, a poza tym nie bylam pewna czy chce tam mieszkac na stale. A tak wyjechalam na rok, sprobowalam zycia tam i wiem, ze wole mieszkac w Europie. Teraz jestem w UK, zycie nie jest tu na takim poziomie jak w Kanadzie, ale za to kiedy ogarnia mnie tesknota za rodzina to moge wsiasc w samolot i za 2 godz jestem w Polsce. No coz wszystko ma swoje plusy i minusy. W kazdym razie warto spelniac swoje marzenia. Kazdy kto marzy o zyciu w Kanadzie niech pojedzie tam i sie przekona, wiekszosci ludzi sie podoba :) Mnie pewnie tez by sie podobalo, gdyby bylo chociaz troche cieplej, bo ze mnie straszny zmarzluch, wybralam chyba najgorsze miasto dla takich jak ja ;)

Gość njkmkl
to kiedy mayor wpuscisz fotki kolezanek do neta ?

Gość Edmonton
mieszkam tutaj od roku. Same miasto to moze nie jest zbyt wielkiej urody :) ale za to jest dosc obfite w miejsca pracy- lepszej gorszej, ale zawsze mozna cos znalezc. Prowincja Alberta jest bogata w zloza ropy wiec i ludzie do pracy potrzebni a to z kolei napedza tutejsza koniunkture . Wiadomo ze jak jest kryzys na swiecie to dotyka to po trochu kazdy region swiata ale z uwagi na to ze Kanada posiada wlasne bogactwa naturalne,a i polityka finansowa jest bardziej ostrozna, zachowawcza, taka zeby nie uzalezniac sie za bardzo np. od USA- z racji tego wszystkiego kryzys nie jest tu prawie wcale wyczuwalny. Ludzie zyja spokojnie, wg moich obserwacji nie stresuja sie AZ tak bardzo wszystkim bo wiedza ze nawet jesli straca prace to z glodu za przeproszeniem nie zdechna. Podatek w Albercie tez nie jest taki duzy jak w niektorych prowincjach bo tylko 5 %. Tak jak pisaliscie do ceny produktow jest naliczany podatek w momencie placenia. Jesli chodzi o wysokosc tych cen to wiadomo ze nie ma co przeliczac na zlotowki tylko raczej patrzec jak 1 do 1, bo np. jak w Polsce zarabialam troche ponad 2 tys. i tu jest taka bardzo srednia zupelnie przecietna (raczej niska) placa tez ok. 2 tys. dolarow to zwazywszy na te relacje zarobkow do cen produktow to po prostu mozna kupic wiecej , lepszej jakosci produktow. Np. ceny miesa sa niskie, wiec spokojnie mozna sobie pozwolic na dobrej jakosci zywnosc za niewielkie pieniadze . Jesli chodzi o odziez to bardzo czesto sa wyprzedaze np. 50 % i warto nieraz poczekac doslownie pare dni i mozna fajny ciuszek sobie kupic. Ostatnio jak bylam w galerii (jednej z najwiekszych na swiecie) bo chcialam sobie kupic fajne kozaczki to zawedrowalam do sklepu z butami swietnej jakosci skory i takie naprawde super buciki, wysoka cholewa, swietny obcas, rewelacyjny wyglad i wygoda , markowych firm mozna kupic za np. 220 dolarow. Wiadomo jak sie przeliczy na zlotowki to tanio nie wychodzi ale jak sie popatrzy tak jak pisalam 1 do 1 to gdzie w Polsce kupisz takie butu za 220 zlotych??? To akurat byl ten drozszy sklep bo normalnie skorzane kozaki mozna kupic za 150 dol. bez problemu. Jesli chodzi o pogode to akurat przerobilam juz wszystkie pory roku i moge powiedziec ze zima jest naprawde sroga minus 35 st. czasem minus 40 st. C i niestety dluga ale za to jest mnostwo slonca, prawie caly czas blekitne niebo wiec w sumie nie odczuwa sie az tak bardzo tego zimna wbrew pozorom. Powietrze tutaj jest bardzo suche wiec moze przez ten brak wilgoci nie jest tak okropnie zimno. Wiadomo ze jak wieje no to nie ma sily- lepiej zaszyc sie gdzies hehe. Na wszystko musi byc pozwolenie, wiec tak jak pisala autorka tego topiku o pracy na czarno lepiej nie myslec- musi byc pozwolenie na prace i juz. Tesknota za Polska duza bo i odleglosc oraz ceny biletow nie pozwalaja na czeste przyloty do Polski. Tyle ode mnie. Pozdrawiam wszystkich. Probujcie ludzie, nie bojcie sie zmieniac swoj swiat, tu jest kraj wiekszych mozliwosci ale wiadomo ze masz tez swoje wady. Jak Wam sie nie spodoba zawsze mozna wrocic.

Gość Edmonton
jeszcze chcialam dodac odnosnie tych zarobkow. To co podalam to naprawde nie wysokie zarobki. Wiadomo ze w zaleznosci od miejsca pracy mozna tez zarobic spokojnie i 2 razy tyle, wiec jak sie popatrzy na sile nabywcza tych zarobionych pieniedzy to naprawde mozna spokojnie i wygodnie zyc.

Gość ab-Calgary
Do Edmonton, Ja jestem w Calgary ponad 3 lata. Tutaj naprawde jest 'boom'. Pracy jest tyle (i to dobrej) że można lekką reką zarobić $6,000 na mies. Po prostu sie ograniczam. Zajmuje sie informatyką. A zima, jak zima, taka jest cena bycia tutaj. Z to moge sobie pozwolić na wypad do Polski za tydz pracy. Pozdrowienia z Calgary

Gość uzumaki
Czesc ab -Calgary! Jak czesto latasz do Polski ?

Gość Edmonton
ab-Calgary tak slyszalam ze bardzo dobrze jest z praca w Calgary i wlasnie niezle zarobki- no i bardzo dobrze, tak trzymaj i oby Ci bylo zawsze bardzo dobrze - tego Ci zycze :) Ja poki co tu na razie zostane, bo przyjechalam za narzeczonym a teraz juz mezem a on jest Kanadyjczykiem i tu prowadzi firme, wiec poki co miejsca nie bedziemy zmieniac :) Pozdrawiam cieplo

Gość Pawellllllllllllllllllllo
jak jest w edmonton?to dużę miasto?chyba jednak przyjme propozycje i przylece

Gość Edmonton
jak jest w Edmonton to opisalam powyzej Pawel. To jest duze miasto- ponad milionowe i jednoczesnie stolica prowincji Alberta. A jak duza jest Alberta??? to popatrz sobie na mape Kanady :) jaki to ogromny kraj, a jego prowincje czasem prawie tak duze jak Polska. Musisz miec zewolenie na prace, bo nielegalnie nie radze nic kombinowac. Powowdzenia

Gość Pawelllllllllllllllllllllllo
będe miał zezwolenie,mój znajomy jest tam szefem

Gość Edmonton
no to jak maz pozwolenie to spoko.Mozesz poprobowac swoich sil. Tu juz zaczela sie zima. Mamy juz snieg, a w nocy ok. minus 15 stopni. Potem grudzien i styczen- najzimniejsze miesiace , dochodzi do minus 40 stopni i czasem strasznie wieje. W lutym troszke lepiej, marzec dalej zima trzyma ale juz cieplej, kwiecien - bywa roznie- czasem cieplo bardzo a na drugi dzien taki zimowy sztorm jak w najgorsze miesiace. Dopiero cieplo sie robi w maju ale tez bywa ze na trawnikach przed domami wciaz zalegaja grube wartswy sniegu. :) Tak tutaj jest w Edmonton. Podroz z Polski jest droga, wiec dobrze przyjechac na dluzszy czas. Wiecej nie bede sie wypowiadac bo ja mam troche inna sytuacje. Mieszkamy ww wlasnym domu i nie musze sie marwic o koszty wynajmu. Ale Ty dowiedz sie wszystkiego od tego znajomego zeby nie bylo tak ze "skorka za wyprawke". Bo wiadomo ze w Polsce z pracy zrezygnujesz i potem nie koniecznie tak latwo bedzie znalezc od nowa w razie gdyby cos poszlo nie tak.

Gość Edmonton
maSz * mialo byc :)

Gość Pawelllllllllllllllllllllllo
będe razem ze znajomym mieszkał,mam nadzieje żę skóry ze mnie nie zedrze:)

Gość Pawellllllllllllllllllllllllo
a ile kosztuje mniej więcej wynajem mieszkanie?

Gość dhhjfcehfgsd
co tak kanadaq milczy?

Gość Edmonton
widze ze autorka tego topiku milczy a pytanie bylo zadane :) Niestety tak jak pisalam ja nie jestem w sytuacji gdzie musze cos wynajac, ale np. znam jednego goscia co wynajmuje dol domku z osobnym wejsciem, pokoj i taki jakby salon spory z kuchnia, oczywiscie rowniez osobna lazienka i placi miesiecznie 600 dol. W tym juz jest uwzgl. zuzycie energi, ogrzewanie, dostep do mediow itp.

Gość Pawellllllllllllllllllllllllo
noto nie mało

Gość prawdziwekk
Jak obecnie wyglada sytuacja w Kanadzie?

Gość Ad-astra
Hej, Podnoszę wątek... Mam kogoś, do kogo mogłabym wyjechać w Calgary. Mocno zastanawiam się nad tą opcją. Nadal jest tak dobrze z pracą? Myślimy o wyjeździe z mężem i małym dzieckiem. Warto zaryzykować?

Gość sscanucksfan
Mieszkalem w Vancouver przez 2 lata. nie dawno wrocilem do polski (3 tyg temu). Kompletnie inny swiat, podroz z jednej planety do drugiej. Czesto wracalem do Warszawy (z skad pochodze) , co 4-5 miesiecy i czesto porownuje; w Vancouver jest drogo, to prawda ale tam zycie jest po prostu bardzo "cenne", to kompletnie inny swiat od polski. Cudowne uczucie, przejscie z jednego swiata na drugi. Pogoda jest dosc zmienna; czesto pada ale jak jest ladnie to jest na prawde ladnie!! Ladne miasto, bardzo roznorodne wiec trzeba sie przyzwyczaic do roznych ras bo Polska jest zacofana. Miszkalem w North Vancouver a precyzyjniej w Lynn Valley; jak dla mnie cudowne miejsce zeby mieszkac. Chcialbym tam wracac.

Gość Summerberry29
a ja wlasnie sie pytam o Calgary i nikt mi nic nie powie, mieszkam w Kanadzie od 10 lat ale w innej prowincji, maz dostal oferte pracy w Calgary wiec myslimy nad przeprowadzka, czy ktos wie ktora czesc Calgary jest dobra zeby kupic/wynajac dom? Dzieki :))

Gość do Mayorki
Co prawda w oczy kole Joasiu? Widze ze skutecznie zglaszasz do usuniecia posty na twoj temat :D P.S: zaloguj sie, to nie boli. Przeciez kazdy wie ze i tak tu siedzisz pod pomarancza. A jak tam Lee, ten buchaj o twarzy Albanczyka? 🖐️

Witam, Mam mozliwosc wyjazdu do Edmonton do stalej pracy z zarobkami 32cad/h, aktualnie mieszkam w Manchester w Uk ale z przyczyn osobistych zaczalem szukac pracy w innych rejonach swiata. Zrobilem maly rekonesans ale zawsze lepiej jesli ktos moglby odpowiedziec dokladnie na moje pytanie w tym temacie niz wyszukiwanie poszczegolnych odpowiedzi z wielu portali i forum. Chcialbym sie dowiedziec czy bylbym w stanie utrzymac nas oboje? Czytalem gdzies ze podatek dochodowy to 17% a na innym forum ze tylko 5%...? Jakie warunki musialaby spelnic moja dziewczyna zeby znalezc legalna prace? Czy przy moich zarobkach plus ewentualnie pensja mojej dziewczyny wystarczy zeby cos odlozyc? Z gory dziekuje za info:)