Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

W sam raz

Jak to jest z tym jajkiem - na miękko?

Polecane posty

7? Matko... to na twardo już będzie. Nie gotuję dłużej niż 3 minuty, ostatnio nawet 2,5 jest ok. :)

Gość afasfdasfasfasffffffff
Na miękko wystarczy tak 3 minuty nie dłużej, ale licząc od momentu gotowania się wody, bo w tedy wkładamy właśnie jajka.

Ale zawsze jak gotuje 3 minuty, to białko jeszcze się nie ścięło i jest miękkie, a mi chodzi o to aby żółtko było tylko miękkie. Teraz gotowałam 4 minuty i w sumie było ok.

Ja nie wkładam jajek do wrzątku, bo pękają. :) Wkładam do zimnej wody, od momentu zagotowania jakieś 2,5 minuty max. Fakt, może to i wychodzi 7 w sumie. Sprawdzę wieczorem.

no wlasnie 5 to czesto bialko jest niezciete fuuu nienawidze tego, dlatego zawsze wole gotowac 7 min, ale jak ktos napisal wyzej w praktyce nie zawsze wychodzi

Gość Multimedia
To, co na pisze moze wydaje sie smieszne, ale to prawda. Otoz ja gotuje jaja na miekko dokladnie 6 min. Wkladam do wrzatku, wczesniej osolonego, koniecznie jajka Z LODOWKI! Troche Nalezy uwazac bo pod wplywem duzej roznicy temperatur moze sie zdarzyc, ze moga peknac przy wkladaniu do tego wrzatku. Jestem po 30tce I nauczylam sie gotowac jajka na miekko dopiero 3 lata temu :-O

Gość desperatka....................
wkladam jajka do wody klade na piec zapalam. od momentu gdy woda zacznie bulgotac to 3 minuty.

Gość uwielbiam na miękko.
Ja wkładam jajka z lodówki do zimnej wody i od momentu zabulgotania gotuję 2,5-3 minuty, w zależności czy jajko większe czy mniejsze (zazwyczaj kupuję małe jajka, unikam XXLek).

Gość ja zawsze gotuje
5 i pół minuty, i białko jest sciete 'na twardo' a zoltko plynne

Gość soft-boiled egg
2 minuty od momentu zagotowania wody, ale też różnie może wyjść