Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasienka_Kasienka

Koszty utrzymania 2 osób w Warszawie- pomóżcie obliczyć!

Polecane posty

Gość Kasienka_Kasienka

Witam wszystkich. Planuję wyprowadzkę z domu rodzinnego wraz z moim narzeczonym, jednak obawiamy się że możemy nie znać ,,realiów" samodzielnego utrzymania i opłat temu towarzyszących. Napiszcie proszę ile wydajecie na podstawowe miesięczne zobowiązania typu: - woda, prąd, gaz - jedzenie ( oraz czy gotujecie sami, czy marnujecie sporo jedzenia, na czym próbujeie oszczędzać) - wydatki często niespodziewane (choroba, dentysta itp) W jakich kwotach się wyrabiacie? My łącznie zarabiamy 4500zł netto, znaleźliśmy mieszkanie za 1300zł, ale dalej zastanawiamy się czy podołamy ze wszystkim... Macie jakieś rady? Za wszystkie będę wdzięczna :)

Gość ja z wawy
powiem tak...dacie radę się za to utrzymać. Szału nie będzie,ale głodem nie będziecie przymierać. Takie normalne, codzienne życie większości Polaków

Gość ja z wawy
ja z moim facetem żyjemy za łączną sumę 3,5 tys. i głodem nie przymieramy :) opłaty za mieszkanie takie jak u Was :)

Gość lastarnia 26
spokojnie, dacie radę, ja płacę prąd 80zł/mc/1os., internet/tv 60zł, wodę mam w czynszu, który płacę do spółdzielni w kwocie 270zł, choroby i dentysta to wydatek u mnie pomijalny, raz na pół roku może jakaś dolegliwość, dentysta też rzadko, wizyta prywatna u lekarza lub dentysty to 100-150zł ale można też państwowo, ostatnio czyściłam zęby i nic nie zapłaciłam, stały wydatek w w-wie to bilet miesięczny, ostatnio podrożały, tu masz link http://www.ztm.waw.pl/?c=110&l=1 jedzenie wiadono lepiej kupować w większych marketach, lepiej też gotować bo taniej ale przy waszych dochodach można spokojnie wyjść też coś zjeść do mista, a jak z pracą?macie już a jeszcze tu nie mieszkacie?

Gość niezly chlopak
Da radę, ale raczej będzie to wegetacja niż życie. Jeżeli macie samochód i chcecie raz w tygodniu wyjść do miasta na imprezę lub knajpę to około 5000 na głowe wam potrzeba.

Gość assssssss
DACIE RADE; a jak nie to zawsze dorobisz wagencji bedzie cool

Gość lastarnia 26
ale pieprzycie:( zaraz powiecie ze trzeba mieć 12 tys. na głowę...nie wiemy dlaczego autorka chce mieszkać w w-wie, może mają tu perspektywę na jakiś awans, nową pracę itd. i tak zaczynacie z dobrą kasą, jak ja tu przyjechałam kilka lat temu to pracowałam za 1300zł i żyłam, zawsze to kwestia wyboru, tam skąd jestem nie miałabym tych 1300, taka wiocha i bieda, że szok, a teraz po kilku latach zarabiam 11 br. i jestem bardzo zadowolona, powodzenia

Gość kamilla serwa
spokojnie, dacie radę, ja żyję z chłopakiem za 3600 i jakoś nie wegetujemy tylko normalnie żyjemy!

Gość konieczko 29 K
my płacimy 120zł/prąd/miesiąc, 100zł za wodę/mc, 70zł na tv/internet, poza tym za wynajem1200zł, już nie studiujemy więc razem za bilety miejskie płacimy 200zł, mamy kasy 4300 netto, czasem więcej jak dorobię na infolinii, nie oszczedzamy na jedzeniu, chodzimy do kina i żyje się lepiej niż w naszym małym mieście, skąd pochodzimy, tu jest tak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, chciałoby się zarabiać więcej, móc kupić mieszkanie czy odłożyć kasę, na razie to się nie udaje

Gość Kasienka_Kasienka
bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi :) Te bzdurne o agencjach możecie sobie darować.... Chcę przenieść się do Warszawy z następujących względów: - mam pracę i szkołę w warszawie - mieszkania w moich podwarszawskich okolicach są w identycznych cenach a w dużo gorszych standardach i lokalizacjach... - sytuacja między mną a moimi rodzicami niejako zmusza mnie do wyprowadzki ale to już inny i dłuższy temat :( Na codzień nie żyjemy rozrzutnie nawet osobno, nie wydajemy pieniędzy na głupoty, gadżety itp.. Każdy kupuje sobie najpotrzebniejsze rzeczy w sumie. Nauczyliśmy się oszczędzać na jedzeniu jeżdżąc do pracy, po prostu bierzemy z domu i nie wydajemy kasy na gotowce. Myślę że będę w stanie sama gotować tym bardziej że mój narzeczony nieźle i chętnie gotuje więc chyba nie będzie problemu. Zastanawia mnie tylko czy starczy na jakąś przyjemność... typu nowa bluzka, spodnie czy cokolwiek innego co poprawia kobiecie humor ;) Pozdrawiam !

Gość kamposia
Najlepiej mieszkań pod miastem, a pracować w Wawie - mieszkanie na Akacjowej Alei w Radzyminie kosztowało ponad 4 tysie za metr, w Wawie to samo dwa razy tyle, a dochodzi jeszcze taka kwestia, że pod miastem każda usługa jest na prawdę dużo tańsza...