Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przypuszam że i tak nikt nie

o czym jest piosenka Led Zeppelin - Stairway To Heaven ?

Polecane posty

odpowie. jak ją interpretujecie ?

ekhem.

"bo czasami słowa mają dwa znaczenia..." Znając życie chłopy dali w kanał i tak im się napisało. Najbardziej podobają mi się wybryki J. Page z użyciem smyczka i gitary. Urywa głowę :D Szczerze wątpię by taka forma ekspresji była wymyślona na trzeźwo. Akurat nie w tym utworze :)

Gość triplet
i co się dziwisz, w wielu sklepach z gitarami są wywieszki z prośbą aby już nie grać Stairway To Heaven , ponieważ myzyk był wyrzucany ze sklepu za skrzypienie , więc teraz muzycy się nawet obawiają tu słowo napisać aby nie wylecieć z kafe za granie tego utworu :)

znam angielski i rozumiem tekst. chodziło mi raczej o to jak ją interpretujecie ( np interpretacja wiersza mózgu.)

to tłumaczenie z tekstowo jest beznadziejne :o chyba ktoś wrzucił tekst do google tłumacza :P

Tekst o nie graniu stairway to heaven jest mocno nieaktualny i pochodzi z filmu Świat Wayn'a Tak na prwadę zakaz dotyczył deep purple smoke on the water, a kawał czasu temu widziałem zakaz grania utworów Mettalica :D

Gość leeeeeeeeeeeed
Ta piosenka jest o niespełnionej miłości, rozstaniu i łamiących się pod stopami, życiowych schodach :)

Gość triplet
a co tu tłumaczyć, i tak muzyka jest najważniejsza a ścieżkę słowną sobie tłumaczyłem, że jestem wolny i nikt mnie niczego nie narzuca jak mam żyć i postępować a gdyby coś to mam schody do nieba dostępne w każdej chwili :)

haha dlaczego zakazali grać Smoke on the water to chyba rozumiem :D

triplet ooo najbliżej mi do twojej interpretacji :)

Gość triplet
ale jak pamiętam , komuniści nie zabraniali grać w radiu 'dziecko w czasie' kapeli Deep Purple a graniem Stairway To Heaven Ceppelinów to byli bardzo ostrożni :)

Gość aha ii ach
to jest utworek o mnie, różni ludzie usiłują mi wmówić, że wszystko jest cacy i w ogóle, a tylko ja tego nie widzę. A ja wiem doskonale, że jedyne szczęście jakie mogę osiągnać, to takie, które mogę sobie kupić za swoje cieżko zarobione pieniądze. Jedyna pewna droga, i takimi piosneczkami nikt mnie z niej nie zawróci ani nie zawróci mi w głowie. AMEN.

ponoć ma ukryty przekaz satanistyczny. trzeba słuchać od tyłu :classic_cool: :D

Smoke on the Water jest prosty i był kaleczony ... ale można zagrać z polotem :D Jak to zrobił S. Morse w trasie z Deep Purple. Stairway to heaven to bardzo ciekawa kompozycja zwłaszcza pod względem gitary. Nigdy się nie zastanawiałem nad tekstami zespołów rockowych zwłaszcza z lat 70 gdzie gro osób ćpało na potęgę a często piosenki zawierające "podróż" lub "drogę" są luźnym nawiązaniem do tripów po LSD.

Gość aha ii ach
aaaa, bo ja jestem ta "lady" z tego utworku, nie narrator, który mi wciska kit :o

czyli czasy waszej młodości przypadały właśnie na "te" czasy ? dziwnie to zabrzmi ale wam zazdroszczę, mieliście przynajmniej jakieś ideały i świat nie był aż tak hmm zepsuty :o

ok :) lekturę zostawię sobie na jutro bo dziś jestem już skonana :) idę spać, dobranoc wszystkim :)

Gość triplet
ale faktycznie, gdy na fali był Led Zeppelin - Stairway To Heaven i Black Sabbat, Deep Purple oraz Budgie (czyt. badżi) i namawiam do posłuchania tego co stworzyła ta kapela to uwążam, że później te kapele tylko naśladowano a korzenie są w tych nazwach kapel jak podałem i to była moja młodość i długie włosy oraz czas buntu i w każdej chwili schody do nieba albo dym na wodzie :)

Gość Robert Plant
Hi guys! I LOVE YOU POLAND!!! :D

Gość ksiezna Kate
Dawno juz nie sluchalam... Jednak mnie się wydaje, ze traktuje o Muzyce, o chwili tworzenia, o myślach o zyciu kiedy się Jej słucha:)