Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cismarch

Ruchy dziecka w 15 tygodniu ?? Mogę czuć ?(pierwsza ciąża)

Polecane posty

Gość cismarch

Dziewczyny, czy czułyście tak wcześnie ruchy dziecka ? Wiem, że optymalny czas to 18-20 tydz, ale ja mam wrażenie, że coś mnie w brzuchu delikatnie "kizia", rusza się, czuję coś delikatnego pod powłoką brzuszną, taki dotyk, mini-kopnięcie-dotknięcie i dużo bulgaotania. Czy miałyście tak? Jestem szczupła, nic nie przytyłam do tej pory. I czy to prawda, że wcześniej kopią chłopaki ? Tzn wcześniej odczuwa się ich ruchy bo są silniejsi ? Proszę o odp. :)

Ja mam bliźniaki, więc u mnie było trochę inaczej. Jednak pierwsze ruchy poczułam ok. 15 tygodnia, czułam jakby skrzydła motyla/wiatraka mnie od środka dotykały, to było bardzo delikatne uczucie. To jest całkiem możliwe, że możesz już odczuwać ruchy. Co do płci nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie.

Gość cismarch
Czyli jest to możliwe. Bo sama się zastanawiam, logicznie, dziecko ma ok.10 cm więc może coś juz czuć. To są takie bardzo delikatne muśnięcia, dotknięcia brzucha. Czasem jak przykładam swoja ciepłą rękę to w tym miejscu mnie cos jakby tak muśnie, dotknie. Nie chciałam sie łudzić, więc zapytałam bardziej doświadczonych :) Gdzieś przeczytałam, że niby chłopaki silniejsze i że czuć wcześniej ruchy.

Gość nestea....
ale ja juz poczulyscie cos w tym 15 czy 16 tyg. to te ruchy potem byly regularne? czy regularne zaczely sie pozniej. bo ja zaczelam czuc "bulgotanie i gilgotanie" w brzuchu tak w 16 tyg. a teraz jestem w 18 i czuje jakby mniej, co mnie troche martwi.

Gość perthshire
Ja pierwsze "ruchy" poczułam właśnie w 15 tyg (I ciąża). Bylo to bardzo delikatne smyranie raz na pare dni. Potem bylo coraz czesciej i mocniej. Dzis mam 32 tydz i Dzidzia kopie mnie juz na calego. Jesli czasem nie czujecie ruchow w tak wczesnej ciazy to moze znaczyc ze dziecko inaczej sie ułozylo i nie bedziesz czuc ruchów. Ja czasem panikowalam, a za pare dni sie obrocila i znowu ja czulam wiec cierpliwosci zycze :)

Poczułam pierwsze ruchy 14t4d, maleństwo robi fikołki i układa się w jednym rogu macicy np. siedzi czego dowód mam na usg. Doktor podśmiewał się ze mnie bo nie mogłam uwierzyć, że to się dzieje tak szybko bo maleństwo ma koło 8,5 cm - powiedział proszę uwierzyć! Takie przemieszczanie odczuwam zwłaszcza rano kiedy mam pusty brzuch, wtedy nad pępkiem jest płasko a niżej wybrzuszenia raz lewej raz z prawej czasami na środku.

Ja czułam ale takie "przepływanie" jak kładłam rękę na brzuchu, wspaniale uczucie. Pierwszy kopniak taki porządny i pierwsze ruchu które czułam pod reką takie silne to 17t3d :)

Gość cismarch
dzięki za odp :) Czyli teoria że jak wcześniej kopie to chłopak, niewiadoma ?

Gość gość
Możliwe. Ja także czulam wcześniej, ale dopiero później stwierdziła, że były to ruchy. Ok 20 tyg. One beda trochę inaczej odczuwane a już w 3 trymestrze też zmieni się ich rodzaj

Gość gość
ja jestem w 15 t 3 d i czuje jak dzidzia delikatnie porusza się w brzuchu

Gość gość
W pierwszej ciąży pierwsze ruchy w 17tc - coreczka. W drugiej ciazy poerwsze ruchy w 15tc synek :)

Gość gość
W pierwszej ciazy -20 t.c. ale po prostu nie zastanawialam sie nad tym wczesniej, nie czytalam tyle neta. Teraz jestem w 16 tygodniu i w 15 czulam bulgotanie i motylki, a teraz juz takie przesuwanie plynne w srodku i male uderzenia.

Gość gość
Pierwsza ciaza ok 18 tygodnia byl synek , teraz jestem w 15 tyg czuje delikatne ruchy , wizyta za tydzień wiec mam nadzieje ze poznam plec , liczę na dziewczynke :)

Gość gość
Myślę że nie jesteś zacofana i mąż jest przy każdym badaniu krocza. Nasz ginekolog nie był z boczny jak ten (Badanie u ginekologa: Lekarz rozpiął rozporek - poranny.pl) i zalecił mężowi osłuchwanie uchem i odmierzanie tętna płodu dziecka. Mąż wspierał porody bo nie ma stresu u rodzącej który przekłada się na dziecko i potem mamy debila z ADHD! !! Bo tępe partnerki wstydzą się WŁASNEGO MĘŻA !!!