Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sandrean

Macie dobry przepis na kotlety mielone

Polecane posty

Gość Sandrean

Szukam przepisu na tradycyjne mielone. Co zrobic zeby byly miekkie i smaczne. Czym przyprawiacie. Jak dlugo trzeba wyrabiac mase ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ok 1/2 kg mięska mielonego, namoczyć kajzerkę, najlepiej podziabaną, dodac jajko, sól, pieprz, pokroić w malutkie kawałeczki cebulkę, dodać zmiękczoną porządnie kajzerkę, wymieszać, obtoczyć w bułce tartej i na patelnię :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sandrean
O.K. tak robilam, ale nie byly takie miekkie, chyba zakrotko wyrabialam mase. Pozytym slyszalam, ze dobrze jest dac dwa jajka ??? Bulke juz namoczylam i mam 500 gram mieszanego mielonego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię kotlety (czasami) dla 2 - latka, takie delikatniejsze i "dosmaczone" tak jak Vampire Bloood ale cebulkę zezłacam na paltelni na masełku, wtedy są delikatniejsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czasami dodaję odrobinę otręb do masy mięsnej lub grachamkę namoczoną w wodzie i odciśniętą a mięso przeważnie wieprzowe (od zaufanego gospodarza)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobieta plus
przyprawiam praktycznie wszystkim co mam . Cebulke lello podsmażam ,wtedy ma inny smak , dodaję jajko , jak mam ciemy chleb to rozmiękczam go z mlekiem , jak nie mam to dodaję bułki tartej . smazę na bardzo rozgrzanym oleju , ale tylko do zarumienienia , póżniej przekladam do żaroodpornego naczynia i wkładam na 20 - 30 min - w zależności od ilości kotletów - do piekarnika . Są bardziej pieczone niż smażone ale za to jakie pyszne :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a i kotleciki robię małe bo dziecko takie właśnie lubi moim zdaniem sektet tkwi w dobrym mięsie i podsmażonej cebulce możesz dodać trochę vegety do mięsa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kiedyś zabrakło mi bułki tartej i dodałam ... kaszy mannej błyskawicznej do masy mięsnej, obtoczyłam w otrębach i też wyszły :) mięciutkie i smaczne w kuchni trzeba kombinować ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sekret dobrych mielonych
leży w mięsie. NIGDY nie kupuję mielonego, tylko kawałek mięsa i sama go skręcam w maszynce. Najlepsza do tego jest karkówka. W kupnym mielonym masz zwykle skręcone jakieś ochłapy z żyłami, tłuszczem i w ogóle odpadami, które nie byłyby kupione jako takie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobieta plus
ja też :) a tak z ciekwości - ile kosztuje u was mięso mielone sprzedawane na wagę ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobieta plus
u mnie lopatka mielona - 10.38 - czy jakoś tak :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sandrean
Tak samo wybieram kawalek i mi go miela , pozatym tym razem wzielam Bio. Ale jakos moje mi tak nie smakuja, jak u znajomej. Ona robi je tradycyjnie, ja zawsze ulepszalam. Chcialam zrobic takie jak ona, czyli sol,pieprz, bulka, jajko, a potem dlugo wygniatac. Ona mowi ze tak dlugo gniecie, az masa sama od miski i rak odchodzi. Ma je pyszne takie lekkie paszteciki. Twierdzi ze podczas wygniatania nabieraja powietrza. Ja osobicie , no gniotlam krotko i lapily sie po rece .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ffffffesdAZXadsewsvfg
a nie dodajecie majeranku badz oregano do tego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaustrofobia
do prawdziwych mielonych polskich daje si e tylk sol i pieprz zadych czosnkow ani cebuli, bułka i jajka.mja matka robi takie nalepsze zwykłe kotlety.. j a zawsze przyprawiam i takie dobre juz nie sa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
klaustrofobia jezus maria, każdy robi jak lubi. niektórzy też koperku dodają. prawdziwe polskie kotlety są takie, jaki smakuja najbardziej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sandrean
No wlasnie , ja tez udoskonalalam. Robilam nawet ze swierza papryka i fetta. Ale teraz che zrobic tekie tradycyjne. Dokladnie jadlam je u kolezani, a robi je taka starsza pani, mama mojej kolezanki. One smakowaly lepiej od tych moich "udoskonalonych "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nigdy niczego więcej nie dodaję, tylko sól i pieprz. No jajko oczywiście i cebulka. A bułka na 1/2 kilograma mięsa, to dla mnie przegięcie. Ja daję kajzerkę na 0,75-1 kilograma mięsa. Wychodzą smaczne i soczyste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaustrofobia
moja ciotka robi z jajkiem gotowanym w srodku allbo z pieczarkami i sa tez dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I klei się mięso, to normalne, tak musi być. Zanim ulepię kotlet moczę dłoń w wodzie, która została z namoczonej bułki. Nie ma problemu. Potem na uformowanym kotleciku, obtoczonym w tartej bułce, tępą stroną noża robię kratkę... smażę... palce lizać...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bez pseudon
ja mielę mięso w domu, mam elektryczną maszynkę, więc to jest moment kiedyś prosiłam o zmielenie w sklepie, ale odeszłam od tego, bo raz, że nie myją mięsa przed zmieleniem, a dwa, że w maszynce jest nie wiadomo co, zmielone wcześniej :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscikii
Ee tam kotlety mielone. Z mięsa mielonego można zrobić masę fajniejszych rzeczy. Osobiscie kocham roladki z mięsa mielonego z wyciekającym serem żółtym. AAAaaa, pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do mięsa dodaję przede wszystkim majeranek z 3 łyżki płaskie,sól pieprz startą na tarce cebulę,trochę słodkiej papryki w proszku odrobina ziarenek smaku lub vegety,jajko lub 2 trochę bułki tartej mieszam wstawiam na noc do lodówki nazajutrz obtaczam kotleciki w bułce i smażę.Czasem dodaję starte na grubych oczkach tarki,pieczarki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×