Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fairo

Moja dziewczyna wgl nie ma okresu!

Polecane posty

Gość Fairo

Wiem ze to dziwne ale od ponad roku czasu moja dziewczyna wgl nie dostaje miesiaczki a nie jest w ciazy...Probuje ja namowic na wizyte u ginekologa ale jak narazie bezskutecznie bo ona i boi sie i wstydzi czy sam juz nie wiem w sumie wszystkiego probowalem zeby zemna poszla ale ona odmawia...stad moje pytanie do was wiecie moze czy to jest grozne? co to moze wgl oznaczac? Dodam jeszcze ze moja dziewczyna ma 17 lat a proces miesiaczkowania zatrzymal sie mniej wiecej w wieku 15-16lat jak to okreslila bardzo prosze o pomoc bo martwie sie ze to cos groznego

Gość Fairo
czy ktos zyje na tym forum? plx pomozcie ;/

Gość no wiesz to jest
tylko ginekolog tu może coś pomóc. Innego wyjścia nie ma. Nie da się inaczej stwierdzić jakie są przyczyny braku okresu.

Gość Fairo
No niby tak ale to jest forum dla kobiet napewno ktos juz mial podobny problem i licze na to ze ktos wlasnie taki sie wypowie bo niestety na sile jej nie wezme do ginekologa; s

Gość no wiesz to jest
Bezmyślna ta twoja dziewczyna i tyle. :O Czytaj tu: "Wtórny brak miesiączki to sytuacja, kiedy u kobiety dotąd regularnie miesiączkującej przez okres co najmniej 3 cykli nie występuje krwawienie. Jakie są najczęstsze przyczyny zahamowania menstruacji u zdrowej kobiety? Stres i intensywne ćwiczenia fizyczne. Podwyższenie stężenia prolaktyny. Może być czynnościowe (bez zmian morfologicznych w przysadce) lub na podłożu guza wydzielającego prolaktynę. Zażywane leki (m.in. przeciwdepresyjne, przeciwlękowe, niektóre leki przeciwko nadciśnieniu). Zaburzenia owulacji. Rzadko po stosowaniu doustnych środków antykoncepcyjnych może pojawić się zatrzymanie regularnych krwawień przez kilka miesięcy. Intensywne odchudzanie. Zaburzenia czynności tarczycy. Uszkodzenie komórek przysadki (poporodowe, związane z niedotlenieniem lub zakrzepicą lub krwotokiem jak w zespole Sheehana lub niezwiązane z ciążą - zespół Simmondsa). Jakie testy lub badania może zlecić ci lekarz, gdy zgłosisz się do niego z tym problemem? Może zlecić badania hormonów tarczycy (TSH, fT4, T3), ocenę stężenia prolaktyny. Jeżeli występuje mlekotok to może być wskazane wykonanie tomografii czaszki lub zdjęcia rtg czaszki celowanego na siodełko tureckie celem wykluczenia gruczolaka przysadki. Najczęściej jednak diagnostykę rozpoczyna się od tzw. testu progesteronowego. Polega on na podaniu domięśniowym preparatu progeteronu lub doustnym podaniu naturalnego progesteronu lub jego syntetycznego analogu przez kilka dni. Jeżeli w ciągu 2 tygodni od podania leku wystąpi krwawienie lub plamienie to wynik testu jest pozytywny. Świadczy to o utrzymywaniu się stężenia estradiolu w surowicy powyżej 40 pg/ml i dowodzi prawidłowego funkcjonowania przedniego płata przysadki, śluzówki macicy i zachowania drożności kanału rodnego. Jeżeli stężenia hormonów tarczycy i prolaktyny są prawidłowe to dodatni wynik testu progesteronowego świadczy o występowaniu u pacjentki cykli bezowulacyjnych. Co dalej jeżeli test progesteronowy jest ujemny? Wykonuje się test estrogenowo-progesteronowy czyli najpierw podaje się estrogeny a potem progesteron aby sprawdzić czy nie występują nieprawidłowości macicy (zarośnięcie jamy macicy). Oznacza się stężenie FSH (folitropiny). Jeżeli jest podwyższone to świadczy to o przedwczesnym wygaśnięciu czynności jajników. Jeżeli jest prawidłowe to należy oznaczyć rezerwę hormonu adrenokortykotropowego i (o ile wcześniej nie wykonano) tomografię czaszki celem wykluczenia guzów w ośrodkowym układzie nerwowym. Jeżeli wyniki tych testów są prawidłowe to drogą eliminacji ustala się rozpoznanie niewydolności podwzgórzowo-przysadkowej. U kobiet z tym rozpoznaniem konieczne jest stosowanie leków hormonalnych Co oznacza stwierdzenie "brak cykli owulacyjnych"? Jest to sytuacja, kiedy nie dochodzi do jajeczkowania i nie powstaje w jajniku ciałko żółte produkujące progesteron. Przy braku progesteronu nie dochodzi w błonie śluzowej macicy do przemian przygotowujących śluzówke do przyjęcia zapłodnionej komórki jajowej. Również bez ustania działania progesteronu nie dochodzi do złuszczenia się błony śluzowej i do krwawienia miesiączkowego. Powoduje to zatrzymanie miesiączki, nieregularne brudzenia/krwawienia, objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Przyczyna cykli bezowulacyjnych może leżeć na którymkolwiek z poziomów układu podwzgórze-przysadka-jajnik. Leczenie zależy od tego czy kobieta jest zainteresowana zajściem w ciążę czy tylko regulacją cykli. Opracował dr n. med. Władysław Gaweł "

Gość no wiesz to jest
przyczyn jak jest napisane powyżej jest wiele i tak naprawdę tylko lekarz może to zdiagnozować. Nic ci nie da czytanie co było u innych, gdyż każdy organizm jest inny.

Gość Fairo
o ja... Nie no teraz to mnie nastraszyles ; o mam nadzieje ze to nic zlego ale no ja jej mowilem to samo sam juz nie wiem co mam zrobic skoro ona sie zgodzic nie chce...

Gość dziewczyna nie jest
może bezmyślna, tylko pewnie jest wychowana przez zboczonych katechetów, wg nich wszystko co jest "tam" jest wstydliwe i lepiej o tym nie myśleć, nie mówić i absolutnie nie dotykać ani tym bardziej leczyć jak chore.

Gość no wiesz to jest
Nie miałam zamiaru straszyć ale uświadomić że tak nie można olewać sprawy. Tu masz jeszcze inne przyczyny: "Jedną z częstszych przyczyn zaniku miesiączki są różne choroby lub związane z nimi leczenie. Menstruacja może zatrzymać się przy zespole policystycznych jajników, przedwczesnym wygaśnięciu ich pracy, przy nowotworach i chemioterapii, guzach na jajnikach, chorobach narządów rodnych, gruźlicy, anemii, różnego rodzaju zakażeniach ogólnych, mukowiscydozie, zapaleniu jelita grubego, chorobach nerek i podwzgórza."

Gość Fairo
Dziekuje za pomoc naprawde pomogly mi wasze odpowiedzi ale bac to i tak sie boje dalej...najgorsze jest to ze zadnym sposobem nie moge ja namowic na wizyte u lekarza

Gość no wiesz to jest
a może pogadaj z jej mamą? Rozumiem że jej jest obojętne jakie sa skutki braku okresu? Nie martwi jej to?

Gość Fairo
No z jej mama raczej nie pogadam bo ona nie utrzymuje znia kontaktu bo rodzice nie sa razem a z jej z tata jakos glupio by mi bylo o tym mowic i wgl bo on jest taki troche no ze ani znia nie gada na te tematy ani znikim i zbytnio zamna nie przepada tez wiec sam juz nie wiem ; s

Gość no wiesz to jest
no cóż można rzec, skoro jej z tym dobrze to powodzenia w dalszym zamartwianiu się przez głupi strach przed lekarzem.

Gość neronia
Moja kuzynka nie miała 4 miesiące @, poszła do gina i okazało że, że to rak.. Powiedz swojej dziewczynie, że im dłużej zwleka, tym gorzej, potem może nie być ratunku.

Gość mamuska mama
jesli sie odchudza to z niedozywienia tez moze nie mioec miesiaczki

Gość Fairo
bede musial... pokaze jej wgl ten temat bo ona nic o tym nie wie ze to zrobilem. Co do odchudzania to odpada co prawda nie je duzo ale wystarczajaco jak na jej potrzeby