Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KOnduktorr

Chcą przedszkola integracyjnego w Oleśnicy

Polecane posty

Gość KOnduktorr

960 osób podpisało się pod petycją w sprawie utworzenia w Oleśnicy przedszkolnego oddziału integracyjnego. Mieszkańcy zwrócili się w tej sprawie do burmistrza. Podczas minionej sesji rady miasta radny Stanisław Pytel wyszedł z sugestią utworzenia w Oleśnicy przedszkolnego oddziału integracyjnego, który jest w mieście bardzo potrzebny. Pod przekazaną na ręce burmistrza Jana Bronsia petycją mieszkańców w tej sprawie podpisało się 960 osób, rodziców dzieci z niepełnosprawnością i nie tylko. Podkreślano w niej m.in. jak ważny dla tych dzieci jest kontakt ze swoimi zdrowymi rówieśnikami. Poniżej podajemy treść petycji

Gość mamamamaaaaaama
Życzę rodzicom z całego serca powodzenia i determinacji w ich działaniach.W naszym mieście już dawno powinno funkcjonować takie przedszkole.Jestem mamą która kilka lat temu, wspólnie z innymi rodzicami "walczyła" o taką placówkę.Pukaliśmy chyba do wszystkich drzwi i z przykrością muszę napisać że trafialiśmy na ogromny mur i bezduszność urzędników.Po kolejnych pismach które kierowaliśmy w tej sprawie do burmistrza odpisał nam że możemy nasze dzieci dowozić do przedszkoli we Wrocławiu, koszty dojazdu ewentualnie zostaną nam zwrócone. Oczywiście chodziło o dojazd pociągiem lub autobusem.Przecież niektóre dzieci nie chodzą samodzielnie, poruszają się na wózkach.Nasz synek chodzi już w tej chwili do szkoły,mamy nadzieję że Rodzicom uda się "wywalczyć" tak potrzebne w naszym mieście przedszkole integracyjne.Życzę powodzenia.

A ja jestem przeciwna. Sama pamiętam jak chodził ze mną do przedszkola chłopiec z Downem i to była masakra :o Pani ciągle kazała nam sie z nim bawić a on był wielki, tłusty i ze cztery razy cięższy ode mnie i innych dzieci bo był od nas o kilka lat starszy. Ciągle chciał nas przytulać, byle kiedy i to było naprawdę koszmarne przeżycie bo on naprawdę pokazywał dosłownie jak mocno nas lubi :o aż siniaki miałam na szyi :o albo kiedy skakaliśmy na zamku dmuchanym też skakał sobie bez opamiętania jak trzylatek a ważył może z 50 kilo :o świetnie sie bawił ale wszyscy inni się po prostu bali tam wejść a jego matka nie zabrała go nawet na chwilę żeby inne dzieci mogły sie bezpiecznie bawić :o Biegał wszędzie "na żywioł" niby nas nie bił ale i tak wszyscy sie go bali. Mogłabym przytoczyć jeszcze wiele przykładów. W każdym razie za żadne skarby nie zgodziłabym sie żeby moje dziecko chodziło z takim dzieckiem do jednej grupy, choćby to nawet miało uratować życie tamtego dziecka.

To znaczy byłabym za gdyby chodziło o dzieci na wózku i inne psychicznie normalne. Na Wasze szczęście nie mieszkam w Oleśnicy :)

Gość moja corka chodzi .,.,
do takiego przedszkola. Przez rok co chwile latalam na skargi. Byla tam niepelnosprawna dziewczynka, ktora dreczyla moja corke. Potrafila rzucic kamieniem w glowe. Corka nic mi nie mowila, ale zauwazylam jej niechec w chodzeniu do przedszkola. Zaczely sie nocne koszmary, placz przez sen i krzyk "nie bij mnie". Po kilku moich interwencjach sytuacja troche sie uspokoila, a dopiero w tym roku gdy mala odeszla z przedszkola moje dziecko w koncu wie co to spokoj.

Gość teraz polska eh
znaczy jak ? zdrowe dzieci z tymi z downem ? chyba coś źle rozumiem

Gość teraz polska eh
ale to nie trzeba tam swojego posyłać ? ja bym się nigdy nie zgodził moje dziecko ma się rozwijać a nie opóźniać szkoda chorych dzieci ale sorry nie moim kosztem

Gość typowo polskie podejscie do sp
rawy...no tak!najlepiej niepelnosprawnych,innych utylizowac...a ze tak zapytam jak sie maja uczyc tolerancji i wspolzycia z osobami niepelnosprawnymi wasze dzieci,jak bedziecie je,,chronic,,przed takowymi?

Gość teraz polska eh
moje dzieci nie muszą się uczyć tolerancji dzięki za troskę

Gość VaVa2222222222
JUŻ PEWNIE LICZA NA DOTACJE A ZE DZIECI BEDA SIE MECZYC TO W DUPIE

Kochana... Wlasnie ze wzgledu na integracje poslalam dziecko do takiego przedszkola, chociaz pod nosem mam "normalne" przedszkole. Gdyby ta niepelnosprawna dziewczynka w tym roku nie odeszla to na 100% zabralabym corke z tego miejsca. Jak dla kazdej matki tak i dla mnie moje dziecko jest dla mnie najwazniejsze.

Na moim przykładzie doskonale widać jak takie obcowanie uczy tolerancji :o przede wszystkim potrzebny jest zdrowy rozsądek, nie tolerancja.

A jesli juz rozmawiamy o TOLERANCJI to jak pojmujesz to slowo? Tolerancja ma oznaczac znecanie sie dziecka niepelnosprawnego nad normalnym dziekiem? I mamy to tolerowac, bo przeciez te dziecko jest chore? Co mialam corce powiedziec? To nic Kochanie, ze ona Cie bije, rzuca w glowe kamieniami, przeciez ona jest chora, musisz to kochanie tolerowac?

W ogóle myślę, że pod taką petycją podpisują sie osoby, które mają niepełnosprawne dziecko, albo tacy, których dzieci już do przedszkola nie chodzą. Stąd tyle tych głosów. Powinny sie liczyć tylko podpisy osób bezpośrednio zainteresowanych a nie to że dorwią księdza albo babcię w parku i im podpisze

Dokladnie tak samo uwazam. Co ma do tego jakas stara babka czy menel pod sklepem ktoremu dadza na winiaka i podpisze.

Gość Moze ktos jeszcze
sie wypowie?

a co tu sie wypowiadac jak wszystkie glosy na,,tak,,zostana zakrzyczane przez tych co sa na nie.chyba trzeba spieerdalac osobom niepelnosprawnym z tego kraiku.zal

Masz rację :) gdybym miała niepełnosprawne dziecko, albo chore na pewno nie mieszkałabym w Polsce. Np w Szwecji są integracyjne przedszkola, ale dziecko niepełnosprawne jeśli jest taka potrzeba ma swojego opiekuna. A u nas nie, inne dzieci mają takie dziecko wychowywać i sie z nim męczyć :o

Nie "spierdalac". Trzeba poprostu sprecyzowac stopien niepelnosprawnosci i kazde dziecko indywidualnie powinno byc skontrolowane pod katem wspolnego zycia, integracji z innymi dziecmi. Nie mozna przeciez spychac na bok dzieci zdrowych. Bo co? Moga cierpiec, bo nie sa niepelnosprawne?

sa dzieci z downem, ktore potrafia funkcjonowac pomiedzy innymi dzieciakami, ale sa tez dzieci z downem ktore sa po prostu niebezpieczne dla otoczenia. Przykre, ale taka jest prawda.

Gość NomeniosOmenn
Nigdy niewiadomo komu moze przytrafic sie dziecko autystycznie, wtedy szybko zmienicie zdanie.....To, ze mamy dwie nogi i dwie rece nie znaczy, ze tak musi zostac na zawsze. Nigdy nie wiesz co przyniesie los...a wtedy wszystkie drzwi zamkna ci sie przed nosem. Zdrowi beda unikali i bedziesz dyskryminowana przez takich jak TY dzisiaj.

a no wlasnie...niech sie niunie glupiutkie ciesza ze maja zdrowe dzieci i ze same sa zdrowe...

Gość to choroby genetyczne
a zapobieganie?

Gość gegen nikomu nie bedzie
przeszkadzac,najwyzej w leb walnie:)!!!!!huhu!