Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czerwonym tramwajem

Jaka płyta cepsza:ceramiczna czy gazowa?

Polecane posty

Gość czerwonym tramwajem

O indukcyjnej nie myśle bo musiałabym wymienić wszystkie garnki:( Jeśli używacie ceramicznej to jakie płacicie rachunki za prąd?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zdecydowanie gazowa
Jeśli lubisz gotować to gazowa. Nie wyobrażam sobie gotowania na czymś innym niż żywy ogień, zwłaszcza na płycie, na której nie da się szybko zwiększyć czy zmniejszyć mocy "ognia" - te płyty elektryczne chyba długo się nagrzewają i jeszcze dłużej stygną. Gdybym miała możliwość to być może rozważyłabym np. model łączony - dwa palniki indukcyjne, dwa lub trzy gazowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bonasera
Ja mam ceramiczna ale nie indukcyjna i nie wrocilabym juz do gazowej, nagrzewa sie w sekunde wiec nie tracisz nic z czasu a stygnie rzeczywiscie dluzej ale to akurat atut( zupe np. wylaczasz 5-10 min wczesniej a ona dalej sie grzeje bez uzywania pradu). Jesli chodzi o zuzycie pradu to moim zdaniem tez wychodzi ns plus bo potrawy gotowane na kuchence ceramicznej gotuja sie krocej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czerwonym tramwajem
bonasera a bardzo zwiekszyły ci się rachunki za prąd jak zmieniłaś gaz na prąd?Przyznam że trochę boję sie tych rachunków:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Norella
A ja mam elektryczna i jestem bardzo zadowolona. Z gazu to jakieś osady tłuste powstają , miałam kiedyś i ciagle narzekalam.. Elektryczna nagrzewa się szybciutko stygnie dłużej ale to moim zdaniem zaleta bo można wczesniej wyłączyć i dogotowuje się za darmo:) No i łatwo się ja się czyści :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bonasera
U mnie wybor spowodowaly wysokie koszta gazu( mieszkam w UK i tu praktycznie wszystko jest na gaz) postanowilam wiec wszystko co sie da wymienic na elektryczne urzadzenia i tak kuchenke zastapilam plyta, kominek gazowy na elektryczny no i dodalam jeszcze solidny okap.Znajomi jak o tym uslyszeli ocenili(tylko nie mam pojecia na jakiej podstawie)ze na prad nie wyrobie:) a prawda jest taka ze rachunki za gaz drastycznie zmalaly a prad... placilam tygodniowo 12 f a teraz 15:D wiec szczerze i uczciwie prawie nie odczuwalna zmiana. Jedyna tylko zmora jest czyszczenie, niby szybko i wszystko blyszczy ale jak sie cos przypali ...brrryyy( no chyba ze jest jakis cudny patent)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czerwonym tramwajem
aha,myslałam że mieszkasz w Polsce...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gbdsf
nie wiem jak to wychodzi cenowo - zużycie gazu i prądu, ale czyszczenie nowoczesnej kuchenki gazowej to masakra;

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość To Varzyszka
Jaka masakra?????Ja nie mam z tym problemu. Zawsze się ładnie domywa tylko nie dopuszczam do przypslenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gbdsf
ja mam płytę czarną i każdy palnik ma swoje wlasne kółko; za każdym razem musze te kółka ściągać żeby płytę wyczyścić. Poza tym na czarnej widać smugi jak cholera; a płya ceramiczna - wystarczy przetrzeć i juz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ale jak to toooo
Ja mam plyte szklana I nic tam sie nie sciaga

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bonasera
Czerwonym tramwajem...to tak na prawde nie ma znaczenia gdzie mieszkam bo tu tez musze placic :)) ale z moich rachunkow wyszlo ze plyta sie bardziej oplaca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ***ooo***
bonasera - to gdzie mieszkasz ma ogromne znaczenie. W UK ceny prądu i gazu nie są takie zaj... jak w Polsce. czerwonym tramwajem - tutaj każdy chwali to co ma, nawet jeśli jest to największy badziew. Zastanów się na jakiej płycie wolisz gotować. Ja dwa lata temu wymieniłam kuchenkę elektryczną na gazową i jestem bardzo zadowolona bo na takiej najlepiej nam się gotuje, moja siostra zrobiła to samo i żałuje bo okazało się, że jej lepiej "współpracowało" się z płytą ceramiczną. Nie mam pewności ale podejrzewam, że koszty eksploatacji są podobne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czerwonym tramwajem
dzięki za wypowiedzi,ale nadal nie wiem na co się zdecydować:( być może wezme gazową bo teraz mam kuchenke na gaz ale z drugiej strony te ceramiczne mi sie bardzo podobają.Gdyby nie te rachunki za prąd...:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość parannamaz
dla chu..wych kucharek ceramiczna, dla prawdziwych, które codziennie gotują gazowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hagart
Płyta gazowa to całkiem fajna alternatywa dla tych wszystkich cudów elektrycznych...jednak gaz taniej wychodzi, a jakość grzania jest ta sama. Do naszej kuchni zamawialiśmy płytę od marki SolGaz - www.solgaz.eu . Miła obsługa, szybka i tania dostawa, bo w sumie kosztowała tylko 5 dyszek. Instalacją zajął się facet z gazowni i jakiś większych trudności mu ona nie narobiła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenek_D
Bardzo dobre jakościowo i zresztą wielokrotnie nagradzane na różnych targach płyty robi firma Solgaz ( www.solgaz.eu ). Oszczędność na zużyciu gazu taka płyta daje jakieś 30-50 procent, do tego bardzo fajną rzeczą jest tzw darmowe pole czyli miejsce, które jest ogrzewane już spalinami a nie gazem, także stąd nazwa – darmowe. ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość77
Ja mam ceramiczną płytę gazową Solgaz i sprawdza się pięknie :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A jak rachunki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość renatka3000ee
Ja bałam sie trochę,ze bardzo wzrosną ale to nie nastąpiło. Wprawdzie jest trochę większy racunek za prąd ale nie nie przesadzajmy. Nie jest to aż taka róznica. Poza tym nie płacisz za gaz. Podoba mi się to,że płyta indukcyjna jest wygodniejsza, łatwiejsza do czyszczenia oraz bezpieczniejsza. Mam jeden z tańszych modeli, płytę marki Candy. Tutaj jest ich katalog: http://www.candy.pl/pl/produkty/gotowanie/plyty-grzejne Jeśil chodzi o płyty to nie widzę różnicę pomiędzy droższymi i tańszymi modelami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mogę wypowiedzieć się jedynie na temat płyt ceramicznych, ponieważ nigdy nie miałam okazji korzystać z płyt gazowych. W swojej kuchni mam płytę ceramiczną od kilku miesięcy, to ten model - http://www.kernau.com/produkt/khc-6421.html Korzystam z niej codziennie i nie mam żadnych zastrzeżeń co do jej funkcjonowania. Płyta jest dobrze wykonana, posiada 4 pola typu Hi-Light, działa na 9 poziomach mocy. Posiada sterowanie dotykowe, przez co obsługiwanie płyty jest proste i intuicyjne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Stara_Sara
Gazowa, prawdziwie gotowac to tylko na gazowej:). Kupiłam ostatnio Beko HIZG 64122 SX i jestem zadowolona. Tzn kuchenka jak kuchenka, ale fajne jest to, ze jest wyposażona w jakis tam system, który odcina strumien gazu jak jest podmuch powietrza albo jak zalejesz. Takze bezpiecznie przynajmniej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Teroboronto

Ja zdecydowanie polecam płytę indukcyjną. Po wielu latach gotowania na gazie zamieniłam na indukcję i nigdy, ale to nigdy nie chciałabym wrócić do gazu. Mam płytę Electrolux 800 FLEX FlexiBridge. Dlaczego bym nie wróciła? Po pierwsze wygoda: mogę łączyć pola grzewcze w większą całość na bardzo duże garnki lub inne naczynia. Mogę ustawić timer i gotująca się potrawa wyłączy się o określonej porze. W 100% mogę kontrolować temperaturę. Poza tym: o wiele, wiele łatwiej jest zadbać o czystość.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ffefefwef

a jak z utrzymaniem czystości?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Teroboronto

Bez jakiegokolwiek problemu. Tak jak napisałam, utrzymanie w czystości płyty indukcyjnej jest zdecydowanie łatwiejsze niż kuchenki gazowej (kupuję środki do czyszczenia też z Electrolux) - czyściej jest w całej kuchni, nie dotyczy to tylko samej płyty. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×