Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość urodzinymamy

szybki pzrepis na ciasto urodzinowe-macie?

Polecane posty

Gość urodzinymamy

dziewczyny, podrzuccie jakis prosty, szybki przepis na ciacho, ktore nadaje sie na urodziny. Mam w weekend, a nie wiem czy zdąże kupic jakiegos torta. Ja juz moich przepisów mam dosc... proszę o pomysły :)

Gość urodzinymamy
hmmm, pliss podrzućcie coś

Gość a ja powiem tak......
zebra jest bardzo latwa, poszukaj w google. i jest tez smacza.

nie wiem czy sie nadaje ale jest dobre: to przepis siostry anastazji ;) pieczesz biszkopt (piana z pięciu żoltek ze szczypta soli na sztywno, do tego 3/4 szklanki cukru, 5 żóltek, 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia i jakiś aromat) Z puszki ananasów (moga być też brzoskwinie) odlewasz sok i gotujesz na tym soku budyń śmietankowy (albo jakiś inny- każdy wychodzi) owoce kroisz w kosteczkę i laczysz z budyniem. Biszkopt trzeba napączowac (najlepiej kawa z wódką albo likierem, ale sok pomarańczowy też się nada) Na to budyn z owocami. Ubijasz pianę z bialek (3) z cukrem i do tego wmieszasz pol opakowania wiurków kokosowych. Pianę wywalasz na ciacho i do pieca. Ma się zapiec na zlocisty kolor. No i to tyle. Pyszne i szybkie. Z takich mega szybkich to: biszkoty kupne rozłożyć na blasze i napączować. Na to się ubija śmietanę 36% i dodaje do niej galaretkę tężejąca - jakąś owocową. Wylewa na biszkopty, na wierzch owoce np ananasy albo brzoskwinie z puszki i to się zalewa galaretką. Mniej pieczenia ale dluzej w lodowce musi stać.

Gość urodzinymamy
fajne! z tymi ananasami! ale "pączowanie " odpada bo jestem w ciazy ;)

to sok pomarańczowy i nim napączuj albo samą kawą. Choć moim zdaniem do tego pączu dajesz pol kieliszka wodki i to idzie na cale ciasto wiec alkoholu tam tyle co w cukierku kukułce ;) ale jeśli nie chcesz to choć sama kawa albo wlaśnie sok bo inaczej bedzie za suche. Pokaże wam jaki robiłam tort w piątek. Normlanie nigdy wiecej. do 4 rano siedziałam w kuchni. 6 różnych ciast do niego trzeba upiec a ja mam tylko jeden piekarnik:D:D ale za to taki pychaaa był :D http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c169fe5501cac902.html

Gość akukuuuuuuuuuu
ale napoczowac to mozna nawet herbata czy cappuccina

Gość urodzinymamy
ojoj wiosenna mama!!! żeby mi się chciało!!!!!!!!!! ale zazdroszcze, apetyczny!!!!

Gość urodzinymamy
wiosenna mama a ten 2 wariant z biszkoptami- jak dodam do ubitej smietany galaretkę to jak? ciepłą płynną? jakie proporcje by mi nie popłynęła i sie nie zsiadła !?

Gość wirowanie zepsulo spodnie
Z tej strony sa pyszne ciasta ,poparz sobie.

taką tężejąca czyli jeszcze nie do konca zsiadłą ale już nie plynną. Wystudzona musi być bo inaczej jak dasz za rzadką to ci rozrzedzi śmietanę i wszystko poplynie. Galaretka ma być taka półpłynna. Zamiast śmietany 36 mozna dac też ubita śnieżkę (tak jak w przepisie na opakowaniu) .

Do nasączania tortu dla dzieci (ciężarnych;) ) robię tak: Sok z połówki i pół całej cytryny, tak samo z pomarańczą. Wkładam do garnka, dodaję odrobinę wody, cukru i aromatu np. rumowego i chwilę gotuję. Przestudzonym nasączam ciasto.

Gość urodzinymamy
ok, ale np na taką kwadratowa przecietna blaszkę ile tej śmietany? i ile galaretek?

tzn jedna do smietany a na wierzch to ze dwie i te na wierzch musza być w tym samym kolorze a do śmietany mozesz dac inną- będzie kolorowo ;)

Gość mamunia córeczki
alpejka czyli tzw. karpatka z delecty - szybkie

Gość alenumerrrr
wiosenna mama - ty masz 3 dzieci i to takie male jedno po drugim, to ile jeszcze masz zamiar mieć,

Gość urodzinymamy
super przepisy! mniam!!!!! dzięki kochane!

no jak jedno po drugim to łatwo to obliczyć :P licząc że tak do 40 będę rodzić (później już chyba nie) i tak co 2 lata to jeszcze jakieś 7, może 8, a co? ;)

wiosenna widzę że i u ciebie najleszą zabawką jest pilot :D:D:D:D a co do ciast to ja kupuję gotowe spody nasączam je kawą rozpuszczalną lub jakimś sokiem owocowym i przekładam kremem lub bitą śmietaną a kremy takie gotowce w torebkach kupuję nie mam czasu piec no i szczerze powiem że mi się nie chce

Gość do wiosenna mama
tylko do 40, mama sąsiadkę, która urodziła mając 47 lat, natomiast w bloku obok 52 lata, także dużo więcej wyjdzie ci tych dzieci, tylko współczuć twoje głupocie, szkoda tylko dzieci, bo przy takiej gromadce to codzienną biedę mają zapewnioną

tak pilot, komórka, rolka od ręcznika papierowego i butelka po wodze- to są nowe FP :D Właśnie mam zamiar zbić fortunę sprzedając te zabawki na allegro ;) bo wiem, ze nie tylko moje dzieci sobie je cenią :P No co ty? 52 i w ciąży? Toś mnie teraz zmartwiła. Liczyłam na szybką menopauzę a tak to faktycznie nieciekawa przyszłość mnie czeka :( :D:D:D

Patinka napisz proszę co u was ;) Bo ja czekam i czekam i szukam czy tam nic o Was nie ma i pusto :D:D Pisz jak sie miewacie i o tym i o tamtym ;)

wsiosenna mama :D nie no poplulam laptopa :D :D :D kurcze tak w sumie nie kojarze cie słaba pamiec cholewcia ciaza mi na koncentracje siadła :D co to bedzie dalej..... :D pora kapieli dzieci powoli marudne to sie rozweselilam troche :D

Gość urodzinymamy
dlaczego jak trójka to zaraz bieda...?? nie kumam. Kazdy sądzi podług siebie chyba... skoro Ciebie nie stac na 3 to nie znaczy, że innych tez. haha

wiosenna mamo jesteś super, rozśmieszyłaś mnie swoimi wpisami;)