Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trochę sie boję

wyszły mi złe wyniki cytologii i mam robic test na HPV

Polecane posty

Gość trochę sie boję

podłamałam się tym :(

Gość balbinaaaa, czo robisz?
co ma być to będzie, głowa do góry:)

Gość trochę sie boję
mam nadzieję, że mi nic nie wyjdzie. Nie chcę chorować :(

Gość niewiedząca_pytająca
co to jest HPV?

Gość trochę sie boję
wirus, który m.in wywołuje raka szyjki macicy :(

Gość koniec lat 90 chyba
zapewne jestes mloda, wykryja teraz co jest nie tak i szybko to podleczysz, jesli beedziesz robic cyto raz na rok i na biezaco wszystkie niejasnosci wyjasniac to nie zachorujesz na raka :) glowa do gory,. wiesz dokladnie,jakie mas zwyniki cyto? ktora grupa czy cos?

Gość trochę sie boję
nie było grupy, tylko opis. mam 29 lat i cytologię robię co roku. na dodatek mam tyłozgięcie, o czym nikt mi wcześniej nie powiedział (zmieniłam moją ginekolog na wiosnę tego roku i teraz chodzę do innej.

Gość SLYCHAC STRZALY!!
a napisali tam cos nt komorek nowotworowych? nie martw sie na zapas,🌼

Gość SLYCHAC STRZALY!!
Przyjmuje się, że nawet około 50% populacji ludzkiej w ciągu swojego życia przechodzi zakażenie HPV. Istnieje około 100 typów tego wirusa, z których część może być przyczyną łagodnych zmian w postaci brodawek na skórze, część powstawania łagodnych zmian w postaci kłykcin kończystych, a część nowotworów złośliwych jak rak szyjki macicy. Jeśli stwierdzono u Ciebie zakażenie wirusem HPV nie wpadaj w panikę! U ok. 80% młodych kobiet infekcja przebiega bezobjawowo i ustępuje samoistnie. A jeśli nawet wirus spowodował jakieś zmiany to wczesna diagnostyka daje duże szanse na pozytywny wynik terapii. amiętaj, że raka szyjki macicy powoduje długotrwałe zakażenie wirusem HPV (trwające nawet kilkanaście lat!) im wcześniej lekarz wykryje zmiany w obrębie komórek macicy tym większa szansa na pozytywny wynik leczenia. Łatwiej bowiem wyleczyć zmiany przedrakowe niż samego raka szyjki macicy w zaawansowanym stadium rozwoju. Pamiętaj też, że skuteczność terapii uzależniona jest m.in. od stopnia nasilenia spowodowanych zmian. Im mniejsze zmiany w Twoim organizmie spowodował wirus HPV tym łatwiej je wyleczyć.

Gość trochę sie boję
na temat komórek nowotworowych nie, ale ginekolog powiedziała, ze szyjka nie wygląda za ciekawie. no dobra, koniec użalania się. w razie co, to dobrze, że wcześnie wykryte :):)

Gość trochę sie boję
dzięki za wklejenie, ale ja sporo już się naczytałam na ten temat :) tak tylko chciałam pogadać :) byle to nie był ten najgorszy wirus.. a najlepiej żaden :)

Gość wierzę w was kafe
urodzilas juz dziecko?