Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciasteczkowa23

SPOSÓB NA ZAKALEC !!!!!!!!!1

Polecane posty

Gość ciasteczkowa23

Witam was . Moje pytanie brzmi : czemu murzynek nie wyrasta ?? oto poniżej przepis , który użyłam do pieczenia [ wczorj ] 2 szklanki mąki kostka margaryny 1,5 szklanki cukru 4 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki wody aromat rumowy Margarynę, cukier, kakao i wodę dajemy do garnka i rozpuszczamy razem na małym ogniu, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Z powstałej masy odlewamy około 1/4 szklanki na polewę. a do reszty dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i aromat rumowy. Wszystko mieszamy dokładnie i wylewamy na podłużną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. no właśnie ... podajcie mi wasze sprawdzone przepisy na murzynka , lub wskazówki jak piec , by murzynek urósł . DZIĘKI ! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sheelmaa 899
nie mam pojęcia ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Do gotowanej i wystudzonej masy dodaję żółtka przesianą mąkę i ubitą pianę z białek i zawsze wyrasta.Może za dużo wody dodajesz,spróbuj zmniejszyć o połowę .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zapożyczyłam przepis z topiku
genialna magda........... Z dokładnie tego przepisu piekę i zawsze wychodzi idealny,rożni się tylko tym,że nie daję 1/2 szklanki wody tylko 1/2 szklanki mleka.Piekę go w blaszce o rozmiarach 12cm x 38 cm Wykonanie nieco się różni: W garnuszku,na małym ogniu rozpuszczam margarynę,mleko,cukier, oraz kakao.Gotuję na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy.Studzę,odlewam 1\2 szklanki masy.W garnku z ostudzoną masą miksuję żółtka,powolutku dosypuję mąkę i proszek - ciągle miksując.Z białek ubijam sztywną pianę i dodajemy,delikatnie mieszając łyżką. Piekę ok 45-50 minut w temp.180 stopni.Do pozostawionej polewy dodaję 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(rozpuszczam w podgrzanej) wtedy polewa jest pyszna.Posypuję siekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potwierdzam, trzeba ubić pianę
Najlepiej, przy każdym robionym cieście dawać osobno żółtka, a osobno białka, tzn. zawsze w osobnym naczyniu ubijać pianę z białek - wtedy każde ciasto, łącznie z naleśnikowym będzie puszyste. Jak robię ciasta na chybcika i nie bawię się w pianę, to wyjdzie czasem zakalec, a czasem się ciasto przesusza, tzn. - jak chcę wyjmować wcześniej, to będzie niedopieczone, a jak wyjmę później, jest przesuszone. Daj 2 łyżeczki proszku do pieczenia - powinno pomóc. Nagrzej piekarnik wcześniej albo dłużej piecz ciasto. 2 łyżeczki proszku do pieczenia!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×