Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Beata1303

Kiedy test? Dziewczyny, pomóżcie

Polecane posty

Gość Beata1303

Staraliśmy się z mężem o dziecko. @ spóźnia mi sie 2 dni. Cykle mam 31-32 dniowe. Ostatni okres miałam 13 pażdziernika. Dodam, że brzuch mnie boli tak jakbym miała dostać. Czy mogę już zrobić test? Nie mam kogo zapytać, więc pytam tutaj:) I jeżeli test będzie pozytywny ( mam nadzieję) to co potem?

możesz już zrobić test. jeśli będzie pozytywny, czego życzę, to umów się na wizytę do ginekologa. policz sobie ok 7-8tygodni od pierwszego dnia poprzedniej miesiaczki i wtedy idź, powinnaś widzieć już serduszko. jeśli nie łykasz to zacznij od dziś brać kwas foliowy. wyeliminuj papierosy, alkohol. i to tyle.

Gość szoruj na betę
ja robiłam po tygodniu od terminu okresu. Jeśli wyjdzie pozytyw to zadzwoń do gina i umów sie na wizytę -aha nie ma co zbyt szybko lecieć -najlepiej ok 6-7tyg od ostatniego okresu. A poza tym jeśli bierzesz kwas foliowy to więcej do szczęścia póki co nie trzeba.

Dwa dni po terminie już spokojnie powinien wyjść. potem możesz jeszcze się upewnić przez badanie z krwi. Następny etap to pierwsza wizyta u ginka.

Gość mamama26
test zrób choćby jutro - jakikolwiek byle z pierwszego porannego moczu i nie sikaj w nocy i nie pij - żeby było duże stężenie hcg - jak pozytyw to idź na bete z krwi dla potwierdzenia i poszukaj fajnego gina i umów się tak ok. 2 tyg po terminie @ - wtedy jest sens iść bo ok. 6tc widać już serduszko - powodzenia i może poczytaj o ciąży i o małym dziecku jak już się starasz

Pewnie że już możesz zrobić test...jak będzie pozytywny (trzymam kciukasy) to umów się na wizytę u ginekologa niech założy kartę ciąży... i biegnij do apteki po witaminki i kwas foliowy..powodzenia, daj znać czy się udało...

Gość Beata1303
Dzięki:) Trzymajcie kciuki:)

Gość szoruj na betę
e tam a po co beta? Ja tam nie robiłam bety ani razu. Skoro test wykryje ciąże to szkoda kasy na betę. Ale jak kto woli.

Gość szoruj na betę
na początku nie trzeba witamin tylko kwas foliowy, witaminy wskazane są od II trymestru ciąży.

Gość Beata1303
Wczoraj mąz kupił mi witaminy. Doczytał, że jest kwas foliowy, Ale o luteinie to już nie:)

Gość mamama26
i ja byłam na becie dla potwierdzenia i zobaczyć czy tydzień się zgadza - są przypadki testów pozytywnych bez ciąży - rzadko ale jednak

Gość mamama26
i naprawde poczytaj o ciąży i dzieciach - bo wydajesz sie zaaferowaną małolatą która myśli o ślicznym bobasie a wogóle nie wiesz jak to wygląda w praktyce..

Gość inna mama
Mama 26-> nie przesadzasz trochę? Dziewczyna podejrzewa ciążę a wg ciebie powinna już całą literaturę dot. ciąży, porodu połogu i opieki nad niemowlęciem przeczytać... Trochę śmieszna jesteś. A co do bety to duża część kobiet jej zwyzajnie nie robi. Co ma wyjść to i tak wyjdzie.

Gość mamama26
dziewczyna nie podejrzewa ciąże a stara się o nią - a to różnica: i jeśli nie wie o kwasie foliowym to naprawde mało wie - a potem jest szok jak jest ciąża zagrożona albo coś i po porodzie kiedy piękne malenstwo ani ładnie nie śpi, ani ładnie je nie, człowieka przygważdza mega odpowiedzialność i totalna nie wiedza - a przecież miało być tak pięknie i sielanka totalna.. i pierwsze by sie przydało toche wiedzy a potem ciąża

Gość inna mama
przesadzasz i to gruba... takie jest moje zdanie.

Gość inna mama
I jezeli piszesz o kwasie foliowym i zagrożeniu ciąży to sama mało wiesz, albo nie umiesz rzekazać tego co wiesz. Kwas foliowy a raczej jego niedobór powoduje wady cewy nerwowej i inne układu nerwowego a z poronienim i zagorżeniem ciąży nie wiele ma wspólnego...

Gość meheheheh!!!
mamama26, ręce opadają... Nie wszystkie zażywają kwas foliowy i nie wszyscy rodzą się z wiedzą na temat tego, jak dobrze sie przygotować do ciąży. Być może to jej pierwszy cykl i pewne rzeczy poznaje się w trakcie. Ty się tak nie wymądrzaj, bo na pewno sama pytałaś o pewne rzeczy o ile w ogóle masz dziecko. Ja też się staram i też pewnych rzeczy nie wiem, dlatego pytam...

Gość mama taka jak inne
mama 26 przesadzasz i to zdrowo jakby spanie czy jedzeni dziecka mialo cos wspolnego z przyswojona wiedza w ciazy ......

Gość mamama26
ma wspolne -z decyzja o dziecku - ale róbcie co chcecie - ale wg mnie do ciąży i dziecka trzeba sie przygotować -a nie spontanicznie bez wiedzy zrobić sobie dziecko.. ja sama nie wiele wiedziałam i dużo zapłaciłam za moją nie wiedze - więc wole teraz uprzedzać inne

Gość Beata1303
Jak na swój wiek już sporo wiem o ciąży. Wprawdzie to tylko teoria ale praktyki nie można nauczyć się z książek czy internetu. Dłuższy czas zajmowałam się najmłodszym dzieckiem siostry, bo ona pracuje. Fakt, że to nie to samo, ale przewijać, ubierać, kąpać, karmić umiem. Wiem, że to nie wszystko, ale moim zdaniem już dużo. Sytuacje materialna mamy dobrą, mieszkamy na wsi także mamy własny dom, bez teściów, ale mieszkają bardzo blisko. Gdyby coś było nie tak to zawsze mamy duży dom mojego taty (rodzeństwo miało innego ojca) dla siebie. Zastanawialiśmy się ponad pół roku nad dzieckiem, więc to nie jest spontaniczna decyzja.

Gość Beata1303
Udało się!!!

Gość kamisia)
G R A T U L U J E M Y !!!!

Gość Beata1303
Jednak nie... Torbiel na jajniku, może sie podda lekom, może potrzebna będzie laparoskopia. W sumie BHCG też podwyższone ale tak jak na trzeci tydzień, a jeżeli nawet to domowy test który robiłam dwa tygodnie temu nie wykryłby chyba dwu tygodniowej ciąży...