Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość L4 na umowie próbnej.....help

L4 na umowie próbnej...help

Polecane posty

Hej mam mały problem.proszę Was o pomoc.otóż dostałam umowę próbna od 23.09.11 do 23.12.11.złamałam rękę 23.10.zwolnienie mam do 21.11 później prawdopodobnie też dostanę l4.nie wiem na ile ale wiem że nie chcę pracować w tej firmie.i moje pytanie brzmi ile jest się na zwolnieniu gdy złamałam nadgarstek(dodam ze pracuje w sklepie spoż)i czy po upływie czasu na jaki zawarta została umowa będzie płacił mi zus?

nikt nic nie wie?

na zasiłek z zusu możesz liczyć, jeśli przed zwolnieniem miałaś pełne 30 dni przebiegu ubezpieczenia, jeśli nie- nie dostaniesz zasiłku.

zwolnienie mam wypisane od 24.10 bo 23.10 była niedziela i na pogotowiu nie wypisali wiec dostane zasiłek?

ale złamany nadgarstek dostaniesz do momentu zdjęcia gipsu, potem już raczej nie, chyba,że pójdziesz prywatnie do lekarza i zapłacisz za zwolnienie.

Gość moja jest lepsza
dostaniesz troche zwolnienia powiedz ze pracujesz w spozywczym i musisz targac skrzynki, ze 2 tygodnie Ci lekarz da :-)

jeśli było tych dni 30 to tak (z tego co liczyłam to było), jeśli chodzi o rodzaj umowy (okres próbny, czas określony, nieokreślony) jest to bez znaczenia. ale musisz być zgłoszona przez pracodawcę do ubezpieczeń, a nie każdy zgłasza pracownika na okresie próbnym, mają taki obowiązek, ale nie każdy to robi.

no niby tak z tym ze ręka nadal boli i nie wyobrażam sobie żebym miała ciągać skrzynki z piwem?przecież się wydaje logiczne że od razu po zdjęciu gipsu ręka nie jest w pełni sprawna...

owszem, sama miałam złamany nadgarstek 3 razy jakoś jeszcze żyję:) zwolnienie kończy Ci się 21.11, nie jestem lekarzem, ale nie wydaje mi się żeby była potrzeba ciągnąć je do 23.12 minimum, a żeby zus płacił to musiałabyś ciągnąć je dalej.

jak byłam w przychodni to kobieta mówiła że już pół roku ciagnie te l4.jak to możliwe skoro nie chca wystawiać?

a jeśli chcę odejść to lepiej przed końcem zwolnienia dać wypowiedzenie i czy muszę je pisać czy mogę ustnie powiadomić bo z tego co wiem oni jużkogoś przyjeli na moje miejsce ale i tak pracownicy zmieniaja sie co tydzien

i nie mówiłam że umrę:) też przeżyję:)

normalnie, żeby być pół roku na zwolnieniu trzeba być chorym, i niezdolnym do pracy, a nadgarstek po zdjęciu gipsu wystarczy ćwiczyć 2 tygodnie i wszystko wraca do normy, w dodatku samemu się go ćwiczy, to nie jest choroba wymagająca takiego zwolnienia, dlatego nie masz co się łudzić nadzieją, że na taki okres je dostaniesz.

Gość szukajaca pracyyy
od 24.10 masz placone za chorobe 80% podstawy zgloszonej przez pracodawce do ZUS

na umowie masz określony okres wypowiedzenia, przy okresie próbnym 3miesięcznym przeważnie jest są to 2 tygodnie, musisz doczytać na umowie.

nie wiem jak to będzie ale ja nawet jakby miała wrócić do pracy to nie mam niani do synka bo obecna odeszła co jest zrozumiałe...i nie wiem co z tym wypowiedzeniem:(

A wiecie może co w mojej sytuacji z urlopem?podobno przysługuje jeden dzień na miesiąc...to prawda?dodam że to moja nie pierwsza praca