Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Karminowa Panna

KAWIARKA, KAFETIERA - jaką kupić?

Polecane posty

Witam, potrzebuję rady Kawoszy ;) Jaką kawiarkę najlepiej kupić? Czy to prawda, ze z aluminiowej kawiarki czuć metalem gdy pije się kawe? Czy ze stali nierdzewnej jest lepsza niz aluminiowa? A moze zainwestować w ceramiczną? jak często wymienie się uszczelki? Pozdrawiam ;)

Gość maniak komputerowy
Czy możesz mi powiedzieć po co ci ta kawiarka? Czym się to różni od zalania kawy wodą?

mi niepotrzebna, bo nie piję kawy. chciałam kupić ją na prezent dla kogoś kto bardzo lubi kawę a nie ma żadnego ekspresu. Tym się różni, ze tu kawa parzy się pod cisnieniem. Ponoć jest smaczniejsza. Wiem, że osoba, której chcę to kupić bardzo lubi takie, nazwijmy to, rytuały przyrządzania róznych napojów, dla przykładu: jest fanem zielonej herbaty, ma specjalne zaparzacze, ileś odmian herbaty itp.

dzięki Li- monka :) Wlasnie skłaniałabym się ku ceramicznej, ale są dość drogie. Szkoda, ze ta kttora pokazalas jest na 2 filizanki, wolałabym na 4. No i malowane wzorki to nie bardzo jak na prezent dla kogoś płci męskiej ;)

Gość maniak komputerowy
A nie lepiej kupić tygielek i zestaw do parzenia kawy w gorącym piasku? To ma dopiero smak - tzw. kawa po turecku. Szczerze polecam.

Gość maniak komputerowy
Na pewno nie kupiłbym metalowej bo to taki sam szit jak piwo z puszki. Kto pije butelkowe ten wie jaka jest różnica w smaku. Nawet cola ze szkła ma inny smak niż plastikowa... także nie łudźmy się, albo metal typu mosiądz (tygielki) albo szkło/ceramika.

a co sa dzicie o tej bergnera ceramicznej, ktorej link wstawilam powyżej? Cena wydaje mi się podejrzanie niska jak na ceramikę takze nie wiem czy to nie jakis bubel a nie moge znalezc w necie opinii o tym produkcie..

Moim zdaniem tylko na zdjęciu wygląda ładnie... bo jest za tania więc na pewno wykończenie słabe, krawędzie, powierzchnia i w ogóle. Nie ma idealnych przedmiotów za takie pieniądze i wady muszą być. Na prezent nie dałbym takiej.

nie chce nikogo obrazic ale dla mnie to przyrzad jak za piasta kolodzieja,na prezent komus dac bym sie zastanowila, bo nie kazdego rzecza jest taki "gadzet" w domu na widoku trzymac. nie lepiej ekspres do kawy?

ależ spokojnie, to ma być podarunek dla mojego brata, ktory z pewnością będzie wdzięczny za kawiarke. Jak już wspomnialam wczesniej, on lubi "bawić" się takimi gadżetami jak np. zaparzacz do zielonej herbaty, czy sokowirówka ( uwielbia zdrowe soki). Fascynuje się filozofią Wschodu, buddyzmem, medytuje. To jest człowiek, który ucieszy się z każdego prezentu :) Co nie zmienia faktu, że bubla nie chcę mu kupić. Zaciekawiła mnie ta kawiarka ceramiczna, bo podobno z ceramicznej jest kawa smaczniejsza. Ale nie chce ryzykowac i pewnie kupie bardziej tradycyjną ze stali nierdzewnej np. Bialetti w okolicach 100 zł

hej Karminowa tą ostatnią kawiarkę co pokazałaś to widziałam dzisiaj w carrefourze,była po 39zł :o także smignij porozglądać się po sklepach

Gość klautel_Jacek
Witam, czy ktoś posiada niedrogi model ARIETE 1358 ? Macie już jakieś doświadczenia z tym modelem? Jak smakuje kawa z tego ekspresu?

Kawa z kawiarki jest niezwykłym doznaniem dla smakoszy kawy. Parzona jest pod ciśnieniem: podgrzewana woda w dolnym zbiornika wytwarza parę wodną i wypycha ją do góry. Tak powstała kawa znajduje się w górnym zbiorniku. Jeżeli chodzi o kawiarki ze stali nierdzewnej to polecam szczególnie tę http://www.redcoon.pl/B173004-Bialetti-Venus_Kawiarki

Gość gość
Polecam coś takiego. Posiadam kawiarkę na indukcję 600 ml, dosyć sporo tego wychodzi, kupiona całkiem niedawno w necie, sklep chyba dopiero się rozkręca, marka jakaś nowa ale wygląda solidnie i super, feel-maestro. Oto link dla chętnych: http://www.feel-maestro.pl/index.php...&szukaj_opis=1 Pozdrawiam

Gość kawiarz
Sprzedawca powyżej to ... "sprzedawca". Widać brak pojęcia o kawie i kawiarkach. Zdaniem tego "pana" symbol 6 to znaczy 600ml. Tym czasem potem w opisie widnieje 600ml czli ok 6 kaw po 50ml!!! Nieuk nie wie, że Włosi piją i mierzą kawę na 50ml (niczym Polak gorzałę) więc ten jegomość sprzedaje co najwyżej kawiarki o pojemności 9 - 450ml (w jego świecie 900ml). UWAŻAJCIE!

Gość gość
kawiarka ceramiczna jest lepsza jeśli faktycznie cenisz doskonały smak. Jednak prawda jest taka, że nawet najlepsza kawiarka nic nie zdziała ze złą kawą. Dobrze jest zainwestować w dobrą kawę np. z http://coffeetime.sklep.pl/ i wtedy dopiero korzystać z takich urządzeń, żeby w pełni czuć smak i aromat kawy

Gość jasiu_kawosz
Uwielbiam dobrą kawę i powiem tak. To nie prawda, że czuć metalem z aluminiowej kawiarki. Mam bialetti easy timer na 3 filiżaki kawka jest świetna. Czułem natomiast posmak metalu z taniej kawiarki stalowej. Markowe kawiarki aluminiowe wykonane są ze specjalnie neutralizowanego aluminium, jeśli kupimy coś najtańszego może okazać się, że będzie czuć posmak metalu, bo będzie to zwykłe aluminium nie poddane procesowi neutralizacji, cokolwiek to znaczy :) Poza tym alu ma te zaletę, że szybko się nagrzewa i górne naczynie jest gorące zanim przeleje się do niego kawka, czy w kawiarce stalowej jest podobnie nie jestem pewien. Na indukcję też polecam alu z indukcyjną wkładką wtopioną w dno, oczywiście szanującą się markę.