Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moniqqqq

studiuje redaktorstwo i edytorstwo prasowe

Polecane posty

Gość moniqqqq

To jest nowo otwarta europiejska specjalizacja Jest swietna!! interesujaca ciekawa choc bardzo trudna wymaga bardzo duzo nauki pracy w domu czytania itd I moje pytanie brzmi Czy znacie moze osobiscie jakis redaktorow edytorow lub korektorow prasowych badz naukowych? Jak wyglada rynek pracy dla takich absolwentow??

Gość podobno tesco wielu
takich absolwentów zatrudnia , redagują ceny na regałach

Gość babeczki w cipeczki..
hehehe

Cienko wygląda, każda polonistyka teraz ma edytorstwo jako jedna ze specjalizacji. Także łatwo nie będzie.

Gość moniqqqq
moja specjalizacja dokladnie tak sie nazywa wiec pazurku zostaw swoje wywody dla siebie...

Gość moniqqqq
nie to nie jest prywatna uczelnia a ty masz jakis problem albo kompleksy ?? Z reszta prosilam cie o nie zabieranie glosu..

Jak wygląda rynek? Beznadziejnie. Zazwyczaj szukają kogoś z kilkuletnim stażem i znajomością konkretnej branży (np. medycznej), a takich leszczy po studiach jest masa

Gość moniqqqq
to zwroc sie do tworcow tego kierunku a nie do mnie bo ja tego nie wymyslilam!!!! To ze u ciebie nazywal sie inaczej nie znaczy ze nie istnieje!

roznimy sie tym, ze ja mam pojecie o zasadach rzadzacych jezykiem polskim ii wg mnie slowo "redktorstwo" nie istnieje. Albo przekrecilas cos, albo ktos tu oszukuje... Bycie radaktorem technicznym (czasopisma, wydawnictwa itp.) to odpowiedzialna praca polegajaca przede wszystkim na korekcie cudzych bledow. Zaczyna sie od robienia "szczotek" w codziennych gazetach. Oczywiscie o ile ktos Cie zatrudni z dyplomem "redkatorstwa" :D

Gość moniqqqq
dlaczego mialabym oszukiwac?? Kogo i po co?? Studiuje na filologii polskiej wlasnie taka specjalizacje na UJK w Kielcach A skoro tak dobrze znasz sie Koci pazurku na tych sprawach to może poprostu odpiszesz na moje pytanie dotyczace rynku pracy dla potencjalnych korektorow czy ogolnie pracy w redakcji??

jaki jest rynek? Coz...mloda studentka bez doswiadczenia nie ma co liczyc na zlecenia z wielkich wydawnictw. Napisalam powyzej od czego powinnas zaczac. Poszukaj stazu w jakims kieleckim dzienniku. Jak juz wyrobisz sobie opinie dobrej korektorki mozesz probowac zdobywac wieksze zamowienia.

Widzę tylko takie specjalizacje: Filologia polska Instytut Filologii Polskiej filologia polska z językowym kształtowaniem wizerunku filologia polska z komunikacją medialną filologia polska z wiedzą kulturowo-filozoficzną filologia polska z językiem angielskim filologia polska z historią

edytorstwo moze byc specjalizacja od trzeciego roku, albo kierunkiem na studiach podyplomowych. Rzecz w tym, ze autorka topiku chyba nie bardzo wie o czym pisze...

niekoniecznie ;) jak i nowootwarty ...edytorka tekstu ma poprawiac bledy innych, a nie sama je strzelac i to ortografy ;)

koci pazurek - u mnie to była specjalizacja od 2 roku, łącznie 4 semestry. Na II stopniu już jej nie ma, bo czego się mieli nauczyć, to się nauczyli :)

ja sie czepilam tego "redaktorstwa", bo wg mnie ktos tu cos mooooocno pokrecil :D a ze praca edytora tekstu istnieje - nie zaprzeczam. Tyle tylko, ze wypadaloby mierzyc sily na zamiary... Ktos kto poprawnie zdania zbudowac nie potrafi powinien zdawac sobie sprawe z ogromu pracy jaka przed nim zanim zdobedzie szlif w zawodzie... Dobrej nocy.

post scriptum specjalizacje na roznych kierunkach i uczelniach roznia sie od siebie. Z tym nie dyskutuje :) choc autorka nie potrafila udowodnic istnienia swojego kierunku... ;)