Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alla bamma

co to znaczy mieć maniere w głosie?

Polecane posty

Gość Alla bamma

kolezanka powiedziała, ze bardzo specyficznie mówię... ze mam maniere w głosie? ale nie powiedziała czy złą czy dobrą? nie wiem jak to rozumieć... dużo osób powiedziało mi juz, ze dziwnie mówie tak jakbym grała w teatrze i sztucznie;/

Gość układy mafijne
To bełkot pozbawiony sensu. Można mieć dobre/złe maniery, a nie manierę w głosie...

Gość Alla bamma
ale tak mi powiedziała i też tego za bardzo nie rozumiem o co jej chodzilo dlatego myślałam, ze mi ktos wytlumaczy:P raczej nie mowie bez sensu

Gość jewyyy
Pojęcie maniera nie odnosi się tylko do zachowania.

to chyba oznacza, że w twoim głosie wyczuwa się wyższość... tzn. masz taki sposób artykułowania dźwięku i to może robić złe pierwsze wrażenie, więc może poćwicz do dyktafonu :P

Gość układy mafijne
Chciała chyba powiedzieć, że masz charyzmę. Tak to jest jak się ktoś wysila, a we łbie pusto :D

Gość 567865
układy mafijne chyba w Twoim, Pouczasz kogoś, a sam nie wiesz o co chodzi.

Gość o to,ze masz specyficzny
sposób mowienia, moze zbyt egzaltowany, moze o sztucznym brzmieniu teatralny, nienaturalny. To wlasnie jest maniera w mowieniu.

Gość hofhofhof
jesteś po prostu nadętą pizdą

Gość Alla bamma
wyższość...możliwe bo też słyszałam, ze zachowujer sie jakbym byla zarozumiała, a wcale nie jestem:P

wg sloeniak - maniera charakterystyczne, nienaturalne i zwykle irytujące zachowanie jakiejś osoby( w tym wypadku chodzi o głow)

Gość układy mafijne
maniera 1. charakterystyczne, nienaturalne i zwykle irytujące zachowanie jakiejś osoby 2. specyficzny dla określonego kręgu lub artysty sposób tworzenia 3. powierzchowne, mechaniczne powtarzanie środków artystycznych czyichś lub własnych Pierwszy raz czytam taką definicję bo np. mówiło się zawsze nienaganne maniery, itp. a tu wynika z tego, że to kompletnie negatywna cecha i to jeszcze w liczbie poj. nic nie rozumiem...

(wg słownieka) - i chodzi o głos oczywiscie

Gość Alla bamma
głupota... zawsze staram sie mówić wyrażnie ą, ę itp tak jak w języku polskim. irytuje mnie , ze niektorzy mówią lubiałem, włańczać i wyłańczać;/ to , że mówie poprawnie w języku polskim to chyba ok

Gość układy mafijne
Jakoś mi nie pasuje ta definicja do manier, a tym bardziej do sposobu artykułowania.

bo maniery ( uzyawane tylko w l.mn!!) to sposób bycia, zwłaszcza w towarzystwie

Gość 567865
Manierą językową nazywamy upodobanie do pewnych słów, które mimo woli powtarzamy nazbyt często. Można tu zaliczyć takie wyrażenia, jak "aczkolwiek", "jednak", "zważywszy że" itp. Manieryzmy nie są błędami językowymi, natomiast ich częste stosowanie razi. A pojęcie maniera może odnosić się np. do malarstwa. Ale nie o tym jest pytanie więc nie będę się rozpisywać.

Gość ....ups
Maniera w głosie, to prawdopodobnie znaczy, że twój głos brzmi sztucznie i jest celowo modulowany przez ciebie samą ,w celu okazania komuś czegoś. Głos zmanierowany, to nie prawdziwy głos, nienaturalny.

Gość układy mafijne
No i to ludzi drażni bo większość to wieśniaki bełkoczące i chichoczące...

Gość 567865
układy mafijne a Ty zamiast pisać o czyimś "pustym łbie" może zastanowisz się nad swoją wiedzą...

maniera i maniery to dwa rózne pojęcia. jeden wyraz występuje tylko w l.p., drugi - w l. mn.

Gość układy mafijne
OK czyli manieryzmy to określenia budujące wypowiedź wzniosłą powiedzmy, czyli można przyjąć że to taki doktorski/profesorski styl...

Gość układy mafijne
567 wyluzuj trochę bo widzisz, że staram się to przyswoić, aczkolwiek pierwsze słyszę o takim określeniu. Prędzej pojęcie człowieka zmanierowanego kojarzę i to pewnie jest pochodna od manieryzmów?

manieryzm 1. tendencja do stosowania jakiejś maniery artystycznej 2. styl w sztuce i literaturze europejskiej stanowiący przejściową fazę od renesansu do baroku, odznaczający się dekoracyjnością i kunsztem formy

Gość 567865
Cała definicja manieryzmu jest w Wikipedii. I nie mylcie z patosem!

czlowiek zamnierowany, to taki , ktorego postepowanie jest nacechowane przesafda w jakims kierunku. zreszta - manieryzm, jako styl w sztuce byl na poczatku okresleniem pejoratywnym, jako bardziej przesadny, ozdobny w stosunku do renesansu

Gość ....ups
Wymawianie "ą" i "ę" w sposób, jaki się pisze jest niepoprawne (!), a tym bardziej, jeśli się te głoski szczególnie zaznacza, zwracając tym uwagę otoczenia. Należy je wymawiać w miarę łagodnie, aby mowa była płynna, a nie sztuczna.

Gość kotek00701
pracowalam z taka dziewczyna co tez mowila z "maniera" i jak ci ktos mowi ze masz maniere to nie jest dobrze, ta laska sprawiala wrzenie jakby mowila z wyzszoscia, byla taka ksiezniczkowata taka Ą,Ę wiec jak ktos ci mowi ze dziwnie mowisz to nie jest dobrze, mnie takie osoby odpychaja

Macie jeszcze wg słownika wyrazów obcych: MANIERA [fr. maniere] specyficzny dla danego kręgu lub artysty sposób tworzenia, powtarzanie wzorów, chwytów, środków artystycznych własnych lub cudzych; zmanierowanie, (l.mn.) zachowanie się, sposób bycia.

Gość Assitorr
To może oznaczać,że przypisuje nienaturalnie utrzymywany przez ciebie np ton głosu,dykcję,akcentowanie albo jakieś inne elementy,które dany głos czy w ogóle mowę indywidualizują.Zwrot "maniera w głosie"to raczej żargonowe określenie albowiem nie opiera się na całościowo właściwym rozumieniu pojęcia maniera.Właściwie dotyczy tylko jednego aspektu tego czym maniery są-ich narzucania-a co za tym idzie ich przyjęcia[narzucenia niejako sobie w różnych celach].Tu w tym wypadku więc chodzi o to,że zdaniem koleżanki narzuciłaś sobie nienaturalny[przykładowo z tym co było wcześniej]sposób emisji głosu.:):)