Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nedews123

miod manuka

Polecane posty

Gość nedews123

Czesc dziewczyny mam pytanie.Mam 15 miesieczna coreczke, niedawno przechodzila biegunke spowodowana bakteria campylobacter.Czytalam,ze miod manuka dziala dobrze na bole brzuszka spowodowane ta bakteria,tylko czy mozna go podawac takiemu malemu dziecku,jesli tak to w jakich ilosciach?Bede wdzieczna za podpowiedzi.

Gość miod manuka wg jest bardzo
zdrowy , a im wyzszy nr faktor ( na sloczku ) tym miod mocniejszy . Niestety ,ale jak to miod tez moze uczulac . Osobiscie nie wiem od jakiego wieku mozna podawac dzieciom miod, natomiast jesli chodzi o sam miod manuka to polecam.Swietny przy wszelkich infekcjach .

Gość nedews123
ja zamowilam 400+,ale niechce jej jeszcze bardziej zaszkodzic i nie wiem ile bym mogla jej tego miodu podac na poczatek,a nie znalazlam nic na necie o dawkowaniu u tak malych dzieci.

postaram sie poszukac , moze cos znajde.Kiedys czytalam ,ze ktos podawal malemu dziecku zwykly miod do herbaty i nic mus sie nie dzialo . Ale ogolnie slyszalam ,ze niby malym dzieciom sie nie podaje . Moze zapytaj lekarza od ilu tat mozna podawac miod . Mnie sie o bilo o uszy ,ze chyba od 4 , ale nie jestem pewna i nie chce oklamac . Najlepiej jak zadzwonisz do jakiegos lekarza i zapytasz , nie ma co gdybac. Powiesz o biegunce , o bakteriach i o tym miodzie.

znalazlam cos takiego . Tam pisze ,ze nie mozna podawaczadnego miodu ponizej 1 roku zycia , bo moze zawierac bakterie jadu kielbasianego ( kazdy miod). Oznaki zatrucia jadem kielbasianym wystepuja w ciagu 36 godz od spozycia miodu i trzeba dzwonic do doktora , jesli dziecka ma : 1)zatwardzenie 2)jest apatyczne , bez energii 3)nie ma apetytu http://www.babycentre.co.uk/baby/startingsolids/honeyexpert/

Gość Dziecko po 12 miesiacu nie
jest juz malutkie i moze jesc wszystko.

http://www.buymanukahoneyonline.com.sg/minimum-age-manuka-honey.html tu pisza ,ze mozna od 1 roku , ale nie rekomenduja podawania przed 18 miesiacem , wlasnie ze wzgledu na te bakterie , ktore moga znjadowac sie w miodzie ( kazdym). Podaaja jeszcze inne symptony zatrucia : 1)biegunka 2)trudnosci w oddychaniu 3)letarg , apatia 4)slaby placz 5) zmeczenie miesni , bole miesni Zadzwon do lekarza i sie jeszcze zapytaj i badz ostrozna , zwlaszcza ze ten miod ( 400) jest bardzo silny ) wiec nie trzeba podawac wiekszych ilosci .

Gość Dziecko po 12 miesiacu nie
Ja bym podala. Manuka jest antybakteryjna i antygrzybicza.

Gość mieszkam w niemczech.
kupilam miod i na sloiczku jest napisane,by nie podawac dzieciom w 1 roku zycia.Potem juz mozna

Gość nedews123
dziekuje ci bardzo.Chyba sie wstrzymam z tym miodem.Ja obecnie jesten w uk i lekarz twierdzi,ze te bole brzucha to sa normalne i zeby dawac jej paracetamol,ale martwie sie o nia bo ta bakteria moze powodowac wrzody i jeszcze jakies inne choroby.Lepiej zrezygnuje z tego miodu,bo jeszcze ja zatruje tym jadem kielbasianym.Dziekuje ci bardzo

jakas babka pisala ,ze ma 15 miesieczne dziecko i zamierza zaczac podawac 3 razy w tygodniu na posmarowanym toscie lub chlebie .

Gość mieszkam w niemczech.
achh juz nie przesadzajcie z tym jadem kielbasianym. Zamiast paracetamolu podalabym lepiej juz ten miod.

to moze troche poczekaj . Tam niby pisze ,ze w miodzie moga znajdowac sie bakterie , ale nie musza . A jak nadal bedzie ja bolal brzuszeka to sprobuj po 18 miesiacach jakies malutkie ilosci . Ja czytalam ,ze zabija helikobacter pyroli - tez odpowiedzialny za wrzody , a nawet gronkowca .

Gość nedews123
wlasnie ona miala to helicobacter pylori i tez wyczytalam,ze ten miod dziala na problemy z brzuszkiem po tej bakterii,tylko boje sie zeby jej jeszcze bardziej nie zaszkodzic,ciezki wybor.dziekuje dziewczyny

a na razie moze kup jej probiotyki i podawaj codziennie np tu masz apteke ,maja tam probiotyki dla malych dzieci , bo w normalnym sklepie ciezko ci bedzie kupic ,wszystko dla doroslych , a online mozna zamowic ale ceny kosmiczne . To juz lepiej kupic w pl aptece . Sprawdzona . Ale nie wiem czy to by cos pomoglo , sprobowac warto . http://www.nova-farm.com/osc/index.php

jezeli ma ta bakterie , to ona sama z siebie nie zniknie . Odczekaj troche i sprobuj z tym miodem .

Gość nedews123
podaje acidolac,ale i tak ma bole brzuszka

Gość ORGELLA
hej nedews,zagladasz tu jeszcze?

Gość carliaaaaa
Dla dzieci powyżej roku jest odpowiedni ale max. faktor to +100 MGO. Powyżej mogą mocno uczulać i są przeznaczone do zwalczania poważnych chorób dorosłych. Dawkowanie: przez 2 tyg. po 0,5 łyżeczki do lizania (bardzo dobrze wpływa wtedy też na gardło i wogóle drogi oddechowe). Sprawdzone na dziecku z problemami bakteryjnymi. Ja brałam ze strony owocowatorebka.pl najtaniej i dają dodatkowo lizaczki propolisowe.