Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cymbałka

**** co gotowac dla 8,5 miesieczniaka???

Polecane posty

Co dodawac do zupki? Co drugi dzien robię małej ziemniaki z marchewką , żóltkiem i mięskiem albo jakiś kupny słoiczek i co drugi dzien pół żółtka... Czasami gotuję zupę z ziemniaków, brokuła, mięsa i marchewki. Zaczęłam też wprowadzać na sniadanie ćwierć bułki z wędliną. Co jeszcze (oprocz owoców) mozna dawac takiemu maluchowi?

cóz, to wstydz się za mnie. Ja się nie wstydzę - to moje pierwsze dziecko i mam prawo pytac - chyba po to jest to forum??

Gość gfhz
cymbalka przykro mi mowic ale na kafe nie dostaniesz rad. tutaj matki ktore szukaja rady zostaja obrzucane blotem. ja tez czesto mysle co ugotowac dziecku. mozesz ugotowac zupe jarzynowa, rozego rodzaju kremy np. z brokol, kalafioru. zrob zupe pomidorowa z makaronem lub ryzem. moze mu posmakuje. dzieci nie wszystko lubia ale probuj moze cos mu posmakuje.

dokladnie, szczyt nad szczytami. nie powinnam miec dziecka. oj nie!! jak mogę zadawac takie pytania ? :)

Gość gfhz
rysiek bo nie mieszkam w Pl pozdrawiam

Gość Dobrawka88
dodaj do zupek kasze jaaglana albo kuskus wyjdzie zdrowy pozywny krupnik.

gfhz - dziękuję za pomoc. Masz rację, prosisz o pomoc, a tu cię zbluzgają... Ciekawa jestem co to za matki... Jeśli tak bluzgają innych to ciekawe jak wychowują swoje dzieci...

Gość ja gotowalam normalne zupy
rosół, pomidorowa, barszcz, krupnik, jarzynową... No dużo zup już córka jadła. Dodatki to różne w zależności od zupy. Rosół to z kluseczkami lanymi i marchewką, pomidorowa z makaronem (takim malutkim gwiazdki), barszcz z buraczkami, jarzynowa to wiadomo, mniej więcej to marchewka, pietruszka, brokuł, brukselka, kalafior... Oczywiście takie warzywa były rozdrabniane na mniejsze kawałki.

oczywiście mięso też było :)

ja przypraw nie dodaje chyba ze suszony koperek albo natkę. Moj synek np uwielbia taka papke: 1 burak, 1 ziemniak, woda, olej zmiksowane i dodane mleko modyf. Albo makaron z pszenicy durum z kurcaczkiem i fasolka szparagow.

Gość gfhz
moj synek ma juz 11 m-cy wiec juz przyprawiam ale nie tyle ile dla doroslych. dodaj troszke przypraw, nie zaszkodzi.

a jak dajesz wedline? chyba bym się bala czy nie ma konserwantów. A duzo ma zabkow? radzi sobie z nim? Moj jeszcze uwielbia ryz z mlekiem modyf i sokiem malinowym albo suszonymi sliwkami

Gość gfhz
gmaja masz racje, tez daje suszony koperek i natke pietruszki albo swieze jak mam w domu

ma juz 6 ząbków więc radzi sobie bez problemu... A jeśli chodzi o wędlinkę to dałam jej polędwicę sopocką.. Ale może faktycznie lepiej nie dawac jescze. to lepiej buleczkę z samym maslem?? (mala uwielbia bulkę)

Gość kamelonka
tu widziałam też jakieś przepisy www.swiatdzieci2.blog.spot.com

Gość mala mimisia
droga cymbalko:) fajnego masz nicka;) ja jak nie mialam pomyslu co ugotowac to robilam sobie cos co z siostra nazywamy zwiedzaniem sloiczkow:) szlam do sklepu i patrzylam jakie potrawy serwuja w sloikach dla dzieci w kategorii wiekowej mojego i potem to podawalam. rzecz dotyczyla tez deserkow. moj jest bezmleczny, wiec musialam wszystko sama robic, bo wiekszosc sloiczkow na masle;) choći tak bym sama pewnie gotowala, bo to lubie:) co do przypraw to dodawalam swoja natke z pietruszki wychodowana na balkonie w skrzynce, poza tym koperek suszony, odrobine soli. przykladowe II sniadanie deserek mleczno- owocowy z jablka i gruszki, lub banas z suszona sliwka i jablkiem, morela z jablkiem, malina z jablkiem, mango z marchewka i jablkiem, do wszystkiego oczywiscie odpowiednia porcja mleka, u nas nutra, a u Ciebie takie jakie podajesz obiadek gotowane warzywa i miesko, badz jako zupa badz w postaci stalej:) czyli zupka z kalafiora i brokula z soczewica na kroliczku zapiekana cukinia z marchewka, gotowanymi ziemniakami i kurczakiem na parze, zupa krem z brokulow, do tego ziemniaki i miesko z kurki, barszczyk ukrainski - czerwony burak krojony, zielony groszek, machewka, pietruszka, por, kalarepka, ziemniak, gotowane na wywarze z krolika. oczywiscie Ty mozesz krolika i kuraka zastapic innym mięskiem, ale moje beybe tylko to moze.

ja przyprawiam ziołami, zdarza mi się dawać troszkę soli ale rzadko, tak to też przyprawiałam koperkiem, natką pietruszki, lubczykiem, bazylią, oregano...

Gość reygtryhrth
cymbałko widac ze z ciebie dobra mama tylko zastanawia mnie dlaczego wzielas sobie taki nieadekwatny do swojej osoby nick ....

Jeśli chodzi o nick - kiedyś po prostu grałam na cymbałach i stąd nazwa :) a wszyscy opacznie ją rozumieją :)