Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zamiennika szukam-

Pulmicort - czy ma jakiś tańszy zamiennik?

Polecane posty

Gość zamiennika szukam-

Własnie wróciłam z receptą na pulmicort, sprawdzam w necie cenę a tam prawie 100zł :( czy jest jakiś tańszy zamiennik (do inhalacji został przepisany)?

Gość pulmicort mozna refundowac
Nie ma tańszego zamiennika. Czy na recepcie masz same X czy masz wpisane P? Jeśli P kupisz Pulmicort za 3,20 zł.

Gość zamiennika szukam-
Uprawnienia X, Ch. przewlekłe X Czy to znaczy, że te 100zł trzeba będzie zapłacić? Od czego zależy te wpisanie literki P ?? Dodam, że to dla dziecka.

Musi mieć chorobę przewlekłą, astmę, mukowiscydozę lub ZZO. No i to zależy też od "dobrej woli" lekarza, czy Ci wypisze na P. Dostałaś receptę od specjalisty czy lekarza pierwszego kontaktu (rodzinnego)? Zamiennika niestety nie ma. A co jest dziecku, że musi być inhalowany właśnie Pulmicortem?

Gość zamiennika szukam-
Recepta od pediatry - lekarza pierwszego kontaktu. Mała ma zatkany nos, okropny katar i w nocy makabryczny duszący kaszel, spanie po kilka minut dziś wyglądamy jak zombiee. Odkładałam i kupiłam inhalator -nebulizator, bo mała często choruje i żal mi ją faszerwoać ciągle lekami i antybiotykami, powiedziałam lekarce czy można go wykorzystać a ona, że dobrze, że mamy no i przepisała to ale nie stać nas na to, mieliśmy pełno wydatków, choroby, daleki wyjazd na pogrzeb efektem czego zostało do 10'go 200zł :( nie wiem co robić.

Skoro ma kaszel, weź idź i poproś na razie o receptę na Berodual albo Atrovent. Przy duszącym, mokrym kaszlu można też inhalować Mucosolvanem. Na katar inhaluj 2-3 razy dziennie samą solą fizjologiczną. Pulmicort stosowany jest przy stanach zapalnych. Najlepiej by było, jakbyś inhalowała najpierw Berodualem (rozszerza oskrzela) i po paru minutach Pulmicortem. Może spróbuj się przejść jeszcze raz i powiedz, że chciałabyś z refundacją? Mam w domu zapas Pulmicortu, moje dziecko akurat choruje przewlekle i kupuję lek ze zniżką. Jaką dawkę dostałaś, ile razy dziennie i czy wypisała całe opakowanie? Pytam, bo może mogę Ci pomóc. Wiem, co to znaczy zdrowe dziecko a niestety Pulmicort bez refundacji jest koszmarnie drogi.

Berodual to koszt ok. 20 zł bez refundacji. Jak u nas nie ma stanu zapalnego, inhaluję dziecko samym Berodualem. No i jak jest kaszel, również Mucosolvanem. Póki co, jeśli nie masz leków, inhaluj samą solą fizjologiczną. To bardzo pomaga na katar. Fajny jest też roztwór z Biodacyny i Efrinolu razem zmieszanego, 2 razy dziennie smarujesz nozdrza patyczkiem do uszu. To jest lepsze niż wszystkie Nasiviny razem wzięte, ale na Biodacynę i Efrinol musisz mieć receptę. Kosztują grosze.

Gość zamiennika szukam-
Na recepcie widnieje taki opis: 0,125 N (tu u góry kółeczko) 20. Mamy stosować 4 dni tylko na noc. Dziękuję, że mi pomagasz to dla mnie bardzo cenne informacje :) Lekarki już nie ma byla do 12 więc nic nie zdziałam.

A ile ml masz lać? 1 ml czy 2 ml? Jak tylko 4 dni i tylko raz dziennie, to wystarczy Ci w zupełności 5 ampułek, czyli 1/4 opakowania (w całym jest 20 ampułek). Może w aptece sprzedadzą Ci tylko jeden listek? (5 ampułek w zamkniętym opakowaniu) Bez refundacji powinni się zgodzić.

Gość zamiennika szukam-
Mam w domu Flavamed (czy to sie rozcieńcza z solą morską?) z tego co wiem równoznaczny z Mucosolvanem ALE mamy przepisany syrop Dexa Pico a ten kolei jest przeciw kaszlowy więc dwa przeciwne działania. no i już jej podałam 1 dawkę bo również mam go w domu.

Jeśli masz przepisany syrop, nie rób już inhalacji z Flavamedu. Wszystkie leki do nebulizacji rozcieńczasz z solą fizjologiczną. W aptece możesz bez problemu kupić ampułki 5 i 10 ml, możesz też wziąć więcej na receptę, bo nie sprzedają chyba więcej niż 10 szt.

Gość zamiennika szukam-
1 ampułka pulmicortu + 1ml soli fizjologicznej. Tak napisane. Nie wiem co robić czy tak jak piszesz inhalować solą fizjologiczną z syropem wykrztuśnym czy inhalować samą solą i podawać syrop Dexa Pico przeciw kaszlowy? A może ten Berodual ... ??? Ohhh :( Jak wróci mąż z pracy co pójdzie do apteki zapytac, może faktycznie tylko 5 ampułek mi sprzedadzą.

Gość zamiennika szukam-
ok już doczytałam, bez Flavamedu ;) w razie konieczności mamy też przepisany antybiotyk ale tego to już wogóle chciałabym uniknąć.

Inhalacja z samej soli fizjologicznej nie koliduje z syropem. Jak zrobisz taką inhalację, nawilżysz śluzówkę, rozrzedzisz katar, dziecku będzie łatwiej oddychać. Możesz bez problemu robić 2-3, nawet więcej inhalacji dziennie. I koniecznie na noc, jeśli nie dostaniesz Pulmicortu ani Berodualu. Receptę na Berodual możesz dostać na pogotowiu. I od razu na Efrinon i Biodacynę, to są krople do oczu i nosa razem zmieszane pomagają jak nie wiem, nie można stosować dłużej niż 5 dni ale naprawdę rewelacja. Syrop podawaj niezależnie, tak jak dr kazała. Mąż może spróbować w aptece, może się uda. Wiem, że lekarze nie przepisują całych opakowań bez refundacji. Masz zlecone 2 ml do nebulizacji, tyle ma 1 ampułka. A skąd jesteś? Napisz tylko województwo.

Gość zamiennika szukam-
Ok, za dwie godziny będę wiedziała jak z tym pulmicortem będzie. A ja skad, a śląskie :) na styku z małopolską blisko Oświęcimia :) Powiedz mi tylko jeszcze ile mam wlewać soli fizjologicznej na jedna inhalację? Czy 5ml wystarczy?

Gość zamiennika szukam-
Do nosa na noc mamy przepisane nasivin a w ciągu dnia Quixx, to chyba woda morska ale nie wiem czy jest sens jej kupowania skoro będę inhalować, jak myślisz? Kurcze wszystko takie drogie, a jak to nei pomoże to mamy antybiotyk wykupić wtedy to już nie wiem co zrobimy :(

ooo to daleko ode mnie ;) 5 ml wystarczy. zależy też jaki masz inhalator, tzn. o jakim przepływie ale zwykle 1 ampułka jest ok. Mała musi też chcieć wysiedzieć przy inhalacji. Inhaluj samą solą jak najczęściej. Odciągaj katar. Im czystszy nos, tym mniej bakterii.

Nie ma sensu kupować wody morskiej, jeśli będziesz inhalować. Ja dawno temu zrezygnowałam z soli, bo faktycznie jest droga i pomaga tylko na chwilę. Lepszy jest ten specyfik, o którym pisałam. Poczekaj 2-3 dni i zobacz, czy się poprawi. Jeśli Twoja córka nie ma problemów z płucami, powinna dać sobie radę, o ile nie ma stanu zapalnego. No wiem, wszystko drogie jak cholera :( Antybiotyk jaki masz przepisany?

Gość zamiennika szukam-
Kochana jesteś, dziękuję Ci bardzo, że chciało ci sie ze mną popisać :) Dam znać dzisiaj góra jutro, co z tej recepty wynikało, mam nadzieję, że sie wykuruje bez antybiotyku. Czytałam właśnie o Berodual i pisze, że to i Pulmicort są rozkurczowe a Pulmicort dodatkowo p/zapalny więc może ten Berodual wykupimy, jeżeli P będzie pełnopłatny i to całe opakowanie.

Gość zamiennika szukam-
A ten miks do nosa sobie zapisałam, na pewno przy okazji poproszę o receptę na to i będę stosować. Długo można to przechowywać? Antybiotyk to hmm chyba Taromentin lub Toromentin jak dobrze sie doczytałam.

Koszt Berodualu bez refundacji to jakieś 20 zł niecałe, z refundacją wychodzi 10-12 zł. Wielkiej różnicy nie ma a starczy na długo, w końcu zima idzie i może będziesz jeszcze potrzebować. Głowa do góry, ja walczę inhalacjami i zwykle na 5 infekcji jedna kończy się antybiotykiem i zwykle jako wspomaganie, wszystko zwalcza odpowiednio dawkowana inhalacja. Ostatnio dzieci chorowały mocno, pojechałam po paru dniach do lekarza i stwierdził, że gdyby nie inhalacje, dawno wylądowałyby w szpitalu na zap. płuc. Skończyło się na 11 dniach kaszlu, kataru, były zmiany osłuchowe ale to nawet nie był zap. oskrzeli :)

Gość zamiennika szukam-
Dam znać :) dziekuję i zdrówka dla Twoich dzieciaczków, najgorsze są własnie te przewlekle choróbska, ledwo obie z zatok wyszłyśmy. Lecę robic obiad, odezwę się później. :)

Można przechowywać, bez problemu. Nalej jedno w drugie, chyba Biodacynę w Enfrinon, bo jest większy, zmieszaj i smaruj patyczkiem do nosa. Ale nie dłużej niż 5 dni, chociaż zwykle przechodzi szybciej. Przynosi ulgę, ja też podczas kataru sobie smaruję. Polecił mi to stary, mądry dr u którego leczę dzieci.

Dzięki, ja też lecę robić obiad, na razie :)

Ja za Pulmicort zaplacilam ok 30-40 zl. Za Berodual ponad 20, nie pamietam co bylo napisane na recepcie. Ale ja najpierw inhaluje Berodualem. Pulmicort wlaczam jak sie zaczyna meczący i duszący kaszel. Na katar i kaszel to czesto sam roztwor soli fizjologicznej.

Ja za pulmicort tez kolo 40 zl placilam..cala paczka 20 ampulek kupowałam kupowalam wtedy jeszcze syropu itd to razem z pulmicortem 80 zl placilam za wszystko a na recepcie mialam same X

Gość hmm*hmm
ja mialam przepisany pulmikort na zapalenie krtani u dziecka i tez placilam ok 40zl

Gość zamiennika szukam-
Hej :) :) :) już piszę jak było, otóż dotarliśmy do apteki, pytam ile kosztuje a ona mi na to: 26,68 zł, już miałam uśmiech na twarzy :D zapytałam czy to kilka ampułek - nie, to całe opakowanie 20 ampułek. HURRAAA :) miałam same X a jednak rabat 30% na paragonie, normalnie zapłaciłabym prawie 90 zł. Spray prawie 20 zł no i zamkneliśmy się przed 50 zł :) Cieszę sie, tym bardziej, że po podaniu całego zestawu (syrop + spray do noska + inhalacje) mała błogo spała w nocy, coś tam pokasłała ale nie budziła się a i my się mogliśmy wyspać. Baaaa córa dalej śpi jak zabita. Mam nadzieję, że teraz już będzie tylko lepiej i nie będziemy musieli antybiotyku wykupować. Strasznie się cieszę no ale odpukać w niemalowane ;) Podaję jej połowę rutinoscorbinu. Teraz został mi przegląd lodówki i zamrażarki, żeby do wypłaty jakoś dać radę, bo zostało 150zł. JESZCZE RAZ WIEEEEELKIE I SERDECZNE DZIĘKUJĘ pulmicort mozna refundowac !!!

Gość Maja 321
Ja miałam dla dziecka recepte ze szpitala na pulmicort i atrowent i zapłaciłąm 9 zł! idz do lekarza i poproś żey zaznaczyłą na recepcie pełną refundację!

Gość Maja 321
dodam, że mały nie ma choroby przewlekłej tylko miał zapalenie oskrzeli i wtedy dostał inhalacje