Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hyma

Jakie ciekawe słowa warto wprowadzić do "swojego słownika"

Polecane posty

Gość hyma

Zauważyłam, że większość osób, które znam, ma bardzo skromny zasób słów. Sądzę, że ze mną nie jest tragicznie, ale może warto byłoby poznać jeszcze jakieś ciekawe zwroty? I tu pojawia się prośba do was. Wpisujcie ciekawe słowa, które warto wg. was używać na co dzień. ;)

Gość jakto leciało
przepraszam

Gość vfgvdfgdfgd
nie myl bynajmniej z przynajmniej tudzież albowiem ażeby iż gdyż ingrediencje reasumując summa summarum meritum to nie jest szał, ale słowa troche zapomniane?

Ja nie muszę sie tym matrwić :D z powodu dzieciństwa spędzonego w innym kraju zdarza mi sie bezmyślnie użyć zagranicznego słowa i zauważam to dopiero kiedy rozmówca na mnie dziwnie patrzy :p

Gość hyma
Spokojnie.. Z używaniem zwrotów grzecznościowych i poprawnej polszczyzny nie mam problemów ;) ale czekam na więcej propozycji

Gość Maryanna
Amoralizm, Degrengolada Hedonizm, Eudajmonizm Epikureizm Woluntaryzm Laksyzm Altruizm Agape Hipokryzja Arywizm Czyli te opisujące co się teraz dzieje na świecie (altruizm i agape dla kontrastu)

może chwyć słownik i przewertuj :) zatrzymaj się przy tych, które Cię zainteresują i uznasz je za warte wprowadzenia do codziennego użytkowania :) trochę głupie, ale jeśli faktycznie chcesz poszerzyć słownictwo, a nie masz ochoty na czytanie książek czy ambitniejszych gazet...

Gość vfgvdfgdfgd
generalizując chełpiąc holistycznie

Gość Maryanna
Właściwie te wypisane przeze mnie to nie są w większości słowa "używane na co dzień" natomiast poruszając głębsze tematy są użyteczne.

Gość hyma
Znalazło się tu kilka ciekawych słówek. Postaram się ich jak najczęściej używać. Dziękuję wszystkim ;) A co do czytania książek i gazet... Lubię to robić ;) Prasy co prawda zdecydowanie mniej, niż książek, ale czytam.

mądrość i elokwencja tkwi w prostocie nie ma nic gorszego niż wielki profesor powtarzający w ciągu 90 minutowego wykładu 3-4 razy "nie bez kozery" albo "de facto" "stricte" albo nawet używa tego typu zwrotów jako przerywników

Polecam :D : Importun-natręt Kankier-wrzód Mierziączka-oburzenie,gniew Łżywy-fałszywy Nienajźrzeć-nienawidzieć

Gość to nie prowo, to życie:O
łiła, melipa, prowo, japąki, dziecią, pajonk, chał zakupowy.

Gość hjk
Przeczytaj kilka porządnych książek to znajdziesz bardziej dystyngowane słownictwo.

Gość wprowadz słowo
onanizm 🖐️

Gość gość
Jest pewien sposób na słownictwa zasób: Weź taki zapomniany i budzący w społeczeństwie niechęć przedmiot w kształcie pudełka. Zawartością przypomina gazetę, choć jest to grubsze i sztywniejsze. Nie ma też obrazków i zdjęć ale nie lękaj się - tak być powinno - sam tekst. I czytaj, czytaj, czytaj...