Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cvdsfdfdgdf

dalibyście córce na imię

Polecane posty

Gość cvdsfdfdgdf

Maria? Marysia?

Gość seeker85
marysia sierotka? :/

Gość bardzo słusznie
Marysia w każdym kiosku

Gość Marysia...Mania....Marychna
tak...zdecydowanie tak

Raczej nie, chyba że na drugie Chociaż lubię proste imiona, mi sie Ania podoba

dałabym. sama mam tak na imie, nie cierpie Marysi, wole jak sie mowi Maria. ale sa tez imona ktore predzej dalabym dziecku:)

Gość ida29
bardzo ladne imie ja bym dala swojej corce anna maria.

Gość NietuzinkowaMamaBlizniaczek
Mam dziecko w przedszkolu i wszedzie tylko słysze: Zosia, Amelka, Marysia, Oliwia i Zuzia :O koszmar...!!!

Gość navyblue
Już od paru lat nie wyobrażam sobie innego imienia dla mojej ewentualnej pierwszej córy. Mam spore wymagania wobec imion i naprawdę niewiele mi się podoba, a Marię uwielbiam (podobnie mam chyba tylko z Magdaleną, ale sama noszę to imię)! Pasuje zarówno do maluszka, młodej dziewczyny jak i dorosłej kobiety (w przeciwieństwie np do popularnej obecnie Mai. Maja w przedszkolu brzmi całkiem wdzięcznie, ale Maja w wieku balzakowskim na odpowiedzialnym stanowisku już mi trochę nie gra - oczywiście to tylko moje odczucie, nie mam nic do ludzi, którym się podoba i którzy nazywają tak swoje dziewczynki), ma dużo zdrobnień (jakoś nie przepadam za imionami, które mają tę samą formę oficjalną co "codzienną" jak np Marta, Monika, Kamila), jest popularne w wielu językach. W dodatku bardzo ładne komponuje się z nazwiskiem mojego narzeczonego :) Mam jeszcze takie spostrzeżenie subiektywne, że niektóre imiona nie pasują do pewnych typów urody. Np imię Julia czy Laura zawsze kojarzyło mi się z drobnymi, kobiecymi dziewczynami i trochę "zgrzytało" u pań prezentujących inny typ. A Maria, Marysia, Mania wydaje się być uniwersalne :) Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam moimi wywodami na temat tego, które imiona są wg mnie mniej wdzięczne, to tylko moje małe dziwactwo, wiadomo, że to nie imię decyduje o atrakcyjności jednostki, ale jedne lubię jakoś bardziej a inne mniej :) A jeśli chodzi o imiona męskie - też mam spore wymagania bo podobają mi się imiona kończące się głoską "sz" i zawierające literę "t" ;) Nie ma ich w języku polskim wcale tak wiele i jedno z nich nosi narzeczony (zupełny przypadek!) ale udało się znaleźć jeszcze jedno dla ewentualnego synka.

Gość 5t5reter
ja dałam tak córce na drugie i sama też tak mam na drugie,ksiądz się uparł na chrzcie że musi mieć drugie święte -na moim chrzcie była taka sama sytuacja :)