Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aguś24

Zakrzepica w Ciąży-poród- nurtujące nas pytania i opowiedzi zapraszam :)

Polecane posty

Gość aguś24

Witam Wszystkich serdecznie :) założyłam ten wątek gdyż sama choruję na ta chorobę zwaną Zakrzepica która pojawia się niespodziewanie w Naszym życiu tak było u Mnie ! Zakrzepica czyli zapalenie żył głębokich objawia się najczęściej u kobiet ciężarnych lub krótko po porodzie ( u mnie pojawiła się w 2 tygodniu po porodzie i jest do dziś gdyż ta choroba jest na całe moje życie). Objawy które mogą towarzyszyć tak jak to u mnie ( wysoka gorączka osłabienie ,spuchnięta lewa noga ,zaczerwieniona , sina ,ból który powoduje że nie mogę chodzić ,parzenie skóry lub miejsca w który znajduje się zakrzep u Mnie obejmuje część brzucha i całej lewej nogi). Leczenie jest długotrwałe i mozolne i tak naprawdę nie wiadomo jak to może się dla nas skończyć, ja leczona tabletkami ,zastrzykami oraz noszę pończochę czyli opaskę uciskową . Jestem mamą rocznego Maluszka do szpitala trafiłam w krytycznym stanie myślałam ze umieram i się nie pomyliłam trafiłam na odział w 2 tygodniu po porodzie i spędziłam tam 4tygodnie bardzo bolesnego leczenia schudłam wtedy 15kg , miałam 2 razy przetaczaną krew gdyż mój organizm był tak słaby ,płakałam z bólu miałam problemy z oddychaniem, leżałam pod kroplówkami dostawałam masę leków ,nie byłam w stanie chodzić ,wspominam to do dziś i nikomu tego nie życzę . Aktualnie byłam na lekach codzienne zastrzyki tabletki, ale wszystko mi odstawili mam mieć zabieg udrażniania żył gdyż leki mi nie pomagają :( Chciała bym nawiązać kontakt z kobietkami które już ta przechodziły lub przechodzą i prosić o poradę : czy któraś mając tą chorobę starała sie o 2 dziecko? bo wiem ze to ryzykowne , szczerze mówiąc myślę o tym ale się boje bo mam też inne nurtujące mnie pytania , pozdrawiam cieplutko wszystkich zainteresowanych.

Gość witaj, ja tez na to choruje
a raczej chorowalam- mam nadzieje. Mnie to takze dopadlo nagle, zaczelo sie od bolu w nodze, bylam pewna ze na silowni sciegno naciagnelam, ale bol stawal sie coraz wiekszy i poszlam do lekarza, bo juz nie dalam rady chodzic. Tez mialam zasiniona noge, ogromny obrzek i bol, ktory usmierzaly tylko silne leki przeciwbolowe. Bralam tez fraxiparine przez bardzo dlugi czas. Potem sie wszystko unormowalo, a potem powrocilo:( z tym ze dopadlo druga noge. Dlugo sie z tym borykalam, ale dzis (odpukac) nie ma sladu i jakos choroba na szczescie nie wraca. Dodam, ze ja sie leczylam w Polsce i za granica. I nie mam dzieci, ale jak bylam chora to chcialam sie starac i lekarz powiedzial, ze lepiej bym odczekala az objawy i dolegliwosci ustapia.

Gość aguś24
Zapomniałam dodać ze jestem Encyklopedią wszystkich chorób oprócz Zakrzepicy mam tez macicę dwurożną z przegrodą i tyłozgięcie o syna starałam się 6lat.

Gość gość878
Aguś24 czy będąc w ciąży już leczyłaś się na zakrzepice? Bo ja właśnie poroniłam a jestem w identycznej sytuacji i zastanawiam się czy są w ogóle jakiekolwiek szanse na donoszenie ciąży z tą macicą i zakrzepicą...

Gość gość
Ja również dostałam zakrzepicy w połogu po pierwszym dziecku. A teraz mam drugie dziecko. Po drodze jednak były 2 poronienia. Przygotowując się do ciąży z zakrzepicą trzeba mieć mądrego hematologa i ginekologa. Powinni włączyć clexan jeszcze przed ciąża i oczywiście całą ciążę i po przez ok pól roku.

Gość Rybaaaaaa
Witam. Ja mam zakrzepice zdiagnozowana od kilku lat, wywolana prawdopodobnie paleniem tytoniu i antykoncepcja. Oprocz tego mam 2 macice z jedna szyjka i jedna nerke. Pierwsza ciaze poronilam, lekarka stwierdzila ze moze to byc wina tego ze nie wprowadzilismy dosyc szybko leczenia profilaktycznego przeciw zakrzepicy, podobno ma to wplyw na plod takze. Aktualnie jestem w 8 tygodniu ciazy, dzidzia rozwija sie prawidlowo. Zaczelam juz leczenie profilaktyczne- zastrzyk dziennie. Ale mysle ze przy takich problemach warto zrobic co 2, 3 miesiace Doplera bo zakrzepica przebiega czesto bezobjawowo a jak sie objawy pojawiaja to moze byc za pozno czasem :/ Wiec jesli chcecie zajsc w ciaze to przed tym proponuje wizyte u hematologa i ustalenie czy trzeba w danym przypadku zaczac leczenie profilaktyczne od momentu dowiedzenia sie o ciazy. POZDRAWIAM!