Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewidzialna123

Kłopot w związku

Polecane posty

Gość niewidzialna123

Witam, chciałam się Was forumowicze poradzić. Kończę teraz dosyć 'męskie' studia, więc nie mam żadnej przyjaciółki żeby się wyżalić.. Ze swoim chłopakiem jestem już 4 lata, przed tym dłuuugo musiał walczyć o moje zainteresowanie swoja osobą. Po półtora roku związku zamieszkaliśmy razem (z wygody, bo taniej studentce mieszkać w mniejszym pokoju ze swoim chłopakiem niż wynajmować pokój z obcą osobą). Dobrze nam się razem żyje, pracujemy i studiujemy dziennie, mamy dobre zawody i już mamy tytuły inżyniera. Tyle tytułem wstępu.. Problem mam taki, że mój chłopak otwarcie mi przyznał, ze nie chce się żenić - tłumaczy to tym, że jego ojciec jest alkoholikiem i on będzie zachowywał się identycznie (chociaż ja żadnych skłonności do tego nie widzę). Nigdy go nie zmuszałam, nie namawiałam ani długo o tym nie rozmawialiśmy, bo on nie lubi tego tematu. Ja wiem, że bez niego trudno mi będzie w życiu, bardzo go kocham, i jak na nasz młody wiek naprawdę dużo przeszliśmy nawzajem się wspierając. Ale czy dalej ciągnąć taki związek? Wiedząc, że nie zaprowadzi mnie pod ołtarz, że w przyszłości w każdej chwili będzie mógł skończyć związek? Czy warto być z chlopakiem, który ma gdzieś, że mam cholernie miękkie serducho, że odnoszę sukcesy zawodowe i naukowe i całkowicie mnie w tym nie wspiera? Z drugiej strony wystarczy że popatrzę w jego roześmiane oczy i wiem, ze trudno będzie z kim innym być bardziej szczęśliwym..

Gość triplet
trudny temat, Ty wiesz o tym, że zżyliście się i z żadnym innym nie będzie lepiej i fajniej, On się przyzwyczaił i innej raczej nie szuka, coś Was łączy wspólnego, minęły cztery lata małżeństwa bez papierka i teraz pytanie, czy papierek jest najważniejszy ? podobno w UK jest przyjęte, gdy razem mieszkają ponad dwa lata to jakby w związku byli bez papierka, więc nawet sądy to honorują, czy papierek jest aż tak istotny w waszym związku ?

Gość niewidzialna123
Nigdy w ten sposób o tym nie pomyślałam. Jednak jeżeli zrobilibyśmy ten krok wiedziałabym, że on czuje do mnie to samo co ja do niego. Poza tym kwestia jakiegoś rodzaju bezpieczeństwa i stagnacji - bo tego mi na pewno będzie trzeba w moim rozpędzonym życiu.. Jeszcze niedawno marzyłam o ogromnym ślubie, z białą suknią, orkiestrą, skrzypcami i setką gości, o zaręczynach na środku krakowskiego rynku w miejscu, gdzie pierwszy raz powiedziałam mu, że go kocham. Teraz moim największym marzeniem jest, żeby ot, tak, pójść do urzędu stanu cywilnego, popatrzeć sobie w oczy i powiedzieć: tak, chcę z tobą spędzić resztę życia

Gość hgdsfghjkhg
swoją osobą? czy może sobą? śmieszy mnie używanie na każdym kroku 'moja osoba', 'jego osoba'

Gość Lisavietta
"pod ołtarz" ha ha ha ha :D:D:D pani inżynier

Gość niewidzialna123
"pod ołtarz" - masz rację - popisałam się równo:D Dopiero teraz się skapnęłam że tak się nie pisze:P A co do mojej, twojej, swojej osoby - niestety muszę cię zmartwić, ale właśnie tak jest po polsku, jeżeli chcemy żeby zdanie dobrze brzmiało, a przynajmniej to, które ja napisałam:P

Gość ojojojk
Przyzwyczaił sie że mieszkasz razem z nim i tak mu wygodnie. Może daj mu do zrozumienia jakie to dla ciebie ważne. Skoro papier jest nie ważny, to tak samo można go mieć i to niczego nie zmieni.

jeśli Twoim celem życiowym jest ślub, no to niestety, ale musisz wymienić potencjalnego kandydata, bo ten ślubu nie chce proste

Gość Kickass
"stagnacji" ci trzeba? Chyba znowu wtopa :)

Gość hihih hahahaa nanana :)
Ciekawa jestem czy autorka prosiła o naukę poprawnej polszczyzny czy o dobre rady w sprawie jej związku. :O Czytać ze zrozumieniem nie umiecie :P:P ?? mądrale się znalazły pfff