Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Proszę o odpowiedź.........

Mam pytanie???

Polecane posty

Witam... Mam do was pytanie... znalazłam jakiś czas temu prace....najpierw miałam kilka dni umowę zlecenie, a później dostałam okres próbny do końca roku, umowa na cały etat. No i teraz moje pytanie...czy jak sie okaże że jestem w ciąży to czy mogą mnie zwolnić? wiem że mogą mi po prostu nie przedłużyć umowy ale jak bym była na zwolnieniu lekarskim do końca ciąży???? mogę liczyć na jakieś macierzyńskie???? a potem wychowawcze???? Proszę o poważne odpowiedzi

Gość a co na to lekarz??
a do kiedy masz umowę? bo jeśli skończy sie wcześniej niż data porodu to przedłuża ci się do dnia porodu (z założeniem że kończy się po 3mies. ciąży). Potem po porodzie taka przedłużona umowa się kończy a ZUS daje zasiłek macierzynski. Do wychowawczego nie ma wówczas prawa bo przysługuje on tylko pracownikom.

umowe mam tylko do końca roku..:(

Gość a co na to lekarz??
no to niestety w momencie zajścia w ciążę pracodawca nie ma obowiązku przedłużania twojej umowy nawet do dnia porodu. Nawet gdybyś poszła na L4 to umowa i tak sama się rozwiązuje a chorobowe płaci ZUS. Potem jednak nie masz prawa do macierzyńskiego.

Gość gigigigi
no to pracoodawce w hooooooja zrobilas, przez takie jak ty nie chca zarudnia c mlodych kobiet,mylalas ze bedziesz w domu siedzila i kase brala jak dopiero zaczelas prace? a waal,przeciez ktos musi pracowac na ciebie

Gość gedoline
czy to dotyczy tak samo zwykłego l4? np ktos jest na L4, umowa sie rozwiazuje a ten ktos dostaje cos jeszcze z ZUS?

Gość gigigigi
pasozycie wiesz ze cie moga zwolnic a kabinujesz ze zwolnieniem by za darmo kase brac siedziec na dupie w domu, qrwqa jeden zapieprza tyle lat a drugi kabinuje , A nie wiesz ze ktos musi na ciebie pracowac bys ty to macierzynskie miala???????// NIE WIESZ?

Gość a co na to lekarz??
tak, to dotyczy każdego L4. "Umowa terminowa - na czas określony- rozwiązuje się między innymi z upływem czasu na jaki została zawarta. Nie dochodzi w tym przypadku do wypowiedzenia umowy o pracę, lecz do rozwiązania z mocy samego prawa. Zatem nie dochodzi do przedłużenia trwania umowy. Zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego."

a czy Ja napisałam ze planowałam dziecko???? i czy napisałam że nie pracowałam wczesniej???? pracuje cały czas ale niedawno znalazłam nową prace i sie przeniosłam a nie wiem czy nie zaliczyłam wpadki i stad moje pytanie???? Jejku tu już o nic nie można zapytać bo człowieka zjadą..>:) a myślcie sobie co chcecie:) mam to w czterech literach...widze że tu nie ma normalnych ludzi....bywajcie durne!

Gość a co na to lekarz??
fajnie mi podziękowałaś -zaliczeniem do durnych. :O

Gość gedoline
a co na to lekarz - dzieki a czy jezeli ktos przebywa dluzej na zwolnieniu, to chcąc wrócić do pracy, powinien wziąć od lekarza zaświadczenie, że znowu jest zdolny do pracy?

Gość a co na to lekarz??
po 30 dniach bez przerwy choroby pracodawca przed przyjęciem do pracy wysyła pracownika na badanie kontrolne do lekarza medycyny pracy.

Gość gedoline
ok dzieki :) serdeczne!

a co na to lekarz?? sorki...ale to nie tyczyło sie do Ciebie:) Ty mnie nie obrazałaś tylko reszta która nawet nie zna mojej sytuacji a zaliczają wszystkich do jednego wora....:) to dla mnie jest chore! A Tobie dziekuje za odpowiedż:)

jak powiesz pracodawcy że jesteś w ciąży na okresie próbnym to przedłużą Ci umowę do dnia porodu a potem papa i użeraj się z ZUS-em. Jak dostaniesz umowę na czas określony i wtedy przyznasz się że jesteś w ciąży to nie mogą Cię zwolnić (najlepiej mieć zaświadczenie od lekarza o ciąży). Wtedy możesz iść na macierzyński i wychowawczy

Gość a co na to lekarz??
ilka1979 -akurat w tym przypadku nie wchodziłoby w grę przedłużenie do porodu bo umowa kończy się z końcem roku. Autorka póki co nie wie nawet czy jest w ciąży więc do czego ma się przyznawać. Dopytuje się czy łapie się na ochronę przed nieprzedłużoną umową. A czy jej pracodawca da umowę nową czy nie to już na to nie ma wpływu . Umowa na okres próbny wygasa i tyle.

a co na to lekarz?? - faktycznie teraz doczytałam że nawet nie wiadomo czy jest w ciąży. Kombinuje dziewczyna zlekka. U mnie w firmie też taką mamy. goniła za umową na czas określony jak kot z zapaleniem pęcherza (wiedząc że jest w ciąży) a jak już ją dostała to łaskawie się przyznała że jest w ciąży. Poprostu szukała czego kolwiek :)

Gość mjhuyfhgbhjmjh
A co mają kobitki robić?Zwolnić się z roboty ,zajść "uczciwie"i zdechnąć z głody by nie robić kuźwa szefostwu kłopotu?Nigdy nie ma dobrego czasu na dziecko w oczach pracodawcy i finito!!Głupia by była jak by nie korzystała z tego co jej prawo gwarantuje.

nie chdzi mi o to żeby się zwalniały bo są w ciąży. Nie mam nic przeciwko temu tylko o to że zatrudniają się byle gdzie nie chcą wcale pracować i wogóle nie zależy im na pracy i kombinują tylko żeby mieć ubezpieczenie i świadczenia. I jest to problem dla pracodawcy bo niestety blokują etety takie osob i tu jest finito dopiero