Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania 135

Świadkowie

Polecane posty

Gość Ania 135

Witajcie. Powiedzcie mi czy są jakieś ograniczenia co do świadków na ślubie. Czy osoba która nie ma ślubu może być?

Może być osoba która nie ma ślubu. Jest problem ze świadkami, którzy mają np. tylko ślub cywilny, czasami jest problem, jeśli żyją na "kocią łapę" albo jeśli świadkowa jest w widocznej ciąży a nie ma ślubu. Zazwyczaj pomaga kasa. Dla niej ksiądz przymknie oko na wszystko.

Gość Ania 135
Dzięki mi głównie chodzi o ślub cywilny nie kościelny. Chciałabym aby moim świadkiem była moja siostra a ona właśnie żyje na kocią łapę

Na ślubie cywilnym nie ma to żadnego znaczenia;-) Co do kościelnego to chyba zależy od proboszcza, u nas była para narzeczeńska i nie było żadnego problemu. Z chrzcinami bywa różnie,

Gość olatola1
nie wprowadzaj dziewczyny w błąd! Nie ma żadnych ograniczeń, co do bycia świadkiem poza wiekiem (musi mieć skończone 18 lat). I nie ma tu znaczenia czy ślub jest kościelny czy cywilny, świadek nie musi być nawet osobą wierzącą. Pomyliło Ci się chyba z byciem chrzestną, bo tu się zgadza, że chrzestna musi być osobą wierzącą, w związku sakramentalnym.

Gość Ania 135
Dzięki dziewczyny co do chrzestnych to wiem jak jest i tak się zastanawiałam czy ze ślubem też jest taki rygor ale rozwiałyście moje wątpliwości

Gość Ania 135
Dzięki dziewczyny co do chrzestnych to wiem jak jest i tak się zastanawiałam czy ze ślubem też jest taki rygor ale rozwiałyście moje wątpliwości