Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dynieczka81

przepisanie aktu własności

Polecane posty

Gość dynieczka81

Witam!wybudowaliśmy z mężem dom na który razem wzieliśmy kredyt ale na niego jest akt własności ponieważ łatwiej było mu samemu załatwiać wszystkie formalnosci z budową poniważ moja praca niepozwalała mi na to a raczej godz. pracy,teraz właśnie ukończyliśmy budowę i chcę aby dopisał mnie jako współwłaściciela do aktu własości czy może ktoś wie jakie to są formalności, co trzeba zrobić i ile to kosztuje?

Gość Jak się go dorobimy
wniosek o wpis do księgi wieczystej,tego,że dom należy do wspólności majątkowej

Gość Fibi Buffe
Idziecie do notariusza, mąż daruje nieruchomośś sobie i Tobie do majątkowej wspólności małżeńskiej. Koszt: od 1000 zł za akt notarialny w górę, w zależności od notariusza i wartości nieruchomości:).

Gość dynieczka81
czyli przepisujemy akt u notariusza na nas oboje a potem z tym aktem udajemy się do sądu aby zrobić wpis w księdze wieczystej...tak swoją drogą to drogi gips te przepisywanie myślałam że 500zł spokojnie wystarczy

Gość Fibi Buffe
Jak już sporządza się akt to od razu w akcie jest wniosek o wpis do księgi wieczystej, od razu przy akcie też pobierana jest opłata za wniosek wieczystoksięgowy (za sam wpis własności 200 zł). Ja znam taki sposób, ale czy samo oświadczenie np tylko we wniosku do ksiąg wieczystych wystarczy to tego nie wiem, może jest też jakaś taka możliwość, najlepiej zapytać w sądzie, czy są inne sposoby rozszerzenia wspólności ustawowej oprócz aktu notarialnego.