Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Młodociana Piromanka

Zachowania autystyczne, zespół Aspergera

Polecane posty

Były mąż jest osobą agresywną dlatego uciekłam od niego. On nie ma żadnych więzi z dziećmi. Córki odmawiają spędzania z nim czasu. Krzyczy na dzieci, ma tylko postawę roszczeniową i tylko wydaje polecenia. Nie jest ciepły wobec nich. Uważa że dzieci mają tylko słuchać i wykonywać to co on nakaże bez słowa sprzeciwu. I tak na prawdę nie zna córek, co lubią, czego nie, jakie są. Zachowanie młodszej córki kwituje tym, że ja ją źle wychowuje, ale ona takie zachowania ma od urodzenia. Dla niego najlepszą metodą wychowawczą jest klaps i kara :O Wiem, że to też może mieć wpływ na zachowanie dziecka. Może jakoś w środku przeżywa to wszystko. Dlatego chcę jej pomóc.

Ja jestem już po rozwodzie 3 lata. Dzisiaj mam sprawę o podniesie alimentów, bo zwyczajnie nie daje rady finansowo. Wszystko podporządkowałam dzieciom, nawet pracę. Pracuję na 3/4 etatu, żeby mieć po prostu czas dla nich, bo młodsza córa rzeczywiście wymaga dużo uwagi i skupienia. Np starsza córka sama odrabia lekcje, tylko jej sprawdzam, lub pomagam jak czegoś nie umie, a przy młodszej muszę autentycznie twardo siedzieć od początku do końca, bo jak ją zostawię samej sobie, to przestanie się uczyć i będzie gdzieś tam bujać w obłokach. Ale z drugiej strony jak dorwie się do czegoś co ją zaabsorbuje to nie da jej się odciągnąć.

Gość Martina5555555
Witam. Tamar bardzo dla mnie istotny jetem w 5 miesiacu ciazy a dziecko mojego partnera ma zdiagnozowany autyzm, aspergera I ADHD , w Jaki sposob dziedziczy sie ta chorobe?

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
to, ze mała od urodzenia taka jest to nic nie znaczy może być od urodzenia inna niz druga córka, ale moze warto zwrócić uwagę na jej psychikę, ale nie pod kątem aspergera, czy innych chorób, a po prostu wrażliwości na zachowania innych ja też mam ojca "sadystę" psychicznego i mnie jakoś to obeszło, w miarę przynajmniej, ale mój brat, to juz jest bardziej wrażliwy i moze nie były to zachowania w stylu jak u twojej córci, ale podone non stop uciekała w samochodziki, jeździł nimi cały czas, a potem lego teraz jest całkiem normalny i nikt nie podejrzewał 20 lat temu takich chorób, ale po opisach ludzi sporo mozna wywnioskować

moze jej się udzielać i Twoje zachowanie, moze więcej rozumieć z całej sytuacji niż ci się wydaje moze być bardzo wrażliwą osóbką i stąd te zachowania, aczkolwiek musicie poszukać dobrego specjalisty, choćby i własnie psychologa

Gość strach sie bać
byłam anonimowym świadkiem kilku dziwnych scen np. w tramwaju w wagonie było dużo osób, wiadomo jak jest, ktoś zakaszle, ktoś kichnie, ktoś chrząknie, mały chłopiec siedział na siedzeniu a za nim siedziała matka, jak usłyszał te odglosy zaczął tak głośno i przenikliwie piszczeć, że sie ludzie z przerażeniem zrywali na równe nogi, ja się wystraszyłam nie na żarty, myślałam, że stało się cos strasznego, tak rozpaczliwy i przerazający był ten piszczący krzyk chłopca, krzyczał ŚLINA ! NIEEE !!!, matka nie wstając ze swego siedzenia chwyciła go od tyłu za ranioma i nic nie mówiąc przytrzymała go, jak ludzie przestali kaszlec, chrzakac i kichac to mały po chwili się uspokoł, a ja z ulga szybko wysiadłam, przeraził mnie ten mały widziałam jeszcze inne takie gwałtowne reakcje dzieci na sytuacje, których zwykle nie zauważamy nawet czy te dzieci też mogą być autystycze ?

Gość mama innego dziecka
witam pisalam wczoraj wiec sie ozdywam. Moj chlopczyk jest maly. ma zaledwie 14 miesiecy. ma zachowania autystyczne. czesto powtarza rozne czynnosci np macha rekami tak jakby pokazywal jak lata ptak. przy tym wg lekarza jest w swoim swiecie. jestem na poczatku tej calej drogi i nie wiem nawet czy na 100% to autyzm bo synek jest malutki. co wy o tym sadzicie. bylam go konsultowac u najlepszego lekarza od autyzmu w miescie. mial robione eeg, widzial go nie jeden neurolog i psychiatra.

uhu moze być też wpajane w domu, ze wąłśnie ślina, bo tak krzyczal to coś starsznego i musi od razu uciekac z tego miejsca, ale bywają też nadwrażliwości słuchowe i inne przypadłości

chodzi o ślinę kogoś kaszlącego lub kichającego

Tak mogą być, w szczególności że matka wiedziała co robić. W ten sposób takiego przytrzymywania właśnie uspokaja się autystyków. yyyyyyyyyy tak być może jest tak jak piszesz, dlatego nie chcę przesądzać i sama stawiać jej diagnozy. Czekam na wizytę.

mamo innego dziecka faktycznie chyba jeszcze za wcześnie na diagnozę, to małe dzieciątko sa dzieci, które uwielbiają głową stukać w ścianę, czesto to powtarzajac, ale autyzmu u nich się nie rozpoznaje itd.

Gość strach sie bać
o kurczę, czyli to nie wybryk tylko choroba :( co się dzieje na tym świecie :( strach

Gość mama innego dziecka
czytalam troche o autyzmie odkad padla ta diagnoza. wiem ze to za male dziecko zeby jednoznacznie stwierdzic autyzm. ale jego zachowanie jest dziwne czsami. potrafi pluc przez godzine, albo wlasnie macha tymi rekami, albo stoi przy scianie i stuka reka. poza tymi sytuacjami jest super dzieckiem, mowi, reaguje na imie przyjdzie jak sie go zawola, albo jak sie mu czegos zabrania to reaguje, nie pokazuje palcem ale jak zapytam gdzie jest lampa to patrzy na lampe itd.

palcem nie musi pokazywać, mojemu młodemu też sie nie chciało, też tylko najczęściej patrzył i się usmiechał, czsaem jednak pokazał

mamo faktycznie dziwne zachowania są twojego dziecka, ale wszystko jeszcze moze się zmienić, moze tak oderagowuje jakieś stresy z jego młodziutkiego życia

mamo innego dziecka ja zaczęłam się niepokoić jak córka miała 2 lata, ale szło to raczej w kierunku słuchu i mowy. Córka miała duże problemy z mową. Neurolog zlecił dokładne badanie słuchu. Wspomniał też coś o autyzmie ale kazano mi czekać. Okazało się, że rzeczywiście córka ma obustronny niedosłuch spowodowany przerośniętym trzecim migdałkiem który zatrzymuje płyn w uszach. Przeszła drenaż uszu i wycięcie owego migdałka. Zaczęła nadrabiać mowę, ale zachowanie się nie zmieniło. Ona ogólnie jest określana przez wszystkich jako "Emilątko i jej świat". Taka oderwana od rzeczywistość, ale nie zawsze. Ona ma takie fazy. Niestety te fazy zaczęły pojawiać się w szkole i wychowawczyni od razu mi to zasygnalizowała. Co do Twojego synka to faktycznie maluszek i myślę, że jednak trzeba czekać i obserwować dziecko. Psycholog, która prowadziła córkę przez całe przedszkole powiedziała, że wiek 7 lat jest momentem w którym można stwierdzić, że rzeczywiście jest coś nie tak. W tym wieku dzieci powinny być w jakiś stopniu rozwinięte jeśli idzie o kontakty, zasady, czy nawet emocjonalność. Ale oczywiście nie można zapominać, że dzieci są różne. Dlatego jeszcze raz powtarzam obserwować i jeśli coś jest niepokojącego zgłaszać to lekarzowi. Lepiej troszkę spanikować i niech specjalista wykluczy zaburzenia, aniżeli coś przeoczyć.

ja mam córkę w wieku 8 lat, w sumie zawsze wiedziałam ze ma ciężki charakter nigdy nie podejrzewałam u niej żadnej choroby kora mogła by tłumaczyć jej zachowanie, już jako 3 matka, musiała postawić na swoim i często jej się udawało bo nie n=miałam z nią siły walczyć tak mi się wydawało, teraz ma 8 lat już tak bardzo się nie buntuje, ale nauka w szkole idzie jej gorzej niż źle, nie potrafi nauczyć sie czytać, raz czyta w miarę dobrze, po czym za chwile zapomina liter, nie może sie skupić, jak zaczynam sie denerwować to zamyka się w sobie i już nie można do niej dotrzeć, a liczenie jej idzie bardzo dobrze nawet sama się dziwie że az tak dobrze, lubi robić różne rzeczy z papieru czasem pada na zrobienie czegoś ciekawego z niczego, i to jest fajne, na początku myślałam ze nauczy sie czytać tylko trzeba jej poświęcić więcej uwagi, ale czasem juz nie mam siły, według specjalistów nic sie nie dzieje, podejrzewają tylko dyslekcje, ale ona zupełnie nie integruje sie z rodziną , ma jeszcze dwoje dzieci, które są zupełnie inne, sama nie wiem czy to nie oznaki jakieś choroby

Romantyczko może córka jest po prostu takim raczej spokojnym dzieckiem? Może warto porozmawiać z wychowawczynią i powiedzieć jakie Ty zachowania widzisz u córki, a jakie nauczycielki i czy to nie budzi ich wątpliwości. Myślę, że ważna jest ocena innych, bo my matki mając nawet najlepsze intencje nie jesteśmy do końca obiektywne. Ja też już zaczęłam pytać, czy przesadzam, czy rzeczywiście z córką jest coś nie tak. Niestety każdy utwierdza mnie w przekonaniu co do tego drugiego :(

nie piszcie ze to autyzm bo nie jestescie specjalistami ! moj syn zachowywal się tak samo,ma pelno objawow autyzmu a go nie ma ! niech najpierw zobaczy dziecko specjalista psychiatra/psycholog. - zawiesza się - wpada we własny świat A KTÓE DZIECK OTEGO NIE ROBI ? - nie zawsze reaguje na imię i widać że to nie z przekory tylko tak jakby była nieobecna MÓJ REAGUJE ALE NIE SŁUCHA POLECEŃ - ucieka wzrokiem, ale sam kontakt wzrokowy potrafi nawiązać (jak była młodsza nie robiła tego) MÓJ NAWIAZUJE KONTAKT,ALE CZĘSTO UCIEKA WZROKIEM - ma takie maniakalne, namolne zachowania (np zobaczy psa na ulicy, od razu głośno wychwala go, zachwyca się nim i dotąd będzie pytać czy ja też go widzę i czy mi się podoba, aż odpowiem twierdząco) MÓJ JAK COS WIDZI INTERESUJACEGO MÓWI MI CIĄGLE "PA " I POKAZUJE,ŻE MAM PATRZEĆ -układa rzeczy w rzędzie, równo MÓJ UKŁĄDA BUTY RÓWNO,DOMYKA PÓŁKI,UKŁĄDA AUTKA NA PÓŁCE,KSIĄŻKI - ma nieadekwatne do danej sytuacji lub zbyt intensywne reakcje emocjonalne (chwalę ją za coś a ona zaczyna płakać, histerią TO BYM CHCIAŁA ZOBACZYĆ ;) BO DZIECKO Z AUTYZMEM PRZEWAZNIE OLEWA POCHWAŁY reaguje na jakieś wydarzenia wokół niej, np dzieci zmieniają salę, ona nie chce - histeria) - jest niestabilna fizycznie, potrafi przewrócić się na prostej drodze ZNAM 9 LATKA KTÓRY JEST ŻE TAK TO OKREŚLĘ ZAWALATY,RAZ SZLIŚMY KOŁO JEGO DOMU I JESZCZE ZALICZYŁ ŚCIANĘ,CZY TEŻ SIĘ PRZEWRACAŁ NA PROSTEJ DRODZE - z trudem przychodzi jej przestrzeganie zasad JA WIELE INNYCH DZIECI ;) Objawy autyzmu pojawia się około 3 roku życia (info od psychologa) Dziecko nie zwraca uwagi na to co mówią inni ludzie,nie szuka kontaktu wzrokowego,nawet podczas rozmowy,nie chwali się osiagnieciami (cos tam narysowała itp.) Dzieci nie lubią zmian i wszystko musi być np.poukładane na yt poszukałam filmików,zerknij na zachowanie http://www.youtube.com/watch?v=Hy_DI28UYvw&feature=fvwrel http://www.youtube.com/watch?v=T5CfNxvisjc&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=kBfCyFGt76I&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=YkoZEa1KqA0&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=f_V9gkpISaA&feature=related a taką histerie to ma nawet mój dwulatek http://www.youtube.com/watch?v=VOKXra3rGxU Pierwsze objawy autyzmu http://www.youtube.com/watch?v=lR1KvE63ESI&feature=fvwrel czy jest uleczalny http://www.youtube.com/watch?v=tiWi2cX7-jM&feature=relmfu terapia http://www.youtube.com/watch?v=WsByjAwcUs4&feature=relmfu

mój facet ma w rodzinie dziecko z autyzmem,obecnie chłopaczek ma 7 lat,jego najwyraźniejsze objawy to: -nie chodzi na boso-jak juz to na palcach -jest inteligenty,w sumei nie wiem czy to to ;) -układa puzle dla znacznie starszych dzieci itp. -malutko mówi,zasów słó ma dziecka 2-3 letniego -jak był młodszy wydawał dźwięki i mówił mama,tata a reszta to pokazywanie palcem -nie unika kontaktu,ale głównie z rodzicami,np.w sklepie stoi obok mamy i patrzy w ziemię lub w inne miejsce (nie chce kontaktu z innymi) ale bawi się z innymi dziećmi,nie jest to jednak idealny kontakt typu patrzenie,uśmiechanie się itp. tylko np. dzieci się bawią a on obserwuje lub coś tam robi obok nich lub z nimi coś,ale nie ma tego pełnego kontaktu. Mi też mówiono,że moje dziecko ma zachowania ze spektrum autyzmu,byłam u psychiatry,psychologa,logopedy,neurologa,logopedy Psycholog wraz z logopedą stwierdziły :problemy z koncentracją,skupieniem uwagi,opóźnienie mowy,nadwrażliwość na dotyk i do tego dorzuciły że syn jest bardzo ! zaborczy. jeśli chce to współpracuje,jeśli nie to nawet na spojrzy na człowieka :D Logopeda nadwrażliwośc na dotyk połaczyła z tym,że syn przyszedłna świat poprzez cesarkę co do mowy nic nie mogła powiedzieć,bo te współgłoski i samogłoski które dzieci w jego wieku wymawiają to wymawia,wędzidełko ok. zachowanie mojego: -tak jak już pisałam układa autka,buty itp równo,domyka za mna półki,szuflady,jak mu rozsypie zapałki i ułożę jedną za drugą to ułoży tak cała paczke,nawet dwie lub 3 ;) -histeria o nic,o to że coś mu spadnie,potrafi sie wydzierać leżąc na ziemi przez 15 minut,idąc chodnikiem poproszony o rękę ze złosci siada na ziemi i kopie,nie lubi się przytulać gdy ktoś tgo chce,musi sam chcieć bo inaczej wyrywa się jakby mu sie krzywda działa,płacze przy obcinaniu włosó czy też paznokci ;) i wiele innych,do tego nadruchliwość i powstaje mieszanka wybuchowa.

Martina5555555 Witam. Tamar bardzo dla mnie istotny jetem w 5 miesiacu ciazy a dziecko mojego partnera ma zdiagnozowany autyzm, aspergera I ADHD , w Jaki sposob dziedziczy sie ta chorobe? POPRZE GENY WIESZ hehe

Gość ee09e090e903
"Objawy autyzmu pojawia się około 3 roku życia (info od psychologa) Dziecko nie zwraca uwagi na to co mówią inni ludzie,nie szuka kontaktu wzrokowego,nawet podczas rozmowy,nie chwali się osiagnieciami (cos tam narysowała itp.) Dzieci nie lubią zmian i wszystko musi być np.poukładane na yt poszukałam filmików,zerknij na zachowanie" Autyzm jest znacznie cięższy od Aspergera, nie ma w ogóle porównania. A tu piszemy o Aspergerzwe a nie autyzmie. Autyzm stwierdzi kazdy specjalista co sie na tym zna bez problemu. Nie jest prawdą że dziecko z Aspergerem w ogóle nie zwraca uwagi na to co mówią inni ludzie, bo takie dziecko byłoby kompletnie upośledzone i nienawiązujące kontaktu z otoczeniem. Przy Aspergerze nie ma uposledzenia, IQ musi byc w normie, i jest to nawet kryterium stwierdzenia Aspergera. Co do kontaktu wzrokoweg0-tez jest bzdurą że te dzieci zawsze go nie nawiązują, nawet często bywa odwrotnie- mają zbyt intensywny kontakt wzrokowy, tak sie dziwnie wpatrują. W ogóle najlepiej zeby wypowiadały sie tu osoby obeznane w temacie, a nie kazdy wtrącał trzy grosze bo przeczytał kiedyś dwa zdania na ten temat... :( Dam wam prosta receptę przede wszystkim: Jesli macie problemy z waszym dzieckiem - ale trzeba pamiętac że 90 % rodziców je ma, są b. znaczne, macie porównanie do innych równieśników, I OD ZAWSZE BYLISCIE PRZEKONANI ZE Z DZIECKIEM JEST COŚ KOMPLETNIE NIE TAK TYLKO NIE WIEDZIELISCIE CO a teraz po przeczytaniu o Aspergerze uderzyło was jak obuchem, że to moze by to- rzeczywiscie istnieje szansa że to rzeczywiscie Asperger. Jesli jednak dopiero po przeczytaniu topiku zaczęliscie myslec że wasze dziecko moze byc chore, bo bawi się czasem za impulsywnie, ułozylo raz wiezę z klocków, czasem nie słucha, itp. , to dajcie se siana i nie histeryzujcie.

Gość llsooss
seleminka mądra głowa!!! milcz kobieto jak sie nie znasz na temacie. Autorka mówi o aspergerze a nie autyźmie! Autorko! a jak teraz z mową twojej córci?

Gość llsooss
autorko, jestes z Warszawy ? to masz tam np. synapsis, soitis. Oni pewnie współpracują z psychiatrami, a to własnie ten specjalista stawia diagnozę.

Gość ee09e090e903
"Logopeda nadwrażliwośc na dotyk połaczyła z tym,że syn przyszedłna świat poprzez cesarkę" Buachachachacha.... TO na niezłych trafiłas kretynów, współczuję.... :) :) Z tymi psychiatrami/psychologami to 99% nie ma pojecia w temacie, chocby z prostego powodu, że studia kończyli pewnie przed latami 90, kiedy to i to dopiero na zachodzie, rozpoznano ZEspół Aspergera. W ogóle tak niestety jest, że kazda osoba do jakiej się pójdzie da inna dioagnozę, zwłaszcza jak sie nie powie o poprzednich.

Mloda Piromanko, zachowanie corki, ktore opisujesz wyglada na cechy autystyczne. Nie wypowiem sie na temat Zes. Aspergera, bo nie wiem za duzo. Mam nadzieje, ze trafisz na dobrego specjaliste, ktory wami pokieruje. Z wlasnego doswiadczenia (moja corka przejawia niektore cechy autystyczne, ma zdiagnozowany mutyzm wybiorczy i lek spoleczny) powiem ci tylko, ze twoja corka moze cierpiec z powodu nadwrazliwosci sluchowej, dotykowej i emocjolanej. Badz opanowa i konsekwetna. Nie ma co krzyczec, lepiej przeczekac napad histerii czy zlego humowu (chociaz wiem jak to potrafi wyprowadzic z rownowagi). Moze uda wam sie wypracowac jakis szczegolny dla corki sposob na poprawe nastroju lub uspokojenie? Takie dzieci sa zazwyczaj bardzo przywiazane do stalych schematow i rytualow. Jesli chcesz cos zmienic w ciagu dnia, uprzedz corke. Opowiedz jej co ja czeka danego dnia. Przygotuj na zmiany. Bedzie jej latwiej dostosowac sie. Ale nie pozwol sobie wejsc na glowe ani nie poblazaj jej, bo jest chora czy nie jest w stanie nad czyms zapanowac. Ona musi sie nauczyc odpowiedniego zachowania, uwazania na lekcji, komunikacji itp. Jest napewno madra dziewczynka, tylko potrzebuje wiecej konsekwencji w drozeniu pewnych zasad. Najprawdopodobniej bedzie dobrze sobie radzic w jednej dziedzinie w szkole, a gorzej w innych. ale coz, wiekszosc z nas ma jakies talenty i antytalenty. Warto rozwijac te lepsze, a do gorszych przekonywac i zachecac. Zycze zdrowia i dobrej wspolpracy miedzy lekarzem, wami i nauczycielami. Bo to bardzo wazne.

Gość A może Twoja córka
A może Twoja córka ma zaburzenia Integracj Sensorycznej - mój syn ma i niektóre objawy się pokrywają z tym co piszesz o córce, a integracja sensoryczna bardzo mu pomaga. Jak jesteś z W-wy to macie tam super specjalistów od integracji może warto się zainteresować

Gość moj 2-letni syn ma SI
I tak się zachowuje. Diagnozowalam go też w poradni autyzmu. termin dostaliśmy bardzo szybko. Napisz, skąd mniej więcej jesteś.

Gość patio patio
saleminka, ja na twoim miejscu szukalabym bardziej kompetentnych specjalistow, bo to co piszesz WYBITNIE wskazuje na zaburzenia autystyczne...NIESTETY! nie zamykaj oczu i nie udawaj, ze tego nie ma.....

Witam, powiem tak, nie jestem specjalistą, więc nie chcę stawiać żadnych diagnoz. Poza tym nie jestem też obiektywna. Niemniej jednak z córką coś się dzieje. Dzisiaj miałam rozmowę z wychowawczynią i niestety potwierdziła wszystkie moje spostrzeżenia. Co do mowy, to jest ona niewyraźna. Ogólnie mowę miała opóźnioną, ale to ze względu na obustronny płyn w uszach i przerośnięty trzeci migdałek. Jest po zabiegu. Być może jest to zaburzenie Integracji Sensorycznej. Na początku grudnia idę z córką do lekarza. Zobaczymy co powie. Tak jestem z Warszawy i wiem, że są u mnie różne poradnie, które się w tym specjalizują. Niestety są one prywatne, a mnie nie stać na to :(