Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Młodociana Piromanka

Zachowania autystyczne, zespół Aspergera

Polecane posty

Gość Megii88
Odświeżam temat u mojego synka zdiagnozowano 3 miesiące temu zespół aspergera, czym się to objawiało Inteligencja w normie, ponadprzeciętne zdolności, doskonała pamięć mechaniczna, potrafi sobie przypomnieć co było pół roku temu z drobnymi szczegółami, a nie pamięta czasami co jadł na obiad, zawsze zwraca uwagę na najdrobniejsze szczegóły których ja w ogóle nie dostrzegam, jest kontakt wzrokowy, ale utrudniony, potrafił bez zająknięcia wyrecytować pół strony z jakiejś bajki i zaczął mówić tekstami z bajek i reklam, rutynowe, powtarzane czynności i zwroty. Więc drogie mamy, jeśli macie podobnie zachowujące się dzieci. NIE CZEKAJCIE że coś się samo zmieni, nic sie samo nie zmieni, zaburzenia rozwoju mogą się tylko pogłębić. Przede wszystkim, jeśli dziecko zaczyna powtarzać mowę z telewizji, należy to wyeliminować z życia dziecka. Mój syn od 3 miesięcy nie widział telewizji. Jego zachowanie zmieniło się totalnie, na plus oczywiście. Prowadzę go zresztą Metodą Krakowską, gdzie bodźce obrazowe i dźwiękowe, z tv bądź radia są zakazane. Zapomniałam dodać że synek ma 3 latka. Pozdrawiam serdecznie

Gość Mama Aspika
Jest ktoś jeszcze na tym temacie? Gdzie są mamy dzieci z zespołem Aspergera? Chciałabym zasięgnąć informacji.

Gość takasobiebaba
autorko-czy dziecko ma jakieś nietypowe zainteresowania ,w których jest alfą i omega.aspargerowcy tak mają.jesli jestes z wawy to moge ci pomóc.

Gość Mama Aspika
On ma wiele takich zainteresowań: najważniejsze to matematyka, przyroda, wszechświat, dinozaury, piłka nożna :) Mieszkamy na Śląsku.

Gość takasobiebaba
no to dupa.

Gość takasobiebaba
niech cię spoksultuje dobry psychiatra dziecięcy.rzn.dziecko niech skonsultuje oczywiście.

Gość Mama Aspika
takasobiebaba- mamy to już za sobą. ALe dzięki za chęć pomocy.

Gość takasobiebaba
skonsultuje.jestem po dużurze i stąd byki.

Gość renata331
Żeby zdiagnozować dziecko, to niewątpliwe trzeba się udać do specjalisty. Tutaj https://psychomedic.pl/diagnoza-autyzmu-zespolu-aspergera z tego co się orientują można uzyskać tego typu pomoc. Nie zawsze bowiem nasze podejrzenia się sprawdzają nawet gdy dziecko ma typowe objawy.

Gość gość
ten problem dotyczy wielu dzieci. Trzeba potrafic sie nimi zajmowac! Moze pomoc wam w tym terapia. Dzieciom oczywiscie tez! W http://terapia-adhd.waw.pl/ poszukajcie pomocy dla siebie i swojej pociechy.

Gość gośćmama aspi
Moja córka ma 10 lat i ZA zdiagnozowany w wieku 3 lat. W wieku 2 lat zwrócono mi uwagę na kompletny brak kontaktu wzrokowego. Późno zaczęła mówić i dość szybko przeszła na wypowiedzi złożone z tekstów z bajek, reklam etc. Jak zaczęła sama składać zdania to nikt nie mógł jej zrozumieć. Do dzisiaj jest z tym kłopot. W wieku 3 lat układała 60 el.puzzle. Ciągle bawiła się w to samo. Poszła do przedszkola ale w przez pierwsze 2 lata miała zerowy kontakt z grupą. Jadłaby wyłącznie makaron. Była leczona na zaburzenia łaknienia bo przestała jeść (4latka). Od zawsze rygorystycznie przestrzega zasad co bardzo utrudnia jej życie społeczne! Jak ją coś zainteresuje to wkręca się na Maksa. Często celowo zmieniamy tory zainteresowań żeby się nie zafiksowała. Nie jest ulubieńcem grupy. Ma sztywne zasady i poucza innych że nie wolno ich łamać. Często trzeba jej tłumaczyć reakcja ludzi na zasady społeczne. Jest skrajnie nadwrażliwa ma hałas, tłum, zamieszanie. W takich sytuacjach jest drażliwa płacze a nawet wymiotuje. Uczy się średnio, w niektórych kwestiach jest genialna a w innych nie radzi sobie. Dyslektyk. Mowa nienaturalna, wypowiedzi z nutą aktorska. Nieprawidłowa intonacja. To ważne: W terapii od 3 roku życia, ale w szkole nikt nie wie o ZA. Zalecenie psycholog, bo córka jest super wyprowadzona i nie chcemy jej stygmatyzować. Ma dobrą przyjaciółkę, która jak anioł stróż czuwa nad nią w szkole. Dziś jest taki lekki ekscentryk, filozof, feministka, ekolog, globtroter... Ma wiele twarzy bo dbamy o różnorodność zainteresowań i codzienne łamanie zasad. No cóż będzie mniej genialna ale będzie szczęśliwa

Gość gość
Podbijam temat także u syna są podejrzenia o zespół aspargera jesteśmy od kilku lat pod opieką poradni na Dzielnej w Warszawie ale tam tak wszystko długo trwa z początku zdiagnozowali nadpobudliwość psychoruchową ,deficyt uwagi i problemy z koncentracją .Teraz jest w szkole klasa 5 ,i zasugerowała mi szkolna psycholog z obserwacji i z tego co ja opowiadam co się dzieje na co dzień ...ze ma wiele cech związanych z tą chorobą .Mamy obecnie aktualną opinię z poradni która przynależy do szkoły ,szkoła nas tam wysłała z tą opinią poszliśmy do psychiatry i ten miał dalej nas poprowadzić ale czeka teraz na dodatkową opinię psychologa z Dzielnej bo tak owej aktualnej nie mamy...wizyta u samej psycholog za dwa miesiące ,potem dopiero badania u psychiatry i zobaczymy ,....ale ten okres oczekiwania dobija nie.W necie znalazłam namiary na Przychodnie Psychomedic robią tam diagnozę w kierunku ZA,niby mają dobrą opinię może ktoś korzystał i powie coś więcej ? proszę też o info innych placówek nie muszą być na NFZ chodzi o to żeby właściwie zbadali dziecko potwierdzili lub zaprzeczyli i żeby było wiadomo co dalej ? bo nie ukrywam ciężko jest bardzo codzienność wykańcza mnie psychicznie ...;-(

Gość greta001
Tu się nie ma nad czym zastawiać. Trzeba zadzwonić pod nr 22 253 88 88, umówić się na wizytę i mieć konkretną informację czy dziecko ma zespół Aspergera czy nie. W Psychomedic mają naprawdę świetnych specjalistów.

Gość dorotakoss
Dokładnie ja też uważam, że nie ma co zwlekać ale postarać się jak najszybciej skonsultować ze specjalistą. Nie wiem skąd jesteś ale jeśli z Warszawy to warto przejechać się do ośrodka Logos na Targówku ( osiedle Zielone Zacisze ). Mój syn też ma zespół Aspergera i przez prawie rok czasu uczęszczaliśmy tam na terapię behawioralną - przyniosła zamierzone efekty a syn coraz lepiej odnajduje się w otaczającym go świecie. Także nie czekaj - działaj.

Gość ellwi
dorotakoss ma rację. Ja też mam bardzo pozytywne doświadczenia związane z tym ośrodkiem logos z targówka. Moje dziecko chodzi tam obecnie do integracyjnego punktu przedszkolnego.