Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość askajt_00

Czy Zespół Downa wyjdzie na USG?

Polecane posty

Gość askajt_00

Chodzi mi o to czy jeśli moje dziecko było by chore na zespół Downa czy wyszło by to na Usg już takim w 30 tygodniu ciąży?

o rany, czasem wyjdzie, czasem nie ależ idź na spacer, pooddychaj ostatnim ciepłym powietrzem, a nie martwisz się

Gość iva_bn
Wydaje mi sie ze samo usg nie wystarczy, to mozna wykryc na badaniach prenatalnych

Gość askajt_00
czym blizej porodu tym mam po prostu wieksze obawy.

Jak robiłaś przezierność czy sprawdzali kość nosową to jak źle wyjdzie to kierują na dalsze badania. Jak jest ok to nie.

Gość gfjfxvg
Tak jak napisała Marka między 11-14 tyg ciąży robi się USG tzw przeziernosci karkowej. Jeżeli tam byłoby coś nie tak, to by zalecali dalsze badania.

Około 14 tyg sprawdzają przezierność karkową Jeśli jest dobra to znaczy ze nie ma podejrzenia zespołu downa JEsli jest to kieruja na dalsze badania Zatem odpowiedz na pytanie brzmi TAK Na USG moze wyjsc czy istnieje podejrzenie zespołu Downa Także uspokój się i ciesz ciążą:)

Gość NietuzinkowaMamaBlizniaczek
A dlaczego obawiasz sie zespołu Downa? Czy ktos w rodzinie chorował?, bo jezeli tak to powinnas miec dokładniejsze badania.

Gość grzesiula_303
Miałam przyzierność karkową 1.2, usg w porządku, brak wad genetycznych w rodzinie i urodziłam dziecko z zespołem downau

Jezeli wada jest bardzo ciezka to moze wyjsc juz na USG, natomiast jak jest lzejsza to nie zawsze. zalezy tez od jakosci sprzetu i umiejetnosci ginekologa prowadzacego ciaze.

Gość jannkka
wyjdzie na zasadzie prawdopodobieństwa(czyli nie na 100 %) w USG genetycznym(nieinwazyjnym) pomiędzy 12 a 14 tygodniem ciąży, a potem w USG połówkowym w 20 tygodniu ciąży

Gość sdfghy
mieszkam w uk i tu ok 18 tyg ciazy robia test z krwi na Dawna