Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malakoniczynka

bardzo długo spóźniający się okres

Polecane posty

Gość malakoniczynka

Witam, może zacznę od początku, tak będzie najlepiej:) Przez ok 2 lata brałam tabletki antykoncepcyjne (Syndi 35) i poczatkiem września je odstawiłam. Ostatni okres miałam 15 września i do teraz nie mam... Byłam u ginka, ciążę wykluczył (kochałam się 2 razy bez zabezpieczeń), powiedział że nawet przez pół roku mogę nie miec jeszcze okresu... Masakra! Mam taki pełny już brzuch:( niekomfortowe uczucie. znacie może jakieś sposoby na przyspieszenie okresu? Słyszałam że gorące kąpiele pomagają.. Robię sobie też termofor i przykładam gorący na brzuch. Miałyście może kiedyś taką sytuację? Pomóżcie:(

Gość iganda24
twój ginekolog jest niekompetentny. Powinien ci dać skierowanie na badania hormonów i ewentualnie luteinę na wywołanie bo to nie jest normalne. Możesz mieć torbiele po odstawieniu i stąd te uczucie pełności. Ciepłe okłady mogą ci tylko zaszkodzić. Idz do innego lekarza.

Gość malakoniczynka
zaszkodzić? O kurcze.... Niby badał mi jajniki i wyszło wszystko ok... Może rzeczywiście wybiorę się do innego lekarza.

Gość malakoniczynka
a i czy luteina jest bezpieczna dla zdrowia?

Gość iganda24
tak jest bezpieczna jesli bierzesz ja pod kontrolą ginekologa. Ale najwazniejsze to zbadać poziom hormonów, bo zapewne masz rozchwianą gospodarkę hormonalną przez tabletki i czasem samo czekanie nie wystarcza, trzeba pomoc okresowi. Miałaś usg dopochwowe? nie było żadnych nieprawidłowości? Jakiej grubości było endometrium? lekarze nie wspomniał nawet o badaniach?

Gość malakoniczynka
lekarz zrobiłmi usg dopochwowe i powiedział mi tylko tyle że nie jestem w ciąży, że z jajnikami wszystko wporządku i żebym spokojnie czekała na okres.... :/

Gość iganda24
w takim razie poczekaj jeszcze do konca listopada i jesli okres nie przyjdzie idz do ginekologa i nie daj się zbyc. Zrób też na własną rękę badanie progesteronu, estradiolu i testosteronu. Może być tak że masz obniżony poziom tych 2 pierwszych hormonów przez długie branie tabletek i będziesz musiała dostać leki.

Gość iganda24
koszt oznaczenia jednego hormonu to ok 15/25 zł zależy od laboratorium. Estradiol najlepiej sprawdzić w 7,14 i 21 dc, testosteron obojętenie jaki dzień, progesteron ok 7 dni po owulacji. Ale jak nie masz okresu to możesz zrobić obojętnie którego dnia.

Gość iganda24
i polecam znalezienie dobrego lekarza to podstawa. Ja przez panią ginekolog musze się teraz leczyć od roku. Bo dała mi tabletki antykoncepcyjne na wyregulowanie cyklu, które spowodowały że estradiol i progesteron miałam bardzo bardzo niskie tak jakbym przeszła menopauze. teraz mam dobrego lekarza i naprawiamy błedy pani doktor.

Gość malakoniczynka
Bardzo dziękuję za rady!! :) jeśli do konca listopada nie dostanę okresu udam się do lekarza. A skąd jestes? Z Krakowa może? ;)

Gość iganda24
Jestem z nad morza :)