Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość palalaka

Przekuwanie uszu niemowlakom? Co o tym sądzicie?

Polecane posty

Gość palalaka

Wczoraj byłam na kontroli u ginekologa i w poczekalni siedziała młoda dziewczyna z malutkim dzieckiem, tak na oko 5-6 mcy, które miało przekute uszy. Czy to nie za wcześnie? Przecież to jest bolesne i mogą być problemy z gojeniem... a może się mylę? Co myślicie?

Gość ojacie
Myślimy, że powinno się pisać przekłute.

Gość mireczkaa
dla mnie głupota. Na marginesie- przekŁute :)

jestem przecie, nie podoba mi sie to i moja corka bedzie miala przeklute uszy dopiero, jak sie sama na to zdecyduje

Gość palalaka
sory za błąd...

Ponoć lepiej że w wieku niemowlęcym się przekłuwa bo mniej krzyku strachu itd. Ale dla mnie to głupie. Takie znakowanie dziecka żeby ktoś płci nie pomylił czy co.

Gość A jak zapłacisz mi za poradę ?
Moja ma 3 lata i nadal nie ma przekłutych uszu. Jak będzie sama chciała to pójdziemy do kosmetyczki :)

Gość no to wejdz pod ten link
Da mnie tragedia, zwłaszcza jak dziecko jest łyse i do tego takie kolczyki :o Po co na siłę upiększać dziecko?

U niemowlaków mi się nie podoba. Takie dzieci głównie leżą. U starszych dziewczynek już mi się podoba, ale to pewnie kwestia gustu. U chłopców mi się nie podoba.

Gość znajaca rozne kultury
w meksyku przekłuwa się uszy dziewczynkom zaraz po urodzeniu już w szpitalu. taką tam mają kulturę. czy to za wcześnie? chyba taka decyzja należy do rodziców.

kazdy robi to co chce... tu gdzie mieszkam bardzo czesto jako prezent na narodziny dziewczynki daja wlasnie zlote kolczyki... ja cholera czekalam do komuni na taki bajer.. no ale.. teraz na komunie to laptopa.... ojoj co to sie porobilo oohohohojoj no ale do tematu. ja swojej corce na pewno nie przebilabym uszu zanim sama o to nie poprosi. widze mnostwo brzydkich dzieci, no naprawde brzydkich...ale kolczyki to mus! jak jest corcia ladna to jej kolczyki niepotrzebne, bo po co.. zreszta ja bym sie bala infekcji, ze sie zadrapie albo cos.. i na koniec dodam..... smieszne jest to ze niektore mamy wysylaja innych na szczepienia dzieci, bo nie moga zniesc ze igla i ze dziecko placze... ale przebic uszy to owszem owszem....a to przeciez niepotrzebny bajer.. no ale, nie oceniam, kazdy robi jak chce. napisalam co mysle bo autorka o to prosi ;)

Gość jabaabadu
Te na prawdę brzydkie dziewczynki mają w tym wieku przekłuwane uszy, żeby nikt nie pomylił ich z chłopcem. Swoją drogą...co w tym złego, że ktoś pomyli dziecka? Z czasem jak dziecku urosną włosy, można dopiąć wstążkę i tyle...

a po co robić z maluszków stare-maleńkie? mi się to nie podoba no i ryzykowne przecież jak już pisały dziewczyny może się wdać infekcja, zapięciem dziecko może się podrapać a nie daj boże gdzieś zachaczy i ucho rozerwie (znam taki przypadek) ja przekłułam sobie uszy dopiero w liceum i córce przekłuje najwcześniej jak będzie szła do komunii ale to tez pod warunkiem że sama mnie o to poprosi bo ja jej tego nie będę narzucać kiedys na forum tutaj był podobny temat i wypowiadała się dziewczyna którą właśnie tak uszczęśliwiono kolczykami jak malutka była i wściekła była bo jej się kolczyki ogólnie nie podobają a nosi bo to i tak lepsze od dziur w uszach i kosmetyczka tez się tam wypowiadała, że ona odmawia robienia dziurek takim maluchom bo to niepotrzebny ból i stres i nie praktyczne przy malcu

moja 5-letnia corka,gdy miala 3 lata poprosila o kolczyki.wiec poszlam z nia do kosmetyczki.jedno ucho Ok a przy drugim juz krzyczala okropnie!!.no ale udalo sie.cyrk zaczal sie jak chcielismy jej zmienic na zlote.nie udalo sie i dziurki zarosly.jako 5latka znowu zamarzyła o kolczykach.wytlumaczylam jej jak to wyglada,mowila ze pamieta i ze nadal chce kolczyki.wiec poszlam do kosmetyczki.jak ona sie darła!!! łzy naplywaly mi do oczu( no ale przecież chciala..).krzyczala ze ją udusimy i takie tam.sprawa skonczyla sie tak,ze kolczykow w uszach nie ma i powiedzialam jej ze jak skonczy 18 lat to sobie pójdzie sama do kosmetyczki-jesli zechce. Młodszej mialam przekłuć uszy juz teraz ale boje sie zadac jej ból,druga sprawa ze ona jest tak szalona,ze raczej by sobie krzywde zrobila gdyby je mala.wniosek:nie jestem za tym aby niemowlak miał przekłute uszy.