Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy odzywiamy sie zdrowo

odzywiacie sie zdrowo? zwracacie uwage na to co jecie?

Polecane posty

jak to z Wami,nami polacy jest? :)

Gość 6545677
tak ,staram sie.np. nie jem smazonego , ale za tt przy drinku pale i jem chipsy. to jest jedyna slabosc.

jem to co mi smakuje, czy zdrowo? raz tak raz nie ;) w sensie lubie smazone rzeczy, nie znosze gotowanego miesa, warzywa owszem jadam, ale nie tak czesto jak powinnam, owoce tylko jak mnie najdzie ochota odmawiam sobie fastfoodow, ale frytasy chetnie wcinam ;) lubie podjadac rozne slodkosci, choc ostatnio sie ograniczam czesto jem owoce morza i ryby, napewno czesciej niz mieso no to chyba tyle

dzieki za opinie lady love :) a te slodkosci to takie gotowe ze sklepow, czy np samodzielnie pieczone ciasta, ciasteczka?

ciasta i ciasteczko tylko te co zrobie :) ale czekolady sobie odmowic nie potrafie :D ona mnie tak cieszy jak sie rozplywa w moich ustach :D

Zalezy co masz na myśli pisząc zdrowo. Poniewaz dla jednego zdrowo oznacza "warzywa gotowane na parze (kij że marchewka kupiona w markecie i nawet jak w ciepłym leży przez 2 miesiace nic jej nie bedzie taka naładowna chemia) i chudziutkie gotowane miesko. Dla drugiego zdrowo to powykrecna marchewka z ogróda babci i pieczonym mięchem.

arszenika, zdrowo to zdrowo :D choc rozuiem Twoje zarzuty odnosnie chemii w zywnosci, ale nie wszystko da sie sprawdzic :( bardzie chodzi mi ogolnie - jak sie odzywiacie? czy czytacie etykiety, czy do mięsa roboicie sos, czy jecie slodycze:)

czytam etykiety, ale to tak z ciekawosci sosy robie, ale nie zawsze, przewaznie tylko do potrawek nie jem bialego ryzu tylko ten taki brazowy co mi za uja gotowac sie nie chce :D i nie wiem czy to tak ma byc czy nie na opakowaniu pisze gotowac 45 minut, ale on i tak jest twardy

Ja jakbym miała dużo kasy to bym się odżywiała zdrowo. Przykładowo mleko sojowe kosztuje 8 zł a krowie 3 zł. Jest różnica. Może biedna ale mieszkam z rodzicami i zarabiam tylko na swoje przyjemności wiec nie mogę ich objadac :D

staram się jeść zdrowo, a co to oznacza? - unikanie napojów gazowanych i soków słodzonych - ograniczenie tłuszczów nasyconych - przetworzonej i gotowej żywności - zupek i sosów w proszku, maggi, wegety - nie smażę na głębokim oleju - warzywa gotuję na parze - jem jedynie ryby - itp jednak nie ma co przechodzić w skrajność, czasami pozwolę sobie na jakąś odskocznię. poza tym nie będąc z wykształcenia technologiem żywności, nawet jeśli bardzo staramy się wybierać zdrowe produkty, nie zawsze będziemy świadomi co tak naprawdę kryje się pod nazwami związków chemicznych umieszczonymi na opakowaniach.

Gość ja tez sie staram jesc zdrowo
ale bez obsesji :) unikam chipsów, zupek chińskich , napojów gazowanych , patrze na skład i wybieram ten naturalniejszy bez glutaminianu ,benzosean .. dzisiaj moje sniadanie to : jogurt, 2 daktyle i kiwi :O za mało ale nie chce mi sie jesc wiecej

a ja ostatnio slyszalam w tv ze soja wcale nie jest taka zdrowa, pozatym mleko sojowe mi nie smakuje zawsze zerkam na etykiete sokow, kupuje te bez szcztucznych konserwantow i co najlepsze takie soki sa tutaj najtansze min50% owocow, woda i sok z cytryny, bez cukru - przynajmniej tak tam pisze:p owoce, warzywa, jajka czasem miecho mam z farmy dziadka mojego mena

wredna blondyna Przykładowo mleko sojowe kosztuje 8 zł a krowie 3 zł. Z tym mlekiem sojowym to nawet lepiej ze Cie nie stac, zwłaszcza ze jest ono produkowane z soi modyfikowanej genetycznie :P

Gość mikikun
Tłuszcze Omega 3 zapobiegą depresji wg Iwona K. Omega 3 - najczęściej występuje w rybachKwas tłuszczowy Omega-3 pomaga zwalczyć depresję i działa korzystnie na pesymistyczny nastrój. A dlaczego? Kwas ten jest składnikiem budulcowym komórek nerwowych mózgu, zbudowane są z niego również osłonki neuronów. Tłuszcze, które dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem wbudowują się w te komórki .Nie jest zatem obojętne czy te tłuszcze pochodzą ze zwierząt (pomijam tu ryby), fast foodów czy margaryn utwardzanych. Tłuszcze nasycone i chemicznie "obrobione " powodują sztywnienie osłonek. A im mniej elastyczne osłonki, tym wolniej przebiega przewodzenie impulsów miedzy komórkami. W procesie tym biorą udział neuroprzekazniki m.in. serotonina czy dopamina. Jeśli osłonki z powodu złej diety są usztywnione, neuroprzekaznikom trudniej jest się przyczepić do ich powierzchni, a tym samym przepływ informacji z komórki do komórki jest upośledzony. Zatem upośledzone przewodnictwo serotoniny powoduje skłonność do depresji i agresywnych, impulsywnych zachowań, natomiast dopaminy - rozregulowanie układu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności. Tak więc kwasy omega 3 naturalnie zawarte w rybach są dobrym sposobem na świetne samopoczucie.