Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość desperatkaaaajdjdjd

Matematyka...

Polecane posty

Gość desperatkaaaajdjdjd

Witam. Z racji tego, że mnie nie byłam na lekcji matematyki, z przyczyn tak naprawdę niezależnych ode mnie, nie rozumiem tematu. Rodziców nie ma w domu, znajomych jakimś dziwnym trafem nie ma na gg ( parę osób z trochę niższej rangi matematycznych geniuszy ;p) a korepetycje mam dopiero w weekend. Bardzo proszę, pomocy. Nie chodzi mi o całe zadanie, ale jeden przykład dla wytłumaczenia. Jutro najprawdopodobniej polegnę na kartkówce, która pewnie będzie, a uwierzcie bardzo chciałabym uniknąć oceny niedostatecznej ;p Chodzi o układy równań metodą podstawiania TREŚĆ Rozwiąż układ równań metodą podstawiania (1/2x-3/4 y=0 ( 2/3x+1 1/4y=9 Z góry ogromnie dziękuje

Gość dotiuszka
Rozwiąż układ równań metodą podstawiania (1/2x-3/4 y=0 / mnożysz obustronnie przez 4 ( 2/3x+1 1/4y=9 (zamieniasz na ułamek niewłaściwy liczbę mieszaną) 2x-3y=0 2/3x+ 5/4y=9 / mnożysz obustronnie przez 12 2x-3y=0 8x+15y=108 Wyznaczasz np z pierwszego równania x 2x=3y / dzielisz obustronnie przez liczbę stojącą przy x czyli 2 8x+15y=108 x=3/2y 8*3/2y+15y=108 (podstawiłam za x - (3/2y) x=3/2y 12y+15y=108 x=3/2y 27y=108 / dzielisz obustronnie przez 27 x=3/2y y= 108:27=4 do pierwszego rownania podstawiasz w miejsce x 4 x=3/2*4 y=4 x=6 y=4