Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiktoria Wiki W.W.

Pytanie do dziewczyn znajacych sie na ZUSIE, ksiegowosci itp.POMOZCIE!

Polecane posty

Gość Wiktoria Wiki W.W.

A wiec moje droge dziewczyny, mam pytanie: Pracuję w pewnej firmie ( mam umowę na czas nieokreslony od połtora roku). Składki są płacone terminowo, czyli wszystko OK. Firma jest prywatna i nie wiedzie sie tam najlepiej od jakiegos czasu... My z mezem planujemy dziecko i moje pytanie: Co w przypadku jak zajde w ciaze? Kto mi placi wyplate( pracodawca, czy ZUS). Zarabiam ok 2.000 netto. I co w przypadku jak zajde w ciaze a np Firma oglosi likwodacje. Czy te skladki ktore mam wczesniej uzbierane ( najpeirw studiowalam, potem 2 lata staz, a teraz na umowe praca poltora roku) beda mi wyplacane???? i czy jak np w ciazy zostane bez pracy cos z Urzedu Pracy mi przysluguje? Bardzo sie boje tego wszytskiego, jestem dobrym sumiennym pracownikiem, ale mam tez juz swoje lata i chcialabym miec rodzine:( POMOZECIE???? Bo ja akurat na tych sprawach si enie znam

Gość grettyu
Ja jestem na L4 i w Zusie powiedzieli mi, że jeżeli firma jest małą do 10 osób to płaci ZUS 100 % wynagrodzenia a jezeli jest duża jak w moim przypadku, to mi płaci firma, a potem to sobie odlicza jakoś tam, ale pani z Zusu powiedziała,że w takim przypadku nie ingerują. Jeżeli firma upadnie to przysługują Ci jakies pieniążki za np niewykorzystany urlop, może jakieś odszkodowanie,ale to musisz napisać może na forum prawnym,albo na www.infor.pl , Zus chyba wupłaca kobiecie w takisj sytuacji jakiś zasiłek.

Gość Wiktoria Wiki W.W
Dziękuję! Ja pracuję w małej firmie, do 10 osob. Czyli w takim przypadku, te cale 2.000 wyplaca mi Zus przez cala ciaze, gdybym np nie mogkla pracowac i musiala byc na l4? A co potem macierzynskie??

Gość zus płaci L4
po 33 dniu choroby w danym roku -wcześniej płaci zawsze pracodawca. To raz a dwa że L4 wypłaca po tych 33 dniach zawsze ZUS z tym że jeśli jest firma powyżej 20 osób to pracodawca wypłaca zasiłek w terminie zwyczajnej wypłaty a ZUS potem mu zwraca te pieniądza. A w przypadku firmy poniżej 20 osób zasiłek wypłaca bezpośrednio ZUS w swoich terminach. Czasem są one z poślizgiem. Tak samo jest w przypadku macierzyńskiego.

Składki, które do tej pory zapłaciłaś, nie będa ci wypłacone, bo to nie konto oszczędnościowe, tylko system ubezpieczeń i będą one przeznaczone na emerytury, renty i leczenie.