Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Boska Lukrecja

kara śmierci

Polecane posty

Gość kukurukuku...bleeeeee
bardzo dobrze...oko za oko,ząb za ząb

Gość ja pierdziele polska to dno
Podkreślił, że w prawie UE nie ma przepisów zakazujących karę śmierci. „Jest protokół dodatkowy do Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, ale można go wypowiedzieć - to kwestia woli polityków - zaznaczył.

pojebanny narod. Koniec kropka. Zacofanie. Banda burakow na stolkach, zjebane spoleczenstwo, ktore sie na to godzi.

Gość hjjjjlk53o
jestem za!! jesli ktos zabija zasluguje na to samo ale musi byc dobre udowodnione zeby nie bylo jak w prison break;p

pierdolone sredniowiecze

Gość djahfcjasj
ja pierdziele polska to dno poj**anny narod. Koniec kropka. Zacofanie. Banda burakow na stolkach, zj**ane spoleczenstwo, ktore sie na to godzi. Zwróć uwagę, że Kczyński nie jest na stołku, bo społeczeństwo się na to nie zgodzilo. Więc zanim cos napiszesz, to sie zastanów. Ale styl twojego języka nie wskazuje na szczególną inteligencję, więc pewnie i zastanowienie nie pomoże. :p

Kara śmierci a demokracja Nie można wykazać bezpośredniego związku pomiędzy systemem politycznym państwa a stosowaniem kary śmierci, aczkolwiek większość państw o rozwiniętym systemie demokratycznym obecnie nie stosuje kary śmierci, w tym wszystkie państwa Unii Europejskiej. Jakkolwiek w większości państw niedemokratycznych istnieje kara śmierci, istnieją także takie, które z przyczyn wizerunkowych zniosły ten rodzaj sankcji (państwem takim była m.in. Serbia, pod rządami Slobodana Miloevicia w 1995). Podobnie autorytarne reżimy, np. Turkmenbaszy w Turkmenistanie, który w 1999 oficjalnie zniósł karę śmierci, czy wojskowa junta w Birmie, gdzie od kilkunastu lat nie wykonuje się egzekucji. W Chile wykonywania kary śmierci zaprzestano w okresie wojskowej dyktatury Augusto Pinocheta (ostatnia egzekucja miała miejsce w 1985). Kościół katolicki w minionych wiekach nie sprzeciwiał się karze śmierci, a od średniowiecza aprobował ją, i to zarówno za głoszenie poglądów sprzecznych z katolicyzmem (herezja), czynienie czarów, kontakty homoseksualne jak i inne czyny, za które prawo danego kraju przewidywało egzekucję. Trudno jednoznacznie określić w jakim stopniu dostosowywanie się do litery prawa zawartego w Biblii zaważyło o zgodzie na karę śmierci, a w jakim stopniu było to przyjęciem starych norm prawnych zawartych w prawie rzymskim i prawach plemiennych poprzedzających istnienie prawa krajowego. Kara śmierci została zniesiona całkowicie w 88 krajach, 11 krajów zniosło ją z wyjątkiem szczególnych przestępstw takich jak zbrodnie wojenne, a kolejne 30 wprowadziły politykę niewykonywania jej (moratorium) lub nie wykonały żadnego wyroku od co najmniej 10 lat. Kara śmierci obowiązuje wciąż w 68 krajach świata, ale wiele z nich nie przeprowadza egzekucji. W 2004 5 państw usunęło karę śmierci z prawodawstwa: Bhutan, Grecja, Samoa, Senegal i Turcja. W 2006 karę śmierci zniesiono na Filipinach, w 2007 w Ruandzie.

Gość ptasiek nastroszony
wiecie ile kasy idzie na więźniów odsiadujących dożywocie? ja też nie wiem, ale na pewno bardzo dużo. kara śmierci to dobry pomysł

Gość kukurukuku...bleeeeee
a nie lepsze byłoby dożywocie i do pracy takich? przynajmniej państwo by coś z tego miało.........................jasne,niech jeszcze uczciwym ludziom robotę zabierają

Jest poslem, kandydowal na prezydenta a ty mowisz, ze nie ejst na stolku. Ty sie zastanow raczej.

Cofajcie sie, cofajcie. Jestescie zenada. Na arenie miedzynarodowej. Wasze pierrdolone truskawki w Strasburgu :D och ludzie..kiedy wreszcie cos z tym zrobicie ? Kiedy zmadrzejecie ??

Gość ewa uk ???
Pizza in Poland does not contain tomato sauce. The waiters bring sauce to the table in a pitcher, and you pour it on top. Sometimes the sauce is just ketchup. There is a Pope channel on TV. Anytime one needs to see the pope, one can tune him in. In Poland, bananas are peeled from the blossom end, not from the stem end. Some Polish beer is 10% alcohol. Polish toilet paper is made of crepe. :D :D :D

Gość typowe pierdu pierdu
bez szans na cokolwiek. Pomijając już wszelkie konwencje międzynarodowe dotyczące kary śmierci które polska podpisała 🖐️

Gość toute anne
Każdy jest przeciwko dopóki dopóty nie zamordują kogoś bliskiego. Nie widzicie że po wyrokach sądowych bliscy ofiary nie są usatysfakcjonowani z dożywocia? Jak jakiś psychol zgwałci i udusi 13 letnie dziecko to co ma żyć dalej? Po co? Jeśli żałuje tego co zrobił to nawróci się przed egzekucją a jeśli nie to niech idzie do diabła.

Gość typowe pierdu pierdu
"a nie lepsze byłoby dożywocie i do pracy takich? przynajmniej państwo by coś z tego miało" w chinach więźniowie robią w obozach pracy i jakie są afery :classic_cool: jeżeli więźniowie by robili to musieliby pensję dostawać 🖐️ i nie można by im potrącać za zakwaterowanie to się w ogóle nie opłaca wiesz jaki jest koszt utrzymania 1 więźnia dziennie? 74 zł :classic_cool:🖐️ powiedzmy 10 lat = 10 * 360 * 74 = 266400 :classic_cool:🖐️ to pewnie więcej niż ty zarabiasz :classic_cool:

Gość Marta270419
Zmieńmy może sędziów na początek, a potem zajmimy się karą śmierci.. Polska to chory kraj, wiecznie nie ma wystarczających dowodów dla gwałciciela, mordercy etc.. Dostają jakieś dozory policyjne, a jak siedzą wychodzą za dobre sprawowanie.. Jeżeli jest pewność w 100%, że ktoś popełnił jakąś zbordnie to kara smierci jak najbardziej TAK, ale jak siedzą niewinni ludzie, to co wtedy ??

Gość toute anne
I jeszcze jedno. Czy kary śmierci wymierzone w procesach norymberskich były odpowiednie? Pomyślcie że większość tych sukinsynów nazistowskich do ostatniej minuty życia była dumna ze swoich zbrodniczych dokonań.

Gość raczej pierdu pierdu
a kary śmierci i tak nie będzie

Gość hjjjjlk53o
koszty utrzymania wieznia sa wyzsze niz koszty utrzymania dziecka w domu dziecka

Gość o procesach
norymberskich to w ogóle lepiej nie mów bo to nie były żadne procesy w oparciu o cywilizowane prawo. Hitler nic nie podpisywał, resztę umów wypowiedział, jak nic nie podpisywał to nie można go o cokolwiek oskarżać. Dodatkowo konwencje :classic_cool: na podstawie których ich tam skazywali zostały uchwalone już po wojnie 🖐️ WIęc to nie miało nic wspólnego z jakimkolwiek prawem. Lepiej by zrobili jakby ich po prostu rozstrzelali "prawem zwycięzcy" :P ale musieli robić szopkę żeby to wyglądało na legalne działania. zupełnie nie wiem po co choćby - Zbrodnia przeciwko ludzkości - została wprowadzona w 8.08.1945 albo podstawą ścignia zbrodni nazistowskich było porozumienie między aliantami i wypracowany protokuł m.in. moskiewski - którego przecież niemcy nie akceptowali a i tak po wojnie zostali potraktowani jakby się na to zgadzali. Porównaj sobie to z podstawowymi zasadami prawa 🖐️ szczególnie rzymskiego na którym opiera się prawo europejskie.

tyle, ze polska nie podpisala!!

Unia Europejska sprzeciwia się stosowaniu kary śmierci w każdej sytuacji, dotyczy to również stanu wojny. Pomimo to jedno z państw członkowskich Łotwa zachowała karę śmierci za morderstwa dokonane podczas konfliktu zbrojnego. Dalsze trzy kraje członkowskie zachowały teoretyczną możliwość wprowadzenia kary śmierci na wypadek wojny: Francja, Włochy, Polska,które nie ratyfikowały protokołu 13 do Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. sama jestes mozdzek. Zdychaj w tym kraju albo zapierdalaj do 67 roku zycia na grosze z emerytury :D jesli dozyjesz albo starczy ci czasu na kolejki do lekarzy 🖐️

Kara smierci przez powieszenie :D noo..niech zrobia przed sejmem szubienice i publicznie wieszaja zbrodniarzy. Najlepszy sposób to pozbyc sie ich, zabijajac. Straszny kraj. Nic nie jest jak nalezy.