Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vvvv.

Dom starców - jaka rozrywka ?

Polecane posty

Gość vvvv.

To dość poważny temat, więc moja prośba jest następująca - proszę o w miarę normalne odpowiedzi, bez żadnych żartów, bo mi wcale nie do śmiechu. Od niedawna wstąpiłam do wolontariatu, mam zamiar zająć się opieką w domu starców. Są to starsze osoby, które oprócz czekając na śmierć nic innego nie robią. Szczególnie w miejscu, gdzie mam zamiar pracować. Moje pytanie do was więc jest następujące : jaką rozrywkę oprócz gier planszowych mogę zapewnić starszym osobom ? Są to osoby, które nie potrafią chodzić, dzień w dzień leżą w łóżku, więc twister albo coś tego rodzaju nie jest do przyjęcia. Proszę o pomoc.

Mozesz im czytac ksiazki wiersze grac w karty warcaby szachy domino zabierac na spacery Jak bylam na stazu w DPS byly tez terapie typu malowanie, haftowanie mozesz ukladac puzzle ale nie 10000000 elementow :)

Gość Farfał
Puść im cyklon - b.

może filmy z akcja z czasów młodości pensjonariuszy ? może przegladanie zdjęć ? może sprawniejsi mogliby np . gościć jakiś przedszkolaów na jakiś krótki czas ?

można im czytać można o czymś opowiadać można podpytać o ich historie, jak chcą mówić, to wysłuchać można puścić ulubioną muzykę

A przede wszystkim ich sluchac wspomnien z casow mlodosci na prxzyklad albo jak mowia o wnukach o rodzinie Wielki szacun za decyzje jaka podjelas moze byc ciezko ale sie nie poddawaj :)

a jacy to ludzie? raczej tacy na poziomie? mysle że jakieś stare filmy, omawianie ich, albo dawnej liteatury, sztuki dawnych lat chociąz to bardziej kultura niż rozrywka.. no jak jakies zabawy to moze gra w bingo ? bo to dużo osob jednoczesnie moze

a tych leżacych w łozku możesz podpytac co lubią, interesują się, o czym mysleli jak byli młodzi...jak macie tam mozliwosc neta i laptopa to mozesz im pokazywac fotki z pieknych miejsc itp.

Gość vvvv.
Owszem, są na poziomie, jednak większość z nich nie są zdolni do samodzielności. Telewizor jest, ale nie ma możliwości, żeby włączyć jakiś film czy cokolwiek na dvd, bo nie ma tam takich urządzeń. Gry planszowe, kalambury, szachy, zdjęcia to świetny pomysł. Nawet pomyślałam o tym, żeby ktoś z orkiestry przyszedł pograć na jakimś instrumencie dla urozmaicenia. Dziękuję za pomysły, bardzo mi pomogliście. Wielki dzięki :) Jestem bardzo wdzięczna.