Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

kiedy dziecko może zjesć jajecznice?

Polecane posty

Gość qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

od 7mies powinno dawać się pół żółtka co drugi dzień,a kiedy dziecko może zjeść jajecznice? chociaż napewno nie zjadłby całego jajka,ale kiedy można podać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość super mamuśka
od 6 miesiaca juz mozna podac jajecznice. moj chlopczyk ma tyle i już potrafi zjeść z 3 jajek i do tego na koniec 5 biszkoptów:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale nie rób tej jajecznicy na
patelni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ualallaaaaaaaaaaaa
mniam, ale mi smaka narobiłyście:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o tak o
tyle że dziecko może by uczulone na białko jajka, jajecznicę najlepiej jest podać po 1 roku życia, ale możesz po troszeczkę zacząć np ok 10 miesiąca

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
jak nie na patelni to na czym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale nie rób tej jajecznicy na
na parze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość super mamuśka
co za bzdury! moj maly ma 6 miesiecy i zjada cala jajecznice z 3 jajek! a robie roznie. raz na mleku, raz na maselku. czasami na skwarkach. jest zdrowy jak ryba i nic mu nie jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
mój ma 8,5mies ja już chlebek i chciałam dać mu trochę jajeczka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o tak o
dziewczyny możecie dawać tą jajecznicę, ale najpierw sprawdźcie, dawajcie po troszkę, jak dziecko nie jest uczulone to może jeść nawet i 7 m-czne, to podobnie jak z kakao, a jajecznicę można smażyć na patelni, na maśle i jest ok tylko nie doprawiać jak dla dorosłego, najlepiej w ogóle bez soli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale nie rób tej jajecznicy na
Jajka w diecie dziecka 12 listopad 2008 Jajka w diecie dziecka Od kiedy i w jakich ilościach maluszek powinien jeść jajka? Czemu właściwie są one takie ważne w diecie smyka? I o czym należy pamiętać, serwując jajo, by posiłek na pewno wyszedł na zdrowie? Odpowiadamy na pytania dotyczące jednego z najważniejszych elementów dziecięcej diety. Czemu są niezbędne w menu maluszków? Ponieważ jajka to właściwie bomba witaminowo-mineralna. Żółtko zawiera witaminy A i E, D, PP oraz witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), jest też cennym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, cynku, potasu, fosforu, magnezu oraz sodu. Jakby tego było mało w żółtku znajdują się też spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych tych samych, które wchodzą w skład kobiecego mleka i są niezbędne, by prawidłowo rozwijał się układ nerwowy maluszka. Dlatego żółtko jaja wprowadza się do diety dziecka już od 7 miesiąca życia. Białko jest silnym alergenem z tego powodu można je podać dziecku dopiero po 1 roku życia. Obecne w późniejszym menu smyka białko jaja kurzego jest bardzo dobrze przyswajane (nawet lepiej niż białko zwierzęce, czy pochodzące z nabiału). W swym składzie zawiera także sód i potas. Od kiedy i w jakich ilościach można podawać dzieciom jaja? Pierwszy obiadek z jajkiem powinien pojawić się już w 7. miesiącu. Jak zawsze zaczynamy wprowadzać nowy produkt w niewielkich ilościach w przypadku jajka będzie to pół żółtka co drugi dzień. Od 9. miesiąca podawaj malcowi już cale żółtko co dwa dni, a około 1 roczku wprowadź cale jajko 3-4 razy w tygodniu. Jak przemycić jajko do obiadku? Przede wszystkim pamiętaj, że małym dzieciom nie wolno podawać jajek surowych lub tylko lekko ściętych. Dla siedmiomiesięcznego maluszka dodaj do zupki pół żółtka z jajka ugotowanego na twardo najlepiej zetrzyj żółtko na drobne cząstki, wymieszaj z obiadkiem i chwilę podgotuj. Później, gdy będziesz serwować smykowi już cale żółtko, możesz robić z niego lane kluseczki (surowe żółtko dokładnie wymieszaj z łyżką maki i lej cieniutkim strumieniem na gotującą się zupkę; mieszając, pogotuj zupkę jeszcze chwile, by mieć pewność, że kluseczki dobrze się ścięły). Gdy smyk skończy 11 miesięcy przyrządź mu jajecznicę na parze, a potem także na masełku. Najwięcej wartościowych składników zawiera jajko gotowane na miękko, czyli 3 minuty od czasu wrzenia wody. Pamiętaj jednak, że możesz je serwować maluszkowi dopiero gdy skończy roczek. W tym samym wieku malec może jeść już całe jajko na twardo np. pokrojone na ćwiartki i lekko posmarowane masełkiem. Jajko na twardo powinno być gotowane 6-10 minut. Zasady bezpieczeństwa Żeby jajka nie zaszkodziły maluszkowi, należy przestrzegać opracowanego przez dietetyków schematu żywienia i kierować się zasadą zdrowego umiaru. Co za dużo, to niezdrowo nawet w przypadku super zdrowego jaja. Ale oprócz kwestii podawania jaj na talerzu pozostaje jeszcze temat ich przechowywania. Najpierw mycie Zanim kupione jaja włożysz do lodówki, koniecznie umyj je pod bieżącą wodą, ponieważ na skorupkach mogą znajdować się pałeczki salmonelli. A nawet jeśli nie, to przecież często się zdarza, że skorupki są ubrudzone kurzymi odchodami już choćby ten fakt powinien odstraszyć cię od pakowania nieumytych jaj na półkę w lodówce. Gdy przygotowujesz jajka dla maluszka, przed rozbiciem ich skorupek sparz je koniecznie gorącą wodą. To dodatkowo ochroni wartościowe wnętrze jaja przed atakiem bakterii. A skoro już o tym mowa zawsze sprawdzaj w sklepie, czy jajka nie są pęknięte. Jeśli ich skorupka jest naruszona, do środka mogły wniknąć chorobotwórcze bakterie. Jeśli jajko pękło ci, gdy niosłaś je do domu, nie rób z niego dania dla dziecka. Możesz je natomiast zużyć do potrawy dla dorosłych członków rodziny. Przechowywanie Jajka dość długo zachowują świeżość, o ile są właściwie przechowywane. Trzymaj je w lodówce, szpiczastym końcem do dołu. Są przydatne do spożycia przez około 4 tygodnie, jednak lepiej zaopatrywać się częściej w mniejsze ilości. Jeśli nie jesteś pewna, czy jajko jest jeszcze dobre, zrób prosty test: wrzuć je do garczka z zimną wodą. Jeśli jajko jest świeże zatonie, jeśli popsute będzie unosić się na wodzie, bo pod skorupka zgromadziło się powietrze. Także gdy lekko potrzaśniesz nieświeżym jajkiem, usłyszysz cichy chlupot. Jeśli nie kurze, to co? Co zrobić, jeśli maluszek jest uczulony na białko jajka kurzego? Spróbuj zastąpić je jajkami przepiórczymi. Ponieważ są one sporo mniejsze, jedno jajo kurze zastąp trzema przepiórczymi. Trzeba je także krócej gotować na miękko wystarczy minuta do półtorej, a na twardo trzy-cztery minuty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
dziękuję wam bardzo,dam mu troszeczkę i zobacze co z tego wyniknie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×