Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alessandro Italia

Dlaczego w Polsce jest taki kult studiów prawniczych i medycznych?

Polecane posty

Gość Alessandro Italia

A w ostatnich latach takze inzynierskich? Prawo to tylko kucie na pamiec, na medycyne ida ludzie z układami, a studia techniczne to tylko podkladanie liczb pod wzory

Gość to sie wzięlo z USA gdzie
najlepiej płatnymi zawodami są lekarz i prawnik. A inzynierskich dlatego,ze w tym momencie inzynierowie sa bardzo poszukiwani w Polsce iw Europie.

Gość dzis nie powiem kim jestem
na medycynę idą ludzie z układami?! nie wypowiadaj się jeśli nie masz pojęcia o temacie, może i kiedyś tak było, ale teraz, kiedy jest internetowy system rekrutacji? na medycynę idą ludzie z rozszerzoną maturą z bioli i chemii po minimum 85%, a często jeszcze fizyką/matmą (zależy od uczelni). I "układom" nic do tego, liczą się wyniki. I akurat ja wiem co mówię, bo studiuję med.

Gość Alessandro Italia
Licza sie tylko stosnuki miedzynarodowe i europeistyka, osły 🖐️

Gość Eliiiiiiiiiiiiii
Potwierdzam, tylko ludzie ograniczeni uwazaja ze medycyne konczy sie majac uklady. Ale sa ludzie bez zadnego wykształcenia i z zazdrosci wola powiedziec"ten głab jest lekarzem, bo ma układy, lub ten prawnik ma ojca sedziego itp"...

słabe prowo. :o sprobuj isc na medycyne albo jakis techniczny kierunek...moze na prawo idą z układami..ale to jedyne przydatne wykształcenia w tym kraju

Gość lolllzz
To akurat dobre studia. Nie to co studiowane masowo i do orzygania psychologia, ekonomia, administracja i stosunki miedzynarodowe :D dla ludzi mniej inteligentnych.

Gość to sie wzięlo z USA gdzie
doadam jeszcze, ze w czasach, kiedy zmiana miejsca zamieszkania, takze kraju, jest norma, wybiera sie zawód poszukiwany na swiecie. Za mojej mlodosci, kiedy wszycy zarabiali po te same 2 tysiace, na medycyne szly w wiekszosci kujonowate dziewczynki, a chlopcy, ktorym sie tam w ogole isc nie chciało, dostawali dodatkowe punkty. Przeklada sie to niestety na poziom lekarzy w Polsce w wieku przedemerytalnym. Najbardziej zdolni szli na kierunki uwazane wtedy za elitarne na Politechnice - elektronika ( obecnie informatyka) ,architektura, budowa okretów, kierunki zwiazane z lotnictwem. Ew na najlepsze uniwersytety, gdzie było sie trudno dostać( nap na anglistyke czy psychologię. Potem sie zmienilo, doszedl czynnik ekonomicznyw zwiazku z tym wiadomo,ze najlpesi beda tam, gdzie jest najwieksza konkurencja . Medycyna, prawo ( ale na najlepszych uczelniach) A ze studiami inzynierskimi wiele osób nie daje rady od czasów, jak matematyka przestala byc obowaizkowa na maturze -wiec po prostu trudniej je skonczyc.

Gość Alessandro Italia
prawda jest taka ze kierunki humanicztyczne wymagaj pewnych zdolnosci ,przede wszystkim kreatywnosci i wyobrazni. Program na pedagogice jest bardzo obszerny np. a ludzi w ogole nie doceniaja takich studiow.a to wcale nie jest latwy kierunek.

Gość lolllzz
serio? ja jestem dobra z przedmiotow humanistycznych i byly one dla mnie tak latwe ze postanowilam postawic poprzeczke wyzej i pojsc na studia inzynierii. Wszyscy mieli zdziwko. Proponuje zajrzec czego ucza sie na kierunkach scislych. Widzialas chociaz jedna ksiazke? Twoja pedagogika sie chowa. Uduchowionym i kreatywnym humanista moge byc po godzinach :D

Gość zgadzam sie z lollizz
również jestem kreatywnym humanistą po godzinach. Mimo studiów ścisłych robię mniej błędów językowych niż większość znanych mi humanistów - wręcz polonistów, pracuję jako dziennikarz, dużo czytam itd . W druga stronę to nie działa- humanista mostu nie zaprojektuje:). Co nie oznacza, że nie ma mądrych i kreatywnych humanistów.