Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gosia__89

Komunia św. dla wybranych?

Polecane posty

Hej Napotkałam ostatnio wątek dotyczący przyjmowania Komunii świętej przez dzieci upośledzone umysłowo, a dokładnie o braku możliwości przyjmowania Komunii przez "takie" dzieci. Dowiedziałam się, że Prawo Kościelne zabrania przyjmowania Komunii osobom z upośledzeniem ale podobno Księża różne mają do tego podejście. Chciałam się dowiedzieć czy coś wiecie na ten temat (zakaz przyjmowania Komunii) i co o tym myślicie? Może macie jakieś doświadczenia?

Nie wiem w jaki sposob sie dowiedzialas ze kosciol tego zabrania, ale ja w zeszlym roku bylam na komunii gdzie byly tylko i wylacznie dzieci z Zespolem Downa i autyzmem (w sumie 14 dzieciakow). I normalnie w kazdym kosciele widze ze sie udziela takim dzieciom komunii.

Gość I CO?...
a czym takie dzieci różnia się od pozostałych? To że mają ograniczenia nie znaczy że są głupie,nienormalne,szalone,opętane czy cokolwiek mogłoby komukolwiek przyjść do głowy... To takie samo ograniczenie jak fizyczne-niczego nie zmienia tylko utrudnia wydłuża czas na osiągnięcie jakiegos celu i wymaga większego wkładu pracy...