Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maagdaa1991

ŻELAZO A MDŁOŚCI! PROSZĘ O POMOC!

Polecane posty

Witam:) Zwracam się do Was z problemem na ktory nie jestem w stanie znalezc konkretnej odpowiedzi a niepokoi mnie to bardzo. Otóż stwierdzono u mnie lekką anemię, jako suplmentację dostałam Ascofer no i dietę bogatą w żelazo oczywiscie. Dziennie przyjmuję jedną tabletkę preparatu, rano na czczo popijąjąc sokiem pomaranczowym dla lepszego wchlaniania, potem przez kilka godzin unikam nabialow kawy itd..ale pozniej w ciądu dnia miewam mdlosci, a nawet wymioty, tak jest prawie codziennie. Czy komuś się tak przytrafilo? To normalne? Dziekuję z góry za odpowiedzi.

Gość futrzanka165
To może być objaw nietolerancji żelaza. Jak pójdziesz do lekarz to mu powiedz o tym.

Gość niezapominajka356
poziom żelaza podnosi czerwone wytrawne wino (nie potrzeba pić butelkami, wystarczy kieliszek do obiadu), czerwone buraki , herbatka z pokrzywy, sok pomarańczowy na czczo?, może dlatego masz mdłości.

Gość niezapominajka356
Poza tym żelazo wchłania się z wit. C. Dlatego zamiast soku pomarańczowego pij lekką herbatkę z cytryną. W ogóle sporo cytryny używaj. Mój syn miał takie problemy, więc temat mi znany. Ogranicz jogurty, zwłaszcza z owocami i słodycze.

Gość inkkkkkkkka
przechodziłam anemię i rozmawiałam z dobrym hematologiem.Sok z buraków,szpinak i wino nie podnosi zelaza bo jesli je posiada to w postaci trudno przyswajalnej dla człowieka.Najlepsze jest mieso,tyle ze jeśli mamy silne miesiaczki to nie bardzo da sie niedobór uzupełnic samą dietą.Co do mdłosci to rzeczywiscie zelazo może je wywoływać,ale poproś lekarza o tardyferon. Po tardyferonie nie miałam problemów z żołądkiem.

Gość inkkkkkkkka
o dokładnie,cytryna:) Też o cytrynie wspominał mi hematolog,pomaga wchłanianie.