Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TithieI86

Amerykańskie święta wypierają Polskie!!!

Polecane posty

Zauważyliście? Było Halloween był szał, teraz są Andrzejki i nie ma nic! Ale myślę, że to problem Polaków, którzy nie potrafią odpowiednio rozreklamować swoich świąt.

Gość nikkoja
Bo polacy lubia wszystko co z zachodu! Taka prawda!

Gość yv ycx
A Thanksgiving tez mieliscie w Polsce?

Gość kasinka...
Andrzejki beda dopiero w srode, 30.listopada...

Nie mieliśmy. ;) Jednak przed Halloween było pełno tematów, kto, gdzie, kiedy, jak itd. Teraz cisza. Oczywiście nie przeszkadza mi to, bo obchodziłam Halloween, obchodzę Andrzejki itd. ale tyle się wtedy przy okazji Halloween mówiło, że po co to obchodzić, że powinniśmy Polskie święta propagować i pielęgnować Polskie tradycje. A jak widać jak przyszło Polskie święto, bardzo fajne, które też możnaby ubrać w fajną otoczkę taką jak ma Halloween, to jest cisza, zabrakło nam kreatywności. ;)

No ale w takim razie wychodzi, że Polacy są hipokrytami, że chcą żeby wszystko "zrobiło się samo". Czyż nie?

Gość dssshcmsnd
Bo trzeba obchodzić polskie święta! A nie jakieś amerykańskie komercyjne wymyśły!!!

Po prostu Andrzejki są dla Polaków oczywiste jako święto, więc dyskusje są niepotrzebne. Każda panna wie o laniu wosku, ustawianiu butów itd. Tymczasem Halloween to święto, które wkrada się do naszego kraju, stąd rozterki i wzajemne pytania, jak obchodzić ten dzień; oswoić na podłoży naszej kultury.

Gość u mnie w pracy sie juz zaczelo
wszyscy opowiadali, jaki to swietowali to Swieto Dziekczynienia z indykiem! a na moje pytanie: dlaczego sie swietuje to swieto w ameryce a w europie to raczej sensu nie ma - nikt mi nie potrafil dac odpowiedzi!

Gość MSka
bo Hallowen jest fajniejsze niż tam jakieś lanie wosku i wróżby w Andrzejki,to już przereklamowane i nudne,teraz młodzież woli oryginalność i wszystko co obce;)

Gość kasinka...
Andrzejki BEDA dopiero w srode!!!!! Tacy jestescie madrzy, a nawet prawidlowej daty tego swieta nie znacie? :P w ubiegly weekend odbywaly sie juz rozne zabawy organizowane z tejze okazji, co nie zmienia faktu, ze potancowka to jedno, a lanie wosku w zaciszu domowym -drugie. Nie laczy sie to z hucznymi zabawami, tym bardziej, ze zgodnie z tradycja zabawe konczymy o polnocy ostatniego dnia listopada. I rozpoczyna sie Adwent. Amerykanskich swiat nie obchodze. Hipokryzja jest bredzenie tutaj brakach w podtzrymywaniu tradycji, kiedy osoba owa bawi sie w przebieranki na Wszystkich Swietych, zamiast isc na grob dziadkow i zapalic im znicz...

Gość jedyne co możesz zrobić
hahaha, u nas raczej dzień dziękczynienia się nie przyjmie, bo nie mamy za co Indianom dziękować :D

Gość jedyne co możesz zrobić
czyżby dla was święta były wyłacznie wtedy, kiedy media o tym mówią???

Andrzejki nie są świętem polskim. Owszem obchodzimy je w Polsce ale nie pochodzi to święto z Polski. Ale to prawda, że amerykańskie swięta wypierają polskie. Polskie swięta są raczej spokojne pełne zadumy, amerykańskie pełne radosci i zabawy, moze czas zeby w Polsce zrobilo sie mniej ponuro...

Gość o hallowen dużo mówili
bo kościół się wściekał..